• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Povestea familiei care a plecat din București în căutarea unui trai mai sănătos și a descoperit succesul în dulcețurile și siropurile tradiționale

    Gabriela Gimbășanu -

    O mare parte dintre familiile care lasă orașul pentru viața la țară fac acest pas mânate de determinarea de a porni o afacere în mediul rural. Pentru soții Steluța și Horia Fenechiu, decizia a pleca din București a venit din dorința de a trăi mai sănătos, iar business-ul prosper cu produse tradiționale a completat tabloul vieții lor de astăzi din satul Mărtănuș, județul Covasna.

    Noua pagină din istoria familiei Fenechiu a început să se scrie într-o zi de luni, în 2009, când cei doi au decis să lase în urmă locurile de muncă bine plătite din Capitală. Își doreau să simtă că trăiesc, să respire sănătate, iar astăzi, la șase ani de la mutarea lor la țară, spun sincer că nu regretă nici o clipă pasul făcut.

    Față de viața de la oraș, la Mărtănuș este mai mult de muncă. Dar cei doi nu se plâng pentru că au reușit, cu propriile forțe, să pună pe picioare o afacere la care mulți doar visează. Au denumit-o Dealurile Mărtănușului, deja un brand între ceea ce avem pe piață în materie de produse tradiționale. Este vorba, mai exact, despre o mică afacere cu dulcețuri și siropuri realizate după rețete tradiționale, la foc de lemne, afacere care încă nu le aduce un profit însemnat, dar care îi ajută să se mențină pe linia de plutire.

    11041728_808527082572863_7900052545715695297_n

    ”Totul a pornit de la petrecerea timpului liber la casa părintească din Ardeal, mai exact satul Mărtănuș, județul Covasna. Cu timpul am încercat să împărtășim bucuria de a trăi într-un mediu sănătos și prietenilor. Din dorința de a nu ne mai întoarce lunea dimineața la serviciu niciodată, s-a născut ideea “ Dealurile Mărtănușului “. Sigur ca viața nu poate fi un concediu prelungit și viața la țară nu este așa cum mulți cred, mai ieftină, dar în mod cert este mai sănătoasă. Iar sănătatea o putem îmbunătăți mereu, fiind atenți la ce mâncăm”, a declarat pentru Agrointeligența Horia Fenechiu, cel care prepară dulcețuri și siropuri după rețete tradiționale pe Dealurile Mărtănușului.

    Totul a început acum 6 ani

    Afacerea a luat naștere tocmai în urma faptului că, familia Fenechiu se afla în căutarea gustului de altădată al dulcețurilor și siropurilor făcute încă de pe vremea când chiar ei erau copii.

    ”Într-o vacanță de vară, după câteva plimbări pe Dealurile Mărtănușului, ne-am întors acasă având coșurile pline de afine de pădure și le-am făcut dulceață. Dulceața am servit-o prietenilor și cunoștințelor și văzând că are mare căutare am decis să facem și pentru alții. Nu vreau să fac reclamă negativă produselor din magazine și să pretind că nimic nu e cum facem noi. Dar nimic din magazine nu e așa cum făcea mama sau bunica, asta e sigur. În momentul în care am înțeles că mamele și bunicile noastre au căutare, am făcut o nebunie. Am fugit din București și în urmă cu 6 ani am luat decizia, împreună cu soția mea să ne mutăm definitiv pe Dealurile Mărtănușului. Am încercat, în a doua tinerețe să ne luăm viața în mâini. Încă nu pot să știu dacă am reușit sau nu, dar simt că suntem mult mai sănătoși decât eram pe vremea când locuiam în Capitală”, ne-a spus proprietarul brandului ”Dealurile Mărtănușului”, despre cum a luat naștere afacerea cu dulcețuri.

    903445_532131996879041_233023512_o

    Investițiile au fost minime

    În demersul lor de a aduce pe piața românească dulcețuri și siropuri cu gustul de odinioară, familia Fenechiu a fost ajutată de casa și livada pe care au moștenit-o. În rest totul se face ca acum 100 de ani, dulceața se fierbe pe sobă, la foc de lemne și se amestecă cu lingura de lemn.

    ”În această mică afacere pe care am pornit-o cu soția mea am fost ajutați foarte mult de zestre. Faptul că aveam deja o casă la țară și o livadă de pomi fructiferi a însemnat un start bun al afacerii. Nu am făcut cine știe ce investiții, pentru că locul unde fabricăm dulcețurile și siropurile respectă normele igienico-sanitare aflate în vigoare, însă sunt empirice, adică lucrăm la două sobe pe lemne, amestecăm totul cu lingura de lemn și acesta este și motivul pentru care am obținut atestarea tradițională, pentru că facem totul ca odinioară”, ne-a mărturisit Horia Fenechiu despre cum se fabrică dulceața ”Dealurile Mărtănușului”.

