• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Când expiră alimentele: diferența dintre „A se consuma PÂNĂ LA” și „A se consuma de preferință ÎNAINTE DE”

    agrointeligenta.ro -

    Comisia Europeană au demarat o campanie pentru a reduce risipa alimentară, inițiativă promovată și la noi în țară inclusiv de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În cadrul acestei campanii, un rol important îl are citirea corectă a etichetei, în special în cazul produselor pe care, de multe ori, le credem expirate și nu le mai cumpărăm, ajungând astfel să fie aruncate deși sunt încă foarte bune pentru consum. 

    Cea mai mare problemă o pune inscripționarea termenului de valabilitate, care figurează pe etichetă prin două formulă care diferă foarte puțin, însă care pot face diferența. Este vorba despre înțelegerea corectă a mențiunilor ”a se consuma de preferință înainte de” și ”a se consuma până la” de pe ambalajele produselor alimentare pentru a evita risipa de alimente și a face economii.

    ”A se consuma de preferință înainte de” indică data până la care se preconizează că produsul alimentar își păstrează calitatea.

    Produsele alimentare port fi consumate în siguranță după depășirea datei corespunzătoare mențiunii ”a se consuma de preferință înainte de”, cu condiția ca instrucțiunile de depozitare să fei respectate și ca ambalajul să nu fie deteriorat, dar gustul și textura lor ar putea începe să se altereze.

    Mențiunea ”a se consuma de preferință înainte de” figurează pe o gamă largă de produse alimentare refrigerate, congelate, uscate (paste făinoase, orez), conserve, precum și pe alte produse alimentare (ulei vegetal, ciocolată etc).

    Înainte de a arunca un produse alimentar după data corespunzătoare mențiunii ”a se consuma de preferință înainte de” verificați dacă ambalajul acestuia este intact și dacă produsul alimentar are aspect, miros și gust bun.

    Odată ce ambalajul unui produs alimentar care poartă mențiunea ”a se consuma de preferință înainte de” a fost deschis, urmați toate instrucțiunile eventuale, de exemplu ”a se consuma în termen de trei zile de la deschidere”.

    ”A se consuma până la” indică data până la care produsul alimentar poate fi consumat în siguranță.

    Nu consumați niciodată un produs alimentar după data corespunzătoare mențiunii ”a se consuma până la”.

    Mențiunea ”a se consuma până la” figurează pe produse alimentare foarte perisabile, precum peștele proaspăt, carnea tocată proaspătă etc.

    Urmați instrucțiunile de depozitare, de exemplu ”a se păstra în frigider” sau ”a se păstra la temperaturi de 2-4 grade Celsius”, în caz contrar, produsul alimenatr se poate altera mai rapid și vă expuneți riscului unei intoxicații alimentare.

    Prin congelarea produsului alimentar la domiciliu la scurt timp după cumpărare, îi puteți prelungi durata de consum în siguranță după data corespunzătoare mențiunii ”a se consuma până la”, în cazul în care el este congelat în mod corespunzător. Asigurați-vă, totuși, că urmați toate instrucțiunile care figurează pe ambalaj, de exemplu ”a se congela până la data limită de consum”, ”a se găti în stare congelată” sau ”a se decongela complet înainte de consum și a se consuma în termen de 24 de ore”.

    Odată ce ambalajul unui produs alimentar care poartă mențiunea ”a se consuma până la” a fost deschis, urmați toate instrucțiunile de depozitare și de consum, de exemplu, ”a se consuma în termen de trei zile de la deschidere”, ținând cont de faptul că produsele alimentare trebuie consumate înainte de expirarea datei corespunzătoare mențiunii ”a se consuma până la”.

    12553060_1022787707765207_4857215401614946949_n 12417820_1022787664431878_3819742309827594220_n

     


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!