Idei de afaceri în agricultură: creșterea oilor de carne din rasa Dorper
agrointeligenta.ro -Pentru cei care se gândesc să pornească o afacere în agricultură, creșterea oilor de carne așa cum sunt cele din rasa Dorper este o variantă demnă de luat în seamă, mai ales dacă se urmărește ca ferma să fie sprijinită și cu fonduri europene.
Dintre rasele de oi de carne, Dorper a început să fie tot mai populară, la concurență cu linia de carne a Țurcanei românești, ne spune Andreea Oprea Pop, o tânără de 29 de ani, care a investit în creșterea ovinelor. În satul Mănăstirea din comuna clujeană Mica, antreprenoarea a pus bazele unei stâne moderne unde crește Dorper, dar și Țurcană românească. În 2012, a reușit să acceseze și fonduri europene nerambursabile pentru ferma sa, în total 40.000 de euro prin vechiul PNDR – Măsura 112 ”Instalarea tinerilor fermieri”.
Prețul unei oi Dorper: 500 de euro
Cu bani europeni, fermiera a adus primele oi Dorper din Germania: 15 femele cu 500 de euro fiecare și doi berbeci care au costat 1.000 de euro fiecare. ”Pe lângă prețul oilor, a mai fost și transportul, cam scump, din păcate. Ai nevoie de toate avizele intercomunitare, este vorba de foarte multe acte și trebuie făcut cu o mașină autorizată. M-a costat încă 3000 de euro întrucât în perioada repectivă erau doar două firme care efectuau astfel de transporturi”, ne-a mai împărtășit tânăra crescătoare.
Au nevoie de o perioadă de acomodare
A știut exact ce caută, dar și sfaturile celui de la care a luat animalele i-au fost de folos. Astfel, la sfatul neamțului, a optat pentru oi care nu erau gestante și în primele trei luni – perioada de acomodare, nu a lăsat oile la montă pentru a evita orice riscuri.
“De abia după această perioadă am început monta dar s-a dovedit că nu erau foarte bine adaptate așa că au existat fătări mai dificile sau chiar avorturi. De abia din 2015 pot spune că am început să am la oi primele fătări normale. Dar nu vorbim clar despre aceeași climă sau condiții ca în Germania. Începutul este mai greu dar cred că fiecare crescător își dă seama unde a greșit și se corectează pe parcurs”, ne-a povestit tânăra despre debutul său ca fermier.
Efectiv suplimentat cu Țurcane pentru accesarea fondurilor europene
Ea își amintește că pentru a respecta reguli impuse de contractul de finanțare prin fonduri europene a completat numărul oilor aduse din Germania cu câteva Țurcane, rasă autohtonă, ceva mai ieftine.
“Cum era vorba de UDE-uri (unitatea de dimensiune economică n.r), nu am putut să cumpăr foarte multe animale din rasa Dorper și am completat cu Țurcane ca să îmi iasă un efectiv mai mare”, își amintește Andrea Oprea Pop.
Afacerea cu creșterea oilor Dorper nu a fost însă pornită întâmplător de clujeanca noastră. Înainte de a face investiția, a studiat amănunțit piața și a ales o rasă de oi de carne la care prețul să fie unul mai bun. Este încă în faza în care selectează efectivul, păstrează mioarele și vinde doar berbecii de un an. Nu a atins nici profitul, dar îl simte aproape. “La anul sper să intru pe plus pentru că toți banii pe care i-am accesat pe fonduri europene i-am investit. Inițial nu aveam nici hală sau teren unde să pășuneze animalele, așa că acestea au fost primele investiții din fonduri, dar și din economiile proprii”, ne-a mai spus Andreea Oprea Pop.
Încrucișări de succes între Dorper și Țurcană
Pe lângă exemplare pur-sânge de Dorper, la stâna din județul Cluj se fac și încrucișări între oile străine și Țurcană. Anul trecut, primele astfel de metisări 50-50 au rezultat cu 7 kilograme în plus pe cap de miel față de cei de Țurcană. Mai mult, produșii au avut carnea mai aromată şi cu mai puţină grăsime. Astfel, mieii astfel obţinuţi s-au dovedit de calitate: au crescut repede cu o prolificitate între 110 – 120 % şi un spor de creştere până la 300 grame pe zi. Din calculele fermei, un miel de o lună jumătate ajunge la 16 – 17 kilograme şi la un randament la sacrificare de 65 % faţă de 45 – 50 % cât oferă rasele autohtone.
