• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenție de 47,5 euro pe cap de ovină? Calculele care dau peste cap sprijinul cuplat pe 2016

    Roxana Dobre -

    Crescătorii de ovine care au răzbit în lupta cu birocrația și au înscris animalele în Registrul genealogic al rasei au promisiunea că bugetul alocat pentru sprijinul cuplat la ovine va fi împărțit integral pentru efectivele eligibile. Astfel, pentru fiecare cap de animal, fermierii ar putea lua o subvenție de 47,5 euro!

    Cuvântul performanță a stat pe buzele tuturor liderilor organizațiilor membre ale Federației Romovis care s-au reunit în zilele de 22 și 23 ianuarie, la Sighișoara, la Adunarea Generală unde au reconfirmat în funcție vechea echipă de conducere. În ședința care a durat mai mult de 6 ore, oierii au discutat și un subiect extrem de important pentru sector și anume înscrierea efectivului în Registrul genealogic al rasei și COP, controlul oficial al performanţelor, condiție ce devine obligatorie din 2016 pentru ca oierii să primească sprijinul voluntar cuplat.

    Momentan doar 500-600 de mii de capete ar fi fost înscrise ceea ce înseamnă că pentru 2016 restul crescătorilor rămân doar cu ANT-ul, adică cu subvenția de la bugetul de stat. De menționat că pentru a putea beneficia de sprijinul cuplat – plată direct din fonduri europene, fermierii trebuie să aibă un efectiv de minimum 150 şi pot încasa subvenția pentru maximum 600 de capete de femele ovine şi/sau berbeci de reproducţie, inclusiv, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA, care au vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare a SCZ.

    Cine și-a înscris animalul, ia sprijin cuplat

    Pentru 2015, Comisia Europeană a alocat României 28, 5 milioane de euro pentru sprijinul cuplat în sectorul ovinelor, iar suma, după cum au primit promisiuni oierii de la Ministerul Agriculturii, s-ar putea împărți doar pentru efectivele înscrise în Registrul Genealogic.

    ”Noi am discutat intens și am aprobat, iar cu acest mandat vom merge și la Ministerul Agriculturii săptămâna aceasta, ca acel buget de 28,5 milioane de euro care este alocat de UE pentru România să fie absorbit în totalitate, adică să se împartă crescătorilor care au reușit să își înscrie animalele. Am primit promisiuni de la Ministerul Agriculturii că acest lucru va fi posibil iar, potrivit regulamentului european, suma primită pe cap de animal nu trebuie să depășească de 10 ori suma standard în cazul României cea de 7 euro pe cap de animal. Așadar un crescător nu poate primi mai mult de 70 de euro pe cap de animal”, ne-a declarat Ionică Nechifor, fondatorul şi preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine MOLDOOVIS și, totodată, cel care va face în continuare parte din echipa de conducere a Romovis din poziția de Secretar General.

    La un calcul simplu dacă se împarte suma de 28,5 milioane de euro la efectivul de 600 de mii de capete ar rezulta un cuantum de 47,5 euro pe cap de animal, ceea ce respectă regulamentul european de a nu depăși de 10 ori suma standard.

    Mergând mai departe cu calculul un fermier poate încasa, pentru efectivul minim eligibil de 150 de capete, cu 47,5 euro pe cap de animal, un total de 7.125 de euro sprijin cuplat pentru întregul efectiv.

    În cazul crescătorilor care ating maximul de capete eligibile la plată calculul stă astfel: 600 de capete*47,5 euro pe cap de animal rezultă 28.500 de euro pentru întregul efectiv.

    De precizat că aceste calcule sunt prezumtive iar liderii oierilor au primit doar promisiuni de la Ministerul Agriculturii o decizie finală urmând să fie luată după o întâlnire pe care aceștia o vor avea cu ministrul agriculturii, Achim Irimescu.

    Altă variantă: banii ar putea fi împărțiți în funcție de performanță

    Pentru că diferența între suma standard și cea rezultată în urma împărțirii la numărul de crescători care se încadrează pentru sprijinul cuplat în 2016 li s-a părut foarte mare, liderii oierilor au decis să prezinte la Ministerul Agriculturii o piramidă de ameliorare iar în funcție de aceasta să fie distribuiți banii.

    „Există o piramidă a ameliorării care se poate încadra în ferme, eu am cerut de foarte mult timp să există o clasificare clară adică ferme de elită, ferme candidate la ferme de elită, fermă de înmulțire, fermă comercială, etc. Sunt mai multe criterii care trebuiau să fie luate în seamă iar noi am ridicat problema din 2010 dar am sperat că măcar în 2014 cineva ne va băga în seamă la Ministerul Agriculturii”, ne-a mai explicat crescătorul.

    Iată cum arată organizarea efectivelor de ovine pe nivele de ameliorare:

    ferme

    Subvenția nu trebuie să mai funcționeze ca ajutor social

    Ionică Nechifor mai spune că mesajul foarte ferm a fost ca acei bani să nu se piardă iar cu acest mandat vor merge și la întâlnirea cu ministrul agriculturii.

    „Dar nici nu putem oferi banii acelui fermier care nu supune animalele niciunei activități care să îi aducă performanță. Deci acest tip de crescător nu poate fi pus la același nivel cu cel care face registru de montă, efectuează montă dirijată, potrivirea perechilor, etc. Deci subvenția ar trebui să fie diferențiată în funcție de fiecare fermier și de implicarea pe care o are în performarea unei rase. Am spus-o și la ședință și o spun și acum că noi am vrea ca acești bani în România să nu mai fie considerați un ajutor social, ci să fie acordat pe niște criterii în care să îi putem implica pe toți fermierii care își doresc lucrul acesta, pentru ceilalți există partea de Ajutor Național Tranzitoriu (ANT). Scopul clar este progresul și trebuie să ne lăudăm și cu performanță și nu numai cu efective, unde stăm bine având în vedere că suntem pe locul 4 în Europa ”, a mai spus crescătorul.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an