• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Când se fac tăieri la pomii fructiferi?

    agrointeligenta.ro -

    Petre Gândac, cunoscut pomicultor și proprietar al unor magazine specializate, a oferit pentru publicația Fermierul Argeșean o serie de sfaturi privind tăierile la pomi  ca lucrări esenţiale în livadă. De tăieri depinde sănătatea pomilor, longevitatea şi, mai ales, rodirea, precizează specialistul.

    Tăierile la speciile seminţoase

    Tăierile la seminţoase (măr, păr, gutui etc.) pot fi făcute de toamna, după intrarea în repausul vegetativ, adică după căderea frunzelor.
    Dacă nu se reuşeşte acest lucru toamna, mai poate fi făcut şi în ferestrele iernii, dar cu o consultarea atentă a prognozei meteo, astfel încât după această lucrare să nu urmeze geruri puternice în următoarele 3-4 săptămâni. Pentru a evita acest risc, puteţi efectua tăierile începând cu mijlocul lunii februarie.

    Tăierile la speciile sâmburoase

    Tăierile la sâmburoase (cireş, cais, vişin, prun, piersic etc.) trebuie amânate după cules.

    Avantajele tăierilor timpurii

    Făcute profesionist şi de timpuriu, tăierile de toamnă au avantajul că orientează toată „bucătăria“ pomului doar spre formaţiunile de rod care efectiv vor forma fructele din anul viitor. Astfel, seva va fi distribuită şi spre formaţiunile de rod care oricum vor fi îndepărtate ulterior prin tăiere.
    Rezultatul concret este acela că pomul va rodi mai bogat, deoarece mugurii rămaşi se vor dezvolta mai bine, beneficiind de un surplus de sevă.

    Efectele nefaste ale tăierilor târzii

    Cel mai greşit e atunci când tăierile se fac primăvara târziu, după ce pomii pornesc în vegetaţie. Explicaţia este următoarea: seva din timpul iernii, care este cea mai valoroasă, are tendinţa să migreze spre mugurii din extremităţile ramurilor, exact părţile care se elimină prin tăiere. Astfel, pomul este văduvit de resursa energetică de pornire. Acest fapt slăbeşte vigoarea pomului, afectează calitatea fructelor şi creşterea din respectivul an.

    Datele de contact ale ing. Petre Gândac le găsiți pe www.fermierulargesean.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Un fermier produce mana cerească, alimentul biblic uitat de decenii Oficial din guvernul Poloniei: ”Vrem să închiriem un port la Marea Neagră” Lista subvențiilor APIA care se plătesc acum fermierilor pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Cum poți afla pH-ul solului folosind varza roșie Ciorba și friptura de miel – secrete din bucătăria băciței Flori Mînzat: borș artizanal, leuștean și ierburi aromatice O țară UE avertizează populația să nu consume ouă de țară, din cauza substanțelor chimice periculoase