• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rasa Holstein, regina vacilor de lapte. Care sunt regulile de aur pentru a obține producții record de lapte

    Roxana Dobre -

    Vacile Holstein dau cea mai mare producție de lapte în România iar crescătorii care vor să înființeze ferme trec această rasă în capul listei. Pentru a atinge însă performanțe, Holstein trebuie să fie foarte bine îngrijită iar hrana și condițiile în care este ținută sunt factori esențiali pentru ca vaca să dea un lapte de calitate și în cantități mari. Dar, poate cea mai importantă dintre toate este genetica, cea care este „responsabilă” de fapt cu performanțele pe care le atinge rasa.

    Un pasionat crescător de Holstein este Gavrilă Tuchiluș din Galați, deținător al fermei Agrimat Matca. Acesta deține momentan 1.200 de vaci din rasa Holstein, în jurul căreia a creat o întreagă bază genetică.

    gavrila-tuchilus

    Embrioni aduși din America

    Gavrilă Tuchiluș a cumpărat primii 30 de embrioni în 2007 din America, pe care i-a multiplicat în propria fermă iar acum vinde la rândul său fermierilor mai departe embrioni.

    ”În 2007 au fost câteva ferme care au făcut transfer de embrioni, 120 din care 30 au ajuns la noi în fermă. Noi am cumpărat atunci cu 1.200 de dolari un embrion, am obținut produși care au scos embrioni și i-am modificat pentru ferma noastră. Am ajuns să vindem cu 300 de euro bucata, deci o diferență foarte mare dacă acești embrioni ar putea fi vânduți și în România printr-un program de ameliorare. În plus, folosim material sexat ca să avem mai multe junici în fermă și efectivele pot crește în mod mai accelerat. Eu am mai spus-o și aș vrea să înțeleagă toți fermierii, că performanța vine prin transferul de embrioni și nu prin selecții repetate„, ne-a explicat fermierul.

    Lipsa unui program de ameliorare funcțional pentru rasa de bovive Holstein este marele of al fermierului care spune că tot materialul seminal din România este importat.

    ”Pentru că noi suntem singura țară din sud-estul Europei care nu are un taur astăzi deși în țară există un program de ameliorare în cadrul rasei Holstein cu două cărți de rasă și două asociații unde s-au cheltuit milioane de lei fără niciun efect. Și atunci trebuie să se autosesizeze ministrul agriculturii și premierul pentru că se dau bani și fermierilor care au trei vaci ca să cumpere genetică de acolo, lucru care nu se întâmplă”, ne-a mai explicat cu amărăciune fermierul.

    rasa de vaci holstein

    Fermele cu genetică performantă ar fi soluția

    Singurul lucru care rămâne de făcut este să se identifice ferme cu genetică performantă și să se facă un program de ameliorare național pe care fermierii să respecte, mai este de părere Gavrilă Tuchiluș. „Așa cum se face în lumea civilizată trebuie să procedăm și noi. În Statele Unite sunt ferme donatoare de embrioni și avem ferme și la noi care pot dona printr-un program național subvenționat de stat. Trebuie o echipă de specialiști foarte buni și acolo să dirijeze banii nu în controlul producței de lapte care are efect zero. Vreau să văd eu cine poate ieși public să spună că a primit bani de doi ani de zile și a obținut tăurașul X cu o valoare genetică extraordinară. Nu există așa ceva în momentul de față în România”, mai explică fermierul.

    Producția de lapte, influențată de o serie de factori

    Producția nu este influențată doar de genetică iar asta înseamnă că într-o fermă trebuie să existe specialiști foarte buni și mai ales un management al furajării care să fie excelent. ”Noi obținem un lapte de calitate foarte bună adică raportul dintre proteină și grăsime trebuie să fie unul foarte bun. Momentan avem un lapte cu un conținut de grăsime peste 3, 8 și proteină de 3, 3. Un raport nu bun, ci foarte bun iar procesatorii se bat pe laptele nostru. Cel mai important este că vacile de la Agrimat Matca sunt fabicate în România și nu importate. Noi am lucrat enorm pe genetică”, completează Gavrilă Tuchiluș.

    El spune că în creșterea vacilor Holstein există patru reguli de aur. Și anume să ai genetică, adăposturi, furajare de bună calitate și specialiști foarte buni. ”Adică sunt mulți parametri care se urmăresc la obținerea producției de lapte iar cu cât aceasta crește cu atât trebuie îngrijită și vaca. Noi avem un exemplar în fermă care va atinge anul viitor 100.000 de litri de lapte. Cred că va fi primul exemplar românesc care atinge această performanță. Eu dacă aș vinde acum o junică gestantă, cu mai puțin de 2500 de euro nu ar pleca din fermă. Și nu vând decât la oameni profesioniști”, a mai specificat fermierul.

    concurs cu vaci holstein

    Despre rasa Holstein

    Începând de la jumătatea secolului XIX, rasa de vaci Holstein a început să fie răspândită pe tot globul, iar acest lucru se datorează mai ales produselor lactate din Olanda și Germania. Astăzi, statisticile indică faptul că ar fi aproximativ 10 milioane de animale și cca. 250.000 de crescătorii în lume. Astfel, Holstein devine cea mai cunoscută și reprezentativă rasă care produce cantități mari de lapte de bună calitate.

    Particularitățile rasei de vaci de lapte Holstein:
    greutate: aprox. 600 – 750 kg;
    – înălțime: aprox. 1,45 m (cu tendințe de ușoară creștere);
    – producție anuală de lapte: aprox. 8.000 kg/an (10.000 – 13.000 kg la animalele de „elită”);
    – cantitatea de grăsime în lapte: în medie 4,2% / litru de lapte;
    – proteine în lapte: 3,4% / litru de lapte.


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații