Căldura din bazinul Mediteranei a tăiat consumul de carne de vită
agrointeligenta.ro -Vremea extrem de călduroasă care a cuprins întregul bazin al Mării Mediterane în prima jumătate a acestei veri a tăiat apetitul locuitorilor din ţările regiunii pentru carnea de vită şi a tras în jos preţul cărnii de viţel.
Cei mai afectaţi de acestă situaţie sînt fermierii din Italia şi Franţa, cele mai mari crescătoare de bovine şi cele mai mari exportatoare de carne de vită din regiune.
Un motiv de nemulţumire pentru fermieri pe lângă scăderea consumului este şi acela că din pricina căldurii animalele au luat mai puţin în greutate în această perioadă.
Preţurile s-au stabilizat la finele lunii iunie la bursa agricolă din Mondena (Italia) la 2,51 de euro per kilogram viu pentru un viţel de 700 - 750 de kilograme, cu 36% mai mult ca în iunie 2011 şi cu 50% mai mult ca în iunie 2010.
Păstrarea preţului la acest nivel ridicat în ciuda scăderii consumului este explicată de reducerea ofertei comparativ cu anii precedenţi. În primele patru luni ale anului au fost sacrificate 684 de mii de capate de tineret bovin, mai puţin cu 8% ca în perioada similară a lui 2011 şi cu 10 % ca în perioada similară a lui 2010.
Aprobarea unor noi achiziţii de către autorităţile din Libia, ţară spre care la mijlocul lui iulie urma să plece un important transport, va modifica întru-câtva datele privind consumul.
În nordul continentului, în Germania, consumul de carne de vită a cunoscut o creştere de 2%, în condiţiile în care cel de carne pasăre a scăzut cu 3%, la fel ca şi cel de porc, iar cel de carne de curcan cu 6%.