Ferma de capre din rase românești – afacerea în care familia Păulescu a investit 100.000 de euro
Gabriela Gimbășanu -Rasele românești de capră – Carpatina sau Alba de Banat sunt concurate tot mai mult de rase caprine aduse de afară, promovate pentru o producție superioară de lapte. Sunt însă în continuare numeroase ferme de capre care se înființează cu material genetic autohton, iar cei care investesc în astfel de afaceri spun că avantajele majore ale caprelor românești sunt reprezentate de prețul accesibil și rezistența animalelor.
Atunci când le-a încolțit în cap ideea de a-și face o fermă de capre, specializată în producția de lapte, familia Păulescu nu a stat pe gânduri și a ales să investească în genetică românească, astfel că ferma de caprine din comuna Petrăchioaia, județul Ilfov a fost populată încă de la început cu 45 de capre autohtone din rasa Carpatină.
”Ideea ne-a venit încă din anul 2013 când am reușit să obținem în instanță o proprietate ce aparținuse familiei. Moștenirea pe care am câștigat-o în instanță ne asigura minimul de infrastructură necesară înființării unei ferme și pentru derularea unei astfel de activități. Nimeni din familie nu lucrează în acest domeniu și nu prea am avut de la cine învața, a fost o reală încercare pentru noi. A trebuit să ne documentăm și să întrebăm specialiștii ce înseamnă o astfel de afacere și ce ne trebuie pentru a ne desfășura activitatea de creștere a caprelor. Așa a început aventura noastră frumoasă, dar foarte solicitantă”, a declarat pentru Agrointeligența Ilinca Păulescu.
Au început cu 45 de capre din rasa Carpatină
Primele achiziții de animale au avut loc în toamna anului 2014, după o analiză a pieței și mici modernizări aduse exploatație. ”Am început cu un efectiv de 45 de capete din rasa Carpatină iar in prezent deținem o exploatație de 200 de capre, dintre care 155 rasa Albă de Banat. Trebuie să vă spun că analiza pentur înființarea unei ferme de capre nu am facut-o singuri, am cerut sfatul unor specialiști care ne-au spus că ar fi păcat să nu profităm de ce avem și să ne canalizăm toate forțele pentru a pune pe picioare această mică afacere. Dupa acești aproape 2 ani pe care i-am parcurs ne dăm seama că pentru specialiști (ingineri agronomi și zootehniști – n.r.) ferma ca atare ( terenul și construcții – n.r.) reprezenta o provocare ce putea să le aducă mari satisfacții. Pentru noi însă, a fost foarte greu și este în continuare, am învățat din greșeli, dar perseverența începe să dea roade”, ne-a spus Ilinca Păulescu despre cum a luat naștere mica afacere cu creșterea caprinelor.
Au ales genetică românească
La sfatul specialiștilor din domeniul zootehnic, soții Păulescu au decis să investească în genetică românească, în special pentru faptul că, știau că nu le va fi ușor la început de drum, fără prea multe cunoștințe practice și tocmai de accea, aveau nevoie de animale care să fie perfect adaptate condițiilor de la noi din țară.
”Ne-am gândit și noi că o rasă autohtonă este mai ușor de crescut, fiind mai puțin pretențioasă și mai rezistentă. Dar nici factorul financiar nu a fost neglijat, altfel spus rasele din import sunt mai scumpe și nu știm dacă randamentul ar fi fost mai bun, decât cel al căprițelor românești. Probabil că sunt mai productive caprele din import, dar ne-am pus întrebarea dacă suntem capabili, la nivelul de cunoștințe pe care îl acumulasem să îngrijim capre care costă și de 3-4 ori mai mult decât cele românești”, ne-au spus soții Păulescu despre motivele care i-au determinat să investească în rase de capre autohtone.
350 lei prețul unei capre românești
Faptul că rasele Carpatină și Albă de Banat sunt două rase de caprine obținute în România și sunt perfect adaptate condițiilor de la noi din țară au reprezentat argumente decisive. ”După achiziția de animale din 2014, în toamna anului 2015 ferma Alexandrache și-a sport efectivul cu încă 155 de capete din rasa Albă de Banat. Prețul pentru un exemplar a fost de 350 lei. Bineînțeles că la început nici măcar nu ne-am pus problema dacă caprele noastre românești ating performanțele celor de afară, noi am vrut niște căprițe ușor de întrețint și care să nu ne aducă foarte multe probleme, având în vedere faptul că, nu prea știam mai nimic despre creșterea caprelor”, ne-a mărturisit fermierul ilfovean.
La un calcul simplu familia Păulescu a investit peste 16.000 euro numai în animalele din fermă.
Crește capre din rasa Albă de Banat și Carpatină
Cei doi soți sunt de părere că, dacă nu ar fi investit într-o fermă cu capre românești, cel mai probabil o rasă din import i-ar fi dus la faliment, având în vedere lipsa lor de cunoștințe.
”Rasele autohtone, Albă de Banat și Carpatină sunt două rase rezistente și puternice, cu o speranță de viața și o durată de exploatare destul de mare. Extrem de important este și faptul că se adaptează perfect condițiilor climatice și de furajare de la noi din țară. Nu sunt pretențioase la mâncare și sunt destul de liniștite. De asemenea, caprele Albă de Banat sunt bune și pentru faptul că au o prolificitate foarte ridicată, de 180-200%, având și câte 2-3 iezi la fătare, fără să le fie afectată starea de sănătate. Rasele românești de caprine nu sunt sensibile la boli, până acum nu ne-am confruntat cu astfel de probleme. Atât caprele cât și iezi iau destul de repede în greutate”, ne-a explicat Ilinca Păulescu.
350-400 litri de lapte pe lactație
Rasele de caprine autohtone se caraterizează printr-o producție bună de lapte, în condițiile în care furajarea le asigură necesarul de hrană, iar procentul de grăsime din lapte este ceva mai ridicat decât la rasele de import.
”Cantitatea de lapte produsă de rasa Albă de Banat și de cea Carpatină este destul de ridicată. Perioada de lactație este de circa 7-8 luni/an și au producție de lapte de 350-400 litri/lactație, cu un procent de grăsime ce variază în funcție de sezon. Astfel că procentul de grăsime este de 2,6 până la 4,8% în luna mai și de 4,6-6,7% în septembrie. Bineînțeles că acest procent de grăsime se atinge în condițiile în care capra este hrănită corespunzător. În fermă avem și capre mai productive și unele mai puțin productive, în general media pe fermă se situează la 350-400 litri pe lactație”, ne-a vorbit fermierul ilfovean despre producția de lapte ce se obține în ferma Alexandrache.
Rația furajeră este compusă din fibroase și combinate
Producția agricolă integrată în sectorul zootehnic este un deziderat pe care orice agricultor dorește să-l atingă. Familia Păulescu deține o suprafață însemantă de teren agricol, unde cultivă nutrețurile și cerealele pe care le folosește mai departe în rația furajeră a caprinelor.
”Un principal atuu în acest tip de business îl reprezintă terenul agricol, iar noi ne numărăm printre cei norocoși care pot asigura hrana animalelor direct din producția din fermă. Deținem o suprafață suficientă de teren agricol pe care îl lucrăm și care ne asigură hrana întregului efectiv de animale. Alimentația caprițelor noastre este compusă din furaje fibroase, cum ar fi: lucernă, fân și mazăre, combinate cu 2 mese de furaje combinate, compuse din: porumb, grâu, floarea-soarelui”, ne-a explicat Ilinca Păulescu din ce este compusă rația furajeră a caprelor din ferma Alexandrache.
Efectivul de capre este crescut în totalitate în stabulație. Pe toată perioada anului animalele sunt adăpostite în două grajduri special amenajate, ce le asigură un climat și un confort adecvat, atât pe timpul iernii cât și în zilele călduroase de vară.
Au investit 100.000 euro în ferma de capre
Chiar dacă terenul moștenit în instanță de familia Păulescu le oferea un anumit start în afacerea de creștere a caprelor, totuși investiția în ferma din comuna Petrăchioaia, județul Ilfov nu a fost una neînsemnată, astfel că, în mai puțin de doi ani soții au investit în jur de 100.000 euro, în tot ce a înseamnă achiziția de animale, modernizarea adăposturilor, construirea sălii de muls și achiziția de utilaje agricole pentru a lucra terenurile.
”Până în prezent valoarea investiției este de aproximativ 100.000 euro, sumă ce acoperă achiziția animalelor, modernizarea infrastructurii deja existentă, sală de muls, plus achiziționarea de utilaje agricole. Nu am beneficiat încă de nici un fel de subvenții de la stat. Sperăm ca din 2016 să primim atât subvenția pentru animale cât și cea pentru terenul agricol. Atât animalele cât și lucrările agricole nu așteaptă termenele stipulate de APIA, toate lucrurile trebuie făcute atunci când trebuie. Deci, investițiile trebuie efectuate tot timpul anului, de cele mai multe ori cu bani din propriul buzunar”, ne-a mărturisit tânăra antreprenoare.
Producția de lapte este livrată la procesator
Pentru că investițiile efectuate în ferma de capre le-a ”înghițit” toate economiile, familia Păulescu încă nu se gândește la planuri de investiții în viitorul apropiat.
”În prezent, toată producția de lapte este livrată unui procesator specializat în producția brânzeturilor de capra și sperăm ca această colaborare să dureze și în următorii 2-3 ani. Drept urmare, planuri mari de investiții în viitor nu avem. Ne dorim să consolidăm investițiile făcute până acum, să ne acoperim costurile, să aducem la un echilibru cheltuielile cu veniturile, iar peste 3-4 ani să vorbim și despre alte perspective de dezvoltare”, a declarat pentru Agrointeligența Ilinca Păulescu, proprietarea fermei Alexandrache, din comuna Petrăchioaia, din județul Ilfov.