• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plăți APIA 2016: Ce ”restanțe” la subvențiile din 2015 vor încasa fermierii la începutul anului viitor

    agrointeligenta.ro -

    Subvențiile agricole aferente anului 2015 au fost doar într-o mică măsură achitate de APIA către fermieri. Agricultorii și crescătorii de animale așteaptă să primească sume însemnate în prima parte a anului viitor, când ar trebui să încaseze restul plăților prin cererea unică, dar și ajutoarele naționale tranzitorii plătite de la bugetul de stat și incluse deja în finanțarea Ministerului Agriculturii pe 2016.

    Plățile pe suprafață, achitate integral după finalizarea controalelor APIA

    Cererea unică de plată pentru 2015 include mai multe scheme, dintre care cele mai importante sunt pentru sectorul vegetal. Din acestea, până acum s-a achitat doar un avans din plata unică pe suprafață – SAPS. Astfel, din cei 77,42 de euro prevăzuți la hectar pe 2015, s-au virat 53,4198 de euro/ha, adică 236 de lei. Și acești bani, însă, au ajuns doar la  602.159 dintre agricultori cu o suprafaţă de 5.753.954 ha, în timp ce pentru alți 100.000 nu a fost timp să se proceseze cererile. Tot fără avans au rămas și cei incluși în eșantioanele de control.

    Pentru plata integrală a subvențiilor, APIA trebuie să finalizeze aceste controale, proces care, potrivit ultimelor declarații ale ministrului Achim Irimescu, reprezintă un proces estimat să se încheie în jurul lunii februarie 2016. Practic, de la această dată se vor putea achita plăți pe suprafață, precum:

    Restul din SAPS – 24 de euro/ha, sau SAPS integral către cei care nu au intrat la plată până la 1 decembrie 2015;
    Plata redistributivă la cei cu până în 30 de hectare, astfel: pentru cei cu suprafețe sub 5 hectare, se va achita 5 euro/ha, în timp ce, fermierii care au între 5 și 30 de hectare, vor încasa tot 5 euro/ha pe primele 5 hectare, iar apoi, pe restul, câte 46,75 de euro/hectar;
    Plata pentru înverzire – 53,90 euro/ha;
    Plata pentru tinerii fermieri – 25% din SAPS, adică, 19,35 euro/ha pentru cel mult 60 de hectare (vezi detalii)
    Sprijinul cuplat pentru:

    Soia – 325 euro/ha
    Lucernă – 55 euro/ha
    Mazăre și fasole boabe pentru industrializare – 180 euro/ha
    Cânepă – 194 euro/ha
    Orez – 450 euro/ha
    Cartof de sămânță – 960 euro/ha
    Cartof timpuriu – 700 euro/ha
    Hamei – 500 euro/ha
    Sfeclă de zahăr – 600 euro/ha
    Tomate pentru procesare – 1.400 euro/ha
    Castraveți pentru procesare – 500 euro/ha
    Legume în sere – 6.200 euro/ha
    Legume în solarii – 3.000 euro/ha

    Crescătorii de bovine au fost uitați anul acesta, când nu li s-a virat în conturi nici un avans din sumele alocate pentru anul agricol 2015. Astfel, ei așteaptă ca în 2016 să primească:
    Sprijinul cuplat pentru vaca de lapte – 250 euro/cap de animal eligibil
    Sprijinul cuplat pentru vaca de carne – 300 euro/cap de animal eligibil

    La fel ca și fermierii cu vaci, crescătorii de ovine speră ca începutul anului 2016 să le aducă în conturi sprijinul cuplat care ar trebui să se ridice la 7 euro/cap de oaie.

    Ajutoarele Naționale Tranzitorii, doar discutate cu fermierii

    Atât producătorii din sectorul vegetal, cât și cei din zootehnie, au negociat cu oficialii MADR care ar putea fi sumele pe care le vor primi ca sprijin de la bugetul de stat. Este vorba despre Ajutoarele Naționale Tranzitorii pentru cele două sectoare (vegetal și zootehnic):
    ANT vegetal– circa 19-20 de euro/ha
    ANTZ pentru bovine – 470 de lei (sumă estimată de liderii din sector, în scădere față de cei 507 lei plătiți anul trecut – vezi detalii)
    ANTZ pentru ovine – 24 de lei (sumă ce poate fi modificată tot de numărul de ovine înregistrate la APIA – citește mai mult)

    Bugetul pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii a fost inclus în alocarea financiară pentru MADR pe 2016. Astfel, s-au atribuit deja bani pentru:

    -Ajutoare naționale tranzitorii acordate în sectorul zootehnic – 897,9 milioane lei, structurate astfel: 259 milioane lei la speciile ovine şi caprine; 638,9 milioane lei la specia bovine, din care 122,8 mil. lei pentru sectorul lapte şi 516 mil. lei pentru sectorul carne;

