• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fondul mutual în 2016: Cotizația ar putea fi stabilită în funcție de cultura agricolă. Liderii fermierilor au termen până pe 10 ianuarie să vină cu propuneri

    Gabriela Gimbășanu -

    Fondul mutual reprezintă una dintre prioritățile declarate ale ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale Achim Irimescu și tocmai de aceea, 2016 debutează cu discuții între conducerea MADR și liderii fermierilor cu privire la stabilirea cotizației, a introducerii obligativității și modului de funcționare a ceea ce va fi primul fond mutual din agricultură.

    Până pe data de 10 ianuarie, președinții celor mai reprezentative organizații profesionale care activează în sectorul agricol trebuie să prezinte la Ministerul Agriculturii un set de propuneri care să vizeze modul de funcționare al fondului mutual, dar și cotizația ce va fi stabilită și felul în care fermieri vor adera la acest instrument financiar prin care vor putea fi despăgubiți în caz de secetă, inundații, îngheț sau boli la plante și animale.

    Fondul mutual un IFN cu consiliu de administrație

    În ceea ce privește modul de constituire și funcționare a fondului mutual, Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro este de părere că acesta nu poate fi un ONG, ci o instituție financiară nebancară.

    ”Pe fondul mutual suntem consultați să ne exprimăm un punct de vedere despre cum vedem funcționarea acestuia. Poziția mea referitoare la modul de funcționare a fondului mutual este binecunoscută. Din punctul meu de vedere, fondul mutual nu poate fi un ONG, ci ar trebui creată o instituție financiară nebancară, cu un consiliu de administrație în care majoritari să fie fermierii, care formează organizațiile profesionale reprezentative la nivel național”, a declarat pentru Agrointeligența Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.

    Cotizația poate fi stabilită în funcție de cultură

    În afara modului de funcționare a fondului mutual, la fel de important este și nivelul cotizației pe care fermieri vor trebui să o achite pentru a lua parte la constituirea fondului mutual. Referitor la cotizație, până în prezent, s-a vehiculat recent suma de 5 euro pe hectar, totuși se pune problema dacă această sumă este suficientă și dacă ar trebui stabilită în funcție de cultură.

    ”După aceea sunt discuțiile legate de acea contribuție către fondul mutual, dacă să fie opțională sau obligatorie și dacă se poate institui o schemă de ajutor de stat prin care, ca o măsură stimulativă, să se încurajeze aderarea la fondul mutual și nu constrângerea fermierilor. Probabil că zilele următoare vom avea o discuție cu domnul ministru pe această temă. Referitor la cotizație s-a discutat de acei 5 euro pe hectar. Dacă aceasta este suma se pune problema cum ajungem la cei 5 euro, dacă suma este suficientă, sunt multe discuții tehnice și important este să vedem de unde începem construcția. În ceea ce privește cotizația nu m-aș hazarda să lansez sume. De exemplu, la grâu vorbim despre o anumită investiție, la vița de vie sau la pomi este o altă investiție. De la caz, la caz ar trebui făcută o fișă pe fiecare sector în parte”, ne-a explicat liderul Pro Agro.

    Un singur fond mutual pentru agricultură și zootehnie

    La momentul acesta este destul de greu de spus, dacă se va merge pe varianta de avea un singur fond mutual compct sau compartimentat, unul pe agricultură și unul pe sectorul zootehnic, însă președintele Federației Naționale Pro Agro este de părere că, cea mai bună variantă ar fi să existe un singur fond mutual care să includă atât agricultura, cât și zootehnia.

    ”Din punctul meu de vedere are trebui să vorbim de un singur fond mutual care să acopere pe de o parte riscurile provocate de condițiile climatice nefavorabile și riscurile provocate de epizootii. Acestea sunt lucruri de detaliu pe care urmează să le stabilim în grupurile de lucru. Practic eu îl văd ca pe un IFN și cu o măsură de ajutor de stat stimulativă, în sensul în care introducerea obligativității, nu știu cât de atractivă ar putea fi, ținând cont că nivelul subvenției în România este oricum mic”, a mai spus tânărul fermier.

    Emil Dumitru a subliniat și faptul că modificarea legislației fondului mututal nu se poate face prin Ordonanță de Urgență, ci mai degrabă prin amendarea Legii 64 în Parlamentul României.

    Fondul mutual va fi constituit în acest an

    Chiar dacă încă nu a fost stabilit modul în care se va constitui și va funcționa fondul mutual, un lucru este cert: anul acesta vom avea un fond mutual, dar care cel mai probabil, va funcționa începând cu anul 2017.

    ”Ideea de bază este că avem nevoie de un fond mutual, urmează să vedem care este soluția cea mai bună pe care o adoptă Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale astfel încât să îi cooptăm pe toți fermierii, pentru că incidentele climatice din România este clar că se manifestă cu o repetitivitate și este nevoie de acest instrument, mai ales că vorbim despre bani europeni. Avem deschidere la MADR în ceea ce privește fondul mutual și o să reușim cel mai probabil să-l facem anul acesta, dar nu neapărat va fi funcțional începând cu acest an. Ce nu au reușit alții în 4 ani, nu se poate face într-o jumătate de an, dar este clar că avem nevoie de acest instrument”, a concluzionat Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.

    LAPAR lucrează la propunerile de modificare

    Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurențiu Baciu este de părere că fermieri români au mare nevoie de acest fond mutual, care trebuie pus la punct cât mai repede cu putință.

    ”Până pe data de 10 ianuarie trebuie să oferim Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale un pachet de propuneri. Ministerul așteaptă să venim cu propuneri de modificare la veche lege a fondului mututal. De o săptămână lucrăm la pachetul de propuneri și mai avem la dispoziție câteva zile pentru a pune totul la punct, o să pot oferi mai multe detalii atunci când vom avea forma finală a documentului cu care vom merge la MADR. Fondul mutual așa cum îl gândește LAPAR-ul va fi funcțional, va fi o instituție serioasă, funcțională și care va fi de mare folos fermierilor români”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.


    Te-ar mai putea interesa

    Emil Turdean, fermierul care face agricultură pe model olandez. Sfecla de zahăr, o cultură de bază Avans APIA 2024 – premieră la plățile către fermieri în acest an! Plăți avans APIA. Primele județe unde fermierii au confirmat că le-au intrat banii în conturi

    Ultimele știri

    ”Regele Uleiului” a cumpărat un terminal în Portul Constanța și îl va extinde cu bani de la Guvernul României Începe Programul Tomata – Ciclul II. Anunțul făcut de ministrul Barbu direct din solar! APIA: 12.380 de crescători de animale au avansul în conturi. Situația plăților la zi!