“Pe 25 ianuarie așteptăm primele fătări cu produși care vor avea 75 la sută din rasa tatălui, adică Dorper. Acum observăm și experimentăm să vedem care este cea mai bună variantă. Vrem să facem încrucișări până ajungem la un moment dat la 99 la sută Dorper. Pentru că nu am avut bani să cumpăr foarte multe oi de afară, prefer să încrucișez Țurcanele în continuare și mamele din rasa Dorper pură le țin în special pentru berbeci”, ne-a mai explicat crescătoarea.
Ea spune că experimentele nu s-au limitat la cele două rase ci ele au implicat și Ile de France sau Țigaie: “Încrucișarea cu Ile de France nu a dat rezultate așa bune întrucât oile au avut probleme la fătare din cauza produșilor foarte mari. Anul acesta ne-am axat numai pe berbecii Dorper și am renunțat la alte variante”.
Carne superioară, cerută la export
Carnea de Dorper este lipsită de gustul și mirosul puternic, fiind astfel foarte apreciată de consumatori. Mai mult, nu are nici grăsimea specifică oii, spune crescătoarea din Cluj care ne-a mărturisit că a primit oferte din Franța pentru metișii crescuți la noi în țară. “Mi-au spus că sunt interesați de metiși dar încă nu pot livra o cantitate mare așa cum cer ei. Momentan vindem metiși între 26-30 de kilograme din încrucișarea cu Țurcană la până în 10 lei pe kilogram în viu. Avem contract cu o firmă unde livrăm în permanență dar prețul este destul de bun, de aceea cred că Dorper este o rasă care în viitor va merge foarte bine și în România pentru cei care se axează pe carne. Au și foarte mult lapte, de aceea cresc și mieii foarte repede, dar se mulg foarte greu așa că eu am renunțat la ideea de a le mulge”, ne-a mai explicat clujeanca.
Caracteristicile rasei de ovine de carne Dorper
Dorper este o rasă de oi de carne formată în anii ’30, în regiunile aride din Africa de Sud, prin încrucișarea unei oi din rasa Blackheaded Persian (persiana cu cap negru, o rasa cu păr, nu cu lână) cu un berbec englez de rasa Dorset Horn.
Dorper-ul este o oaie albă cu negru care se limitează la cap și gât (modelul ideal). Petele negre, într-o măsură limitată pe corp și pe picioare sunt permise. Părul maro din jurul ochilor, tetinele nepigmentate, alb, sub coada sau copitele albe sunt nedorite.
Printre caracteristicile rasei se numără:
• Excepțională încărcătură musculară, proporția de muschi de carne de pe carcasă este, în medie, 64.7%, grăsime de doar 21,8% ;
• O oaie poate ajunge rapid la o greutate de 75-85 de kg, în timp ce berbecul atinge 120-140 de kg;
• Are o capacitate deosebită de adaptare la diverse condiții de mediu , oaia Dorper este rezistentă atât la călduri foarte mari, cât și la temperaturi foarte scăzute;
• Nu are nevoie de furaje de bună calitate pentru că le valorifică foarte bine pe cele de calitate inferioară, în Africa de Sud consumă chiar și coajă de copac;
• În 4 luni, un miel, chiar dacă la fătare este foarte mic, ajunge la o greutate de 45 de kg;
• Are o prolificitate foarte bună (150-180%);
• Reproducția nu este sezonieră, oaia din rasa Dorper face miei atunci când vrea crescătorul nu doar iarna-primăvara, nu trebuie decât să o pui undeva înăuntru și să îi induci toamna pentru că intră în călduri fără probleme;
• Face 2-3 miei la o fătare și poate avea 3-4 fătări în 2 ani, însă este recomandat să se facă doar 3 fătări în 2 ani, se pot obține miei în orice lună din an, iar intervalul dintre fătări se poate reduce până la 8 luni, obținându-se în acest fel 3 fătări în doi ani;
• Fată foarte ușor, făra asistență, oile fată singure iar mielul se ridică singur să sugă;
• Au un instinct matern foarte dezvoltat;
• Au o capacitate mare de alăptare, oile “duc” doi miei fără probleme;
• Oaia Dorper este mai ușor de întreținut întrucât nu trebuie tunsă, amestecul de lână și păr care-i acoperă corpul năpârlind în fiecare an.
Caracteristicile berbecilor de reproducție :
• Berbecul după vârsta de 20 de luni atinge între 120-140 de kg;
• Berbecul nu are coarne (deci un Dorper cu coarne nu este unul cu origine) ;
• Berbecul nu se tunde;
• Berbecul poate monta în interval de luni peste 70 de oi (se adaptează ușor turmelor de Țurcane sau Țigăi) ;
• Berbecul de Dorper poate fi folosit la monta după vârsta de 8 luni.
Sursa: ferma-dorper.ro