    11129412_825399087552329_4567124696659940870_o

    Siropurile se obțin prin presarea la rece

    Familia Fenechiu produce o gamă diversificată de siropuri și dulcețuri, toate realizate după rețete tradiționale.

    ”Pe dealurile Mărtănușului producem siropuri și dulcețuri făcute de mine și de soția mea. Siropurile sunt concentrate și presate la rece. Este foarte important faptul că obținem siropuri prin presarea la rece, o metodă care păstrează toți nutrienții esențiali din fructe precum și gustul, aroma și mirosul fructelor din care se obțin siropurile. Presarea la rece se face exact așa cum făceau mamele și bunicile noastre. Nu folosesc nimic special, în mare, presarea la rece constă în strângerea fructelor în saci de in și sunt lăsate să se scurgă. Nu vorbim despre o presare efectivă, fructele prin acțiunea propriei greutăți își lasă siropul pe care noi în strecurăm și îl punem în sticle de sticlă”, ne-a explicat Horia Fenechiu tehnologia de obținere a siropurilor presate la rece.

    Fructele pentru dulceață sunt din propria livadă și de la producători locali

    Fructele pe care cei de la ”Dealurile Mărtănușului” le folosesc pentru fabricarea dulcețurilor provin în mare parte din propria livadă, pe care familia Fenechiu a moștenit-o la pachet cu casa în care locuiesc, iar restul fructelor de pădure sunt procurate de la oamenii locului.

    ”În afară de siropuri de fructe, avem și dulcețuri de cea mai bună calitate, făcute din fructe, zahăr și zeamă de lămâie la unele sortimente. Fructele pentru dulcețurile pe care le producem provin din două surse: prima este livada noastră din curte ce se întinde pe o suprafață de 4.000 metri. În livadă avem mai multe specii pomicole, plantate chiar de tatăl meu. A doua sursă de procurare a fructelor este prin achiziție de la populație, aici mă refer la fructele din flora spontană. Aici mă refer la fructele de pădure care reprezintă o bună parte din gama de dulcețuri pe care noi o producem”, ne-a spus micul producător de dulceață despre proveniența fructelor pe care le folosește.

    Rețetele – moștenire de familie

    Rețetele pe care le folosesc pentru dulcețuri și siropuri sunt și ele o moștenire de familie.
    ”Dacă pot spune așa am făcut o medie aritmetică între rețetele mamei mele și cele ale mamei soției mele. Aceste rețete au foarte multe puncte comune însă ele s-au întâlnit și au rezultat niște produse, unele dintre ele atestate și tradițional. Produsele atestate tradițional sunt siropurile din flori de soc și de muguri de brad și dintre dulcețuri avem atestat de produs tradițional pentru dulceața de afine, zmeură și mure care ne poartă și numele”, ne-au vorbit soții Fenechiu despre cum au luat naștere rețetele pe care le folosesc pentru dulcețuri și siropuri.

    dulceturi de casa

    Produsele se vând la târguri și online

    Deși nu mai sunt la prima tinerețe și acum locuiesc la țară, soții Fenechiu nu sunt străini de tehnologie, tocmai de aceea o sursă bună de valorificare a produselor o reprezintă mediul online.

    ”În afara târgurile de sezon, produsele noastre pot fi găsite pe site-ul nostru, dealurilemartanusului.ro, Mărtănușul fiind locul unde ne desfășurăm activitatea și unde ne ducem traiul de zi cu zi. Din când în când putem fi găsiți la diverse evenimente, de genul Muzeul Țăranului Român, Muzeul Satului sau târgurile tematice din curtea MADR”, a adăugat fostul bucureștean.

    Eu cred în Moș Crăciun și mi-aș dori ca Moș Crăciun să-mi aducă, cu ajutorul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale un loc unde cei care produc produse tradiționale adevărate, nu impostorii să poată să-și vândă marfa. Asta este cea mai mare dorință a mea, să avem un magazin al nostru unde să ne vindem produsele și unde toți consumatorii să știe că acolo găsesc lucruri adevărate și produse cu adevărat tradiționale” – Horia Fenechiu, cel care împreună cu soția sa, Steluța, a adus pe piața românească dulceața și siropul marca ”Dealurile Mărtănușului”

    1268307_531621793596728_1168992356_o


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!