    -Ajutoare naţionale tranzitorii în sectorul vegetal, aferente anului agricol 2015 – 588,2 milioane lei.

    cq5dam.web.banner_start.banner_12

    Au rămas de achitat și bani din subvenția la motorină pe 2015

    Fermierii vor mai încasa de la APIA și aproape o treime din subvenția la motorină pe 2015 întrucât plățile pe trimestrul III au fost achitate doar parțial (52% – vezi detalii), rămânând să se achite anul viitor diferența și suma pentru trimestrul IV. Pentru aceste sume, bugetul MADR pe anul viitor are prevăzute 338,8 milioane de lei pentru cheltuielile aferente trimestrelor IV din 2015, I, II şi III din 2016.

    Prin Pilonul II din PNDR, plăți pe agro-mediu, fermierii mai au de încasat și o mare parte din sprijinul prin Măsura 214 din vechiul PNDR – Plăți Agro-mediu. Până la finele anului, APIA și-a luat angajamentul să vireze în conturi banii pentru primele 3 pachete (Pachetul 1 – pajiști cu înaltă valoare naturală, Pachetul 2 – practici agricole tradiționale și Pachetul 3).

    Mai rămân astfel de achitat în 2016 restul pachetelor, începând cu Pachetul 4 – Culturi verzi și terminând cu Pachetul 7 pentru terenurile arabile importante în hrănirea gâștii cu gâtul roșu (plățile din tabel sunt exprimate în euro/ha).

    Sprijinul pentru zonele defavorizate

    Totodată, în prima parte a anului 2016, APIA are de virat și sprijinul pentru zonele defavorizate. Față de restul fermierilor, cei care lucrează terenuri situate în unităţile administrativ-teritoriale din zone defavorizate primesc bani în plus prin două măsuri: Măsura 211 – „Sprijin pentru zona montană defavorizată” și Măsura 212 – „Sprijin pentru zone defavorizate – altele decât zona montană” (din PNDR 2007-2013).

    La Măsura 211 se încadrează unităţile administrativ teritoriale (UAT) situate la altitudini medii mai mari sau egale cu 600 m, limitele acestora fiind acelea ale blocurilor fizice care aparţin de aceste UAT-uri și unităţile administrativ teritoriale situate la altitudini medii între 400-600 m care au o pantă medie egală sau mai mare de 15%, limitele acestora fiind acelea ale blocurilor fizice care aparţin de aceste UAT-uri.

    Pentru a beneficia de bani fermierii se angajează că vor continua activităţile agricole timp de 5 ani de la data efectuării primei plăţi aferente acestei măsuri şi că vor respecta Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu pe toată suprafaţa agricolă a fermei şi pe toată durata angajamentului. De menționat că sunt eligibile numai parcelele cu suprafaţă minimă de cel puţin 0,3 ha, iar suprafaţa agricolă a fermei sa fie de minim 1 ha.

    În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole şi arbuştilor fructiferi suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha. Banii sunt virați prin plăţi anuale fixe pe hectar de teren agricol utilizat situat în cadrul zonei montane defavorizate.

    Valoarea plăţii este de 50 euro/ha în funcţie de suprafaţă. În cazul fermelor cu suprafeţe agricole mai mari de 50 ha, valoarea plăţii scade pentru acele suprafeţe agricole care depăşesc această valoare.

    Masura 211

    La Măsura 212 intră la plată două categorii și anume zonele semnificativ defavorizate (ZSD) unde se încadrează unităţile administrativ teritoriale care se suprapun în totalitate sau parţial cu Rezervaţia Biosferei “Delta Dunării” și zonele defavorizate de condiții natural specifice (ZDS) unde sunt alese arealele continue formate din cel puţin 3 UAT-uri unde nota de bonitare nu depăşeşte 30 puncte şi niciun UAT nu are notă de bonitare mai mare de 28 de puncte.

    Sunt eligibile numai parcelele cu suprafaţă minimă de cel puţin 0,3 ha, iar suprafaţa agricolă a fermei să fie de minim 1 ha. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole şi arbuştilor fructiferi suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha.

    Nivelul sprijinului este de 90 Euro/ha pentru ZSD și 60 Euro/ha pentru ZDS. În cazul fermelor cu suprafeţe agricole mai mari de 50 ha, valoarea plăţii scade pentru acele suprafeţe agricole care depăşesc această valoare.

    Masura 212

    UTIL: Măsuri_de_sprijin_pentru_zonele_defavorizate_şi_agromediu.pdf

    (Documentul poate fi descărcat și de pe site-ul APIA de pe acest LINK)

    Foto: Shutterstock.com, BASF.com


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!