Producător de carne de pasăre: avem costuri ca în Vest, dar vindem la preţuri româneşti
agrointeligenta.ro -Firmele din industria avicolă locală sunt performante şi produc la costuri comparabile cu cele din Vest, însă produsele se vând la preţuri „româneşti”. Crescătorii se plâng cel mai mult de nivelul TVA.
„Am depăşit încă un an dificil, iar companiile din avicultură deja au tras un semnal de alarmă foarte serios în legătură cu soarta lor: deşi sunt performante şi produc la costuri comparabile cu acelea ale companiilor europene, îşi vând produsele la «preţuri româneşti» care mai includ şi TVA de 24%. În 2012, preţul materiilor prime cerealiere a crescut cu 50 – 70% faţă de anul 2011 şi cu 110% faţă de anul 2009, în timp ce preţul produselor avicole la poarta fermei a crescut doar cu 17% în 2012 faţă de 2009, acoperind doar rata inflaţiei din acest interval”, declară Grigore Horoi, preşedintele grupului Agricola, unul din principalii producători de carne de pasăre pe piaţa internă.
Şi Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, se plânge de nivelul actual al TVA.
„Ne omoară acest TVA de 24%. Dacă nu se reduce, măcar la 15%, jumătate dintre firmele din sector vor dispărea de pe piaţă”, declară Van.
El susţine că nu are niciun semnal din partea autorităţilor legat de o eventuală reducere a TVA în acest an, mai ales că nici Fondul Monetar Internaţional nu este de acord.
„Dacă fondul nu este de acord cu reducerea TVA la 9% la produsele de bază, atunci ar trebui să se reducă la toate produsele din agricultură la 15%”, spune Van.
Piaţa avicolă locală s-a ridicat anul trecut la 1,1 miliarde de euro, în condiţiile în care consumul intern a înregistrat o uşoară creştere faţă de 2011, până la 380.000 -390.000 de tone. Scumpirea cerealelor în a doua parte a anului trecut a avut ca efect însă majorarea importurilor de carne de pasăre.
Principalii producători de carne de pasăre pe piaţa locală sunt Transavia, Africola Bacău şi Agrisol.