• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tehnologia strip-till: prelucrarea în benzi a solului este promovată în Republica Moldova. Ar merge și la noi?

    agrointeligenta.ro -

    Fermierii sunt mereu în căutarea unor tehnologii care să îi ajute să își reducă nivelul costurilor, menținând însă sau chiar crescând nivelul performanței. Iar dacă vorbim despre inovație, atunci iată că putem astăzi vorbi inclusiv despre o tehnică de prelucrare a solului în benzi, tehnică denumită strip-till care se încadrează în ceea ce deja pe larg se definește agricultură conservativă sau de conservare.

    Deși poate părea puțin suprinzător, se pare că fermierii moldoveni sunt printre cei mai receptivi atunci când vine vorba despre noile arături. De cealaltă parte a Prutului, în exploatațiile de dimensiuni mai mari se practică deja pe scară largă mini-till – prelucrarea minimală a solului: cultivare sau discuire în combinație cu formarea stratului de mulci, și no-till – semănatul direct, stabilirea precisă a numărului de semințe în solul neprelucrat, acoperit cu mulci (resturile vegetale tocate). Ambele tehnologii presupun refuzul de la prelucrarea solului cu plugul, răsturnarea straturilor. În rezultat, aceste tehnologii permit economisirea resurselor de producere și contribuie la menținerea umidității în sol, ceea ce este foarte important în cazurile secetelor frecvente.

    Potrivit Fermierul.md, posibilitatea utilizării tehnologiei conservative, îndeosebi no-till, în Republica Moldova este limitată serios din cauza stării actuale a terenurilor agricole – la multe dintre acestea solul este puternic compactat și nestructurat din cauza multor ani de arat, mai ales că s-a arat la aceeași adâncime. Mai mult, situația fitosanitară complicată impun fermierii să utilizeze periodic plugul în scop de măsuri radicale de combatere a buruienilor și rozătoarelor.

    strip till

    În aceste condiții, o soluție optimală agrotehnologică, în special pentru producerea culturilor de sfeclă de zahăr, floarea-soarelui și porumbului, pentru mulți fermieri din Moldova poate și trebuie să fie aplicarea tehnologiei strip-till – prelucrarea solului în benzi. Aceasta presupune deschiderea brazdei la o anumită adâncime cu agregate speciale pentru semănat, astfel între brazde rămân benzi cu o anumită lățime (45-70 cm) a solului neprelucrat, acoperit cu mulci.

    Această metodă de prelucrare a solului combină avantajele prelucrării tradiționale (cu plugul), ce permite formarea optimală a unei densități/structura stratului de sol, și tehnologia conservativă – păstrând umiditatea în sol, contribuind la economisirea resurselor.

    strip till productii

    Strip-till este destul de flexibil: poate fi folosit și la prelucrarea de bază a solului de primăvară, înainte de semănat. Unica condiție fiind – echiparea mașinilor agricole cu sisteme de navigare, pentru ca semănatul să fie efectuat exact în brazdele trasate. Totodată, este nevoie de un tractor cu putere mare, însă specialiștii susțin că la nivel de consum, se face economie față de un arat obișnuit.

    „Pentru agricultorii noștri, care se familiarizează cu practica agriculturii de precizie din Europa și America, aceste tehnologii produc o mare impresie: rânduri drepte cu plante bine dezvoltate, din an în an extinzându-se de-a lungul liniilor bine definite. Aceasta nu este doar spectaculos, ci și extrem de eficient. Căci, abaterea de la adâncimea de lucru strict stabilită de prelucrare a solului doar la câțiva centimetri mai jos de suprafața câmpului mediu – sunt sute și mii de tone de pământ, deranjat inutil, și mulți litri de combustibil ars în zadar. Iar, semănarea neuniformă – presupune răsărit neuniform, pierderea potențială a recoltelor. Imaginați-vă care va fi efectul economic, dacă mulțumită tehnologiilor agriculturii de precizie, în special – strip-till, producătorilor agricoli ar reuși să reducă cheltuielile cel puțin la 10 % și să ridice productivitatea în condiții meteorologice nefavorabile ale sezonului la 20-25%”, spune Ghenadie Cioinac, director general al „Elit-Tehnica” care comercializează în Republica Moldova echipamente de prelucrarea a solului prin tehnica strip-till.

    strip till echipament

    Potrivit specialiștilor de peste Ocean, se pare că strip-till și-a dovedit eficiența în raport cu tehnologia no-till, spre exemplu, păstrând economia de cost în raport cu arătura clasică. Astfel, prin prelucrarea în benzi se favorizează ”oxigenarea” solului și se poate fertiliza eficient, odată cu semănatul, cel mai bun randament fiind obținut cu fertilizarea lichidă.

    Există însă și câteva greșeli pe care fermierii le fac frecvent atunci când testează tehnologia strip-till. Astfel, ea se poate aplica eficient pe soluri uscate (deci nu cu o umezeală mare) și pe parcele plane. O altă chestiune importantă este calitatea sistemului de ghidaj care trebuie să fie cu adevărat unul de ultimă generație pentru ca arătura să fie impecabilă.

    Deși merge folosită și la arătura de toamnă, strip-till este parcă anume făcută pentru lucrările de primăvară dacă vrei să ai un management bun la azot și potasiu. Și, în final, sunt încă mulți cei care nu sunt deschiși la a încerca tehnologia strip-till așa că în America de Nord, unii fermieri au avut probleme cu proprietarii terenurilor pe care le lucrează și care, fiind mai de modă veche, au avut obiecții la schimbarea metodei de prelucrare a solului, recomandând arendașilor clasica arătură…


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Ce putem planta lângă sau sub un nuc Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!