• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE

 • Ziua Porumbului 2021 de la Vezendiu, jud. Satu Mare – LIVE VIDEO

  Ziua Porumbului 2021 are loc astăzi, joi – 16 septembrie, la Vezendiu, în județul Satu Mare. Fermierii se reunesc și în acest an în cadrul evenimentului de câmp organizat în mod tradițional de compania Promat Tășnad în colaboare cu companiile Agroind Cauaceu și Agrotex Carei.

  Trio-ul de companii Promat Tășnad, Agroind Cauaceu și Agrotex Carei organizează anual trei evenimente majore în zona de nord-vest a țării, ”Ziua grâului”, ”Ziua rapiței” și ”Ziua porumbului”. Platforma dedicată culturii de porumb este organizată de către echipa Promat Tășnad, în coordonarea administratorului companiei, Cristian Moldovan, și a directorului tehnic, ing. Marian Coneac.


  Taxa pe stâlp a fost eliminată pentru fermieri: Ce alte noutăți fiscale au intrat în vigoare în agricultură din prima zi a lui 2016

  Roxana Dobre -

  De la 1 ianuarie 2016  fermierii nu mai au de plătit taxa pe construcțiile speciale din agricultură, măsură ce va stimula absorbţia de fonduri europene nerambursabile, cu precădere pe partea de silozuri, spaţii de depozitare şi chiar investiţii în ferme zootehnice.

  Inițial, autoritățile au propus ca taxa să fie eliminată complet din 2016, însă în momentul în care președintele Klaus Iohannis a retrimis Codul Fiscal în Parlament spre reexaminare, s-a decis menținerea în vigoare până la 1 ianuarie 2017, cu excepția construcțiilor din agricultură. Taxa pe stâlp a fost redusă, de la 1,5% inițial la 1% începând cu 1 ianuarie 2015.

  Economie de 100.000 euro la o investiţie de 1 milion de euro

  Eliminarea taxei pe stâlp pentru construcţiile speciale din agricultură, începând cu data de 1 ianuarie 2016, a fost solicitată şi de către membrii Federaţiei Naţionale PRO AGRO. După cum precizau într-un comunicat remis presei, înainte de eliminarea taxei, o investiţie de 1 milion de euro presupunea achitarea taxei pe construcţii speciale de 1% din valoarea investiţiei, pe întreg parcursul implementării proiectului, respectiv 10 ani, ajungându-se la o cheltuială suplimentară de 100.000 euro, neatractivă pentru investiţiile din sectorul agroalimentar.

  Eliminarea taxei pe construcţii speciale, cunoscută drept taxa pe stâlp, ar avea un impact negativ de 1,6 miliarde lei, reprezentând sume neîncasate anul viitor.

  În acelaşi timp, Ministerul Finanţelor estimează că va recupera, ca efect al eliminării taxei, circa 850 milioane lei din TVA, contribuţii sociale, impozite pe salarii şi alte taxe.

  În cazul impozitării microîntreprinderilor, schimbările presupun majorarea plafonului de încadrare în categoria de ‘microîntreprindere’, de la 65.000 euro la 100.000 euro și introducerea unui sistem de cote de impozitare diferențiate în funcție de numărul de salariați, între 1% și 3%. Astfel, impozitul va fi de 1% pentru microîntreprinderile care au peste doi salariați, inclusiv, 2% pentru cele cu un salariat și 3% pentru cele care nu au salariați.

  Însă, de la 1 ianuarie 2016 intră în vigoare noua formulă de impozitare pentru imobile, care duce la creșteri semnificative de taxe, în special pentru firmele mici care au sediul firmei acasă. Astfel, de anul viitor, taxele locale pe clădiri se vor stabili la fel, indiferent de natura juridică a contribuabilului, persoană fizică sau juridică, diferențierea urmând să se realizeze în funcție de destinația clădirii, rezidențială sau comercială. În plus, autoritățile locale vor putea decide aplicarea unei cote de impozitare cuprinse între 0,08% și 0,2% pentru clădirile folosite ca locuință, și între 0,2% și 1,3% pentru cele folosite în activități economice (sedii PFA, sedii firmă, cabinete etc).

  Tot din 2016, cei care obțin venituri din activități independente vor fi obligați să plătească CAS (contribuția pentru pensie), chiar dacă obțin și venituri de natură salarială. În schimb, pentru aceste venituri crește deducerea de bază de la 20% la 40%. De asemenea, persoanele fizice autorizate vor plăti, pe lângă impozitul de 16% pe venit, și contribuția de asigurări de sănătate (CASS) de 5,5%, și CAS de 10,5%. Pe de altă parte, contribuția la CAS va fi plafonată la cinci salarii medii brute lunare.

  În același timp, persoanele fără venituri vor fi obligate, din 2016, să achite CASS și să depună o declarație fiscală în acest scop la Agenția Națională de Administrare Fiscala.

  Sursă selectivă: Agerpres.ro


  Aplicația Agrointeligența

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Alertă ANM emisă astăzi! Ploi peste 40 l/mp, vânt puternic și căderi de grindină până sâmbătă! Prognoza meteo pentru zilele următoare. ANM: Cum va fi vremea în săptămâna 13-19 septembrie! Jean Ionescu, Corteva Agriscience: ”Atât în România cât și în Republica Moldova, suntem furnizorul numărul 1 pentru fermieri”

  Ultimele știri

  Decizie subvenții APIA! Crescătorii de animale care sunt penalizați la plată! Valentin Popa: ”Oameni buni, treziți-vă! Ați dat pământul la străini pe 300 kg/ha redevență!” Avans APIA 2021. Sumele pe hectar și pe cap de animal care intră la plată de luna viitoare!