• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții 2016: Sfaturile unui director APIA pentru fermierii care nu vor să piardă banii din subvenția pe suprafață

    Roxana Dobre -

    Pentru a evita eventualele drumuri la APIA sau chiar pierderea subvențiilor, fermierii trebuie să țină cont de niște reguli clare în momentul în care depun cererea unică pe suprafață.

    Astfel, după cum ne-a explicat directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, fermierul trebuie să țină cont de cel puțin două reguli ”de aur” printre care să declare corect suprafața pe care o lucrează și cultura pe care o înființează. „Dacă aceste două cerințe de bază sunt în regulă atunci APIA nu impietează cu nimic. Adică noi avem dosare care nu generează niciun cod de neconformitate și trec prin procesul de control administrativ fără probleme. Practic fermierul respectiv nu mai trece pe la APIA de la depunerea cererii unice”, ne-a mai explicat oficialul APIA.

    Cea mai importantă este identificarea parcelei 

    România are aici o mare problemă, potrivit directorului APIA Mureș,  pentru că lipsa planurilor parcelare și a cadastrului în general coroborate cu condițiile stricte din Ordinul nr. 619/2015 care introduce identificarea fără echivoc a parcelelor pot duce la erori la depunerea cererii. ”Regulile sunt stricte cu fermierii când le cere toleranța aceasta de 0, 75 de metri, introdusă din 2015,  când nu există un plan cadastral clar. Se cere o precizie de nivel ridicat, aproape de topograf. Dacă exista o cadastrare la comună și un plan parcelar atunci fermierul își putea digitiza terenul după acest plan și atunci existau foarte puține erori de acest gen¨, ne-a mai spus șeful APIA Mureș.

    De la identificare corectă a parcelei în teren pornesc practic și erori precum identificarea greșită sau insuficiența elementelor de reper mai ales pentru fermierii care au o anumită vârstă sau un anumit grad de cunoștințe în domeniu. ”Pe lângă acești factori și lipsa unei instituții care să se ocupe cu consultanța se face simțită, adică se tot vorbește de ani de zile de Camerele Agricole dar fără o finalitate clară. De multe ori ni se impută nouă că nu ne ocupă suficient de informarea fermierilor, dar APIA are foarte clar prin lege niște atribuții: adică primește cererile, verifică și autorizează la plată”, a mai completat Ovidiu Săvâșcă.

    Ce conține dosarul care trebuie depus pentru la APIA 

    Potrivit art. 5 din Ordinul nr. 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condiţiilor specifice şi a modului de implementare a schemelor de plăţi la depunerea cererii unice de plată, fermierii trebuie să prezinte la APIA:
    a) copie de pe cartea de identitate/buletinul de identitate/paşaport/certificatul de înregistrare la oficiul registrului comerţului/certificatul de înregistrare fiscală, după caz, iar în cazul reprezentantului, copie de pe datele de identificare, respectiv carte de identitate/buletin de identitate/paşaport;
    b) dovada deţinerii unui cont bancar activ;
    c) procura notarială, în cazul în care fermierul persoană fizică împuternicește o persoană pentru depunerea cererii unice de plată în numele său sau pentru a-l reprezenta în relaţia cu APIA.

    În cazul în care fermierul persoană fizică nu deţine titlul de proprietate, poate prezenta în locul acestuia adeverinţa eliberată de primăria pe raza căreia este situat terenul în cauză, în conformitate cu datele înscrise în registrul agricol, prevăzută la lit. a) şi o declaraţie pe propria răspundere a fermierului, din care să reiasă motivul privind lipsa titlului de proprietate.

    Declaraţia pe propria răspundere se dă în faţa secretarului unităţii administrativ-teritoriale sau în faţa notarului public. Persoanele care au domiciliul în străinătate şi care depun cererea unică de plată prin intermediul unui împuternicit dau declaraţia pe propria răspundere la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

    În 2015 a apărut și așa zisa identificare fără echivoc a parcelelor agricole utilizate pentru care se depune un  tabel centralizator care va cuprinde numărul curent, suprafaţa (ha), actul de identificare a suprafeţei, blocul fizic, parcela declarată în cererea unică de plată din blocul fizic şi cultura, întocmit şi semnat de către fermier;

    Cererile unice de plată pentru care nu se depun documentele care fac dovada utilizării legale a terenului până la data-limită de depunere a cererilor unice de plată sunt neeligibile.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Viermele prunelor: caracteristici, semne, combatere Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    APIA – anunț despre plata subvențiilor ANT în conturile fermierilor Noua față a învățământului agricol: De la licee în prag de desființare la investiții de peste 43 de milioane de euro Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar