• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ajutor de minimis pentru achiziția de berbeci și femele de reproducție începând de luna viitoare!

  Roxana Dobre -

  Ministrul Achim Irimescu a avut ieri două şedinţe de lucru cu reprezentanţii asociaţiilor de ovine şi bovine din România, la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.  Un subiect de interes pentru crescătorii de ovine a fost acordarea sprijinului de minimis pentru berbeci și femele de reproducție spijin ce s-ar putea acorda începând cu luna februarie pentru ca fermierii să  poată achiziţiona animalele  înainte de 1 august în vederea folosirii la montă.

  „Rămâne să discutăm criteriile de accesare a sumei pe care o poate accesa fermierul. Este vorba de 15.000 de euro, sumă ce se alocă pentru trei ani unui fermier. Acesta poate decide să își achiziționeze berbecii sau femelele în primul an dar deja în următorii doi ani nu mai poate cere sprijinul. Ideea este să continuăm ce am început în 2014, pentru că în 2015 sprjinul a fost suspendat, adică achiziția de reproducători și femele de reproducție. Noi am cerut ministerului să coboară pragul de eligibilitate pentru sprijinul cuplat la 100 de capete de la 150 cât este acum efectivul minim pentru a fi eligibil. Am primit promisiuni că se poate umbla aici. Așadar, sprijinul are drept scop stimularea crescătorilor care au de exemplu 50, 70 de capete și vor să devină eligibili pentru sprjinul cuplat zootehnic. Atenție însă, berbecii reproducători pot fi achizionați doar dacă au certificat de origine, din țară sau din străinătate. Important este ca raportul să fie de 1 berbec la 50 de femele”, ne-a declarat Ionică Nechifor, fondatorul şi preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine MOLDOOVIS și, totodată, cel care va face în continuare parte din echipa de conducere a Romovis din poziția de Secretar General.

  Condițiile de eligibilitate vor fi publicate după ce Guvernul va emite o hotărâre în acest sens. „Am înțeles că bani sunt deci așteptăm doar ca Guvernul să emită hotărârea. Astfel, că în perioada februarie și cel târziu iulie animalele să  poată fi achiziționate. În 2014 pragul maxim pentru un berbec a fost de 2500 de euro, deci nu aveai voia să cumperi un animal mai scump de atât sau dacă o făceai restul îl suportai din buzunar”, ne-a mai explicat crescătorul.

  Crescătorii prezenţi au ridicat anumite probleme despre interpretarea legii 145/2014 în privinţa atestatelor de producător şi a carnetelor de comercializare. S-a adus în discuţie necesitatea unei întâlniri între instituţiile bancare şi crescătorii de animale pentru a identifica soluţii mai avantajoase în ce priveşte relaţia acestora în privinţa comisioanelor solicitate de bănci dar şi pentru reducerea perioadei de rambursare a sumelor de la APIA.

