• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Paradox românesc: Prețul grâului – mai mic în ianuarie decât a fost la recoltare

    agrointeligenta.ro -

    Piața cerealelor din România trece printr-o perioadă stabilă, fără fluctuații majore, normală de altfel, după Sărbători. Nu se vinde și nu se cere aproape nimic, toată lumea fiind în așteptarea lunii martie, când este preconizată o creștere a prețurilor. Surprinzător, însă, la grâu, prețul este mai mic în prezent chiar decât la recoltare.

    “Grâul se vinde acum cu 71-72 de bani pe kilogram, adus acasă, comparativ cu 75-76 de bani pe kilogram la momentul recoltării. Și noi avem cantități importante pe stoc, însă așteptăm să se miște piața. Preconizăm ca acest lucru să se întâmple în martie”, a declarat Gavrilă Tuchiluș, directorul general al Agrimat Matca din județul Galaţi.

    Acesta spune că de vină pentru situația actuală este producția mare de grâu înregistrată anul trecut la nivel european, raportat la 2014, precum și prețurile de dumping practicate de Ucraina și Rusia, doi jucători importanți pe piața internațională a cerealelor. Referitor la piața internă, Tuchiluș mai menționează faptul că la grâu consumul este în scădere, iar cantități importante intră din Republica Moldova.

    La porumb, în schimb, kilogramul se vinde cu 66-68 de bani, iar tendința este de creștere, ceva mai pronunțată decât la grâu, după cum susține fermierul din Galați.

    La momentul actual, Gavrilă Tuchiluș are de vânzare circa 10.000 de tone de grâu și 3.000 de tone de porumb, cantități care se află în silozuri.

    Cazul lui Gavrilă Tuchiluș nu este singular, la fel ca și el au păstrat grâul în depozite și alți agricultori în așteptarea unor prețuri mai bune. Situația de pe piața cerealelor i-a luat însă prin surprindere, mai ales că mulți își făcuseră planuri pentru această perioadă, când au nevoie de bani. Nu doar că prețul la grâu este mai mic, dar nu există nici cerere pe piața internă.

    “La noi, piața este foarte nesigură. Este pentru prima dată când am păstrat grâu să-l vând la un preț mai bun și acest lucru nu se întâmplă. Prețul a ajuns la 68-69 bani pe kilogram, mai puțin decât la momentul recoltării, când am vândut grâul cu 74 de bani pe kilogram. Prețul este așa de mic, deoarece nu sunt cumpărători. Altădată băteau din poartă în poartă să cumpere, iar acum nu vine nimeni”, spune Constantin Anghel, un agricultor din localitatea Independența, județul Călărași.

    După experiența din această iarnă, Anghel a ajuns la concluzia că pentru agricultori este mai rentabil să vândă grâul la recoltare, pentru că scapă de costurile privind depozitarea. Iar ca el au ajuns să gândească și alți fermieri. Este și cazul lui Samson Popescu, un agricultor din Timiș, care a vândut cerealele la momentul recoltării, pentru că nu are spații de depozitare. De altfel, el este de părere că nici nu merită să țină cerealele până cresc prețurile, deoarece costurile de depozitare sunt mari.

    Rezervă mare disponibilă în piață

    La momentul actual, în piață există însă destui fermieri care mai au grâu de vânzare și care așteaptă creșterea prețurilor. Constantin Anghel spune că numai la el în zonă sunt de vânzare cantități de circa 15.000 de tone de grâu. La nivel de piață, el apreciază că există o rezervă de circa 3 milioane de tone de grâu.

    În ce privește porumbul, în Călărași, prețul a crescut ușor de la 62 de bani pe kilogram la 64 de bani pe kilogram, o posibilă explicație fiind epuizarea cantităților de orz, care este înlocuit cu porumbul, mai afirmă Anghel.

    Și în alte zone din țară prețurile la cereale se încadrează în jurul acelorași valori. În Ardeal, grâul se vinde cu 75 de bani pe kilogram, iar porumbul cu 60 de bani pe kilogram.

    România a avut anul trecut o producție de circa 16,6 milioane de tone de cereale, comparativ cu peste 22 milioane de tone, în 2014, potrivit estimărilor din piață. La grâu, producția a fost de peste 7 milioane de tone, în timp ce la porumb a atins undeva la 7,5 milioane de tone, în scădere dramatică față de anul anterior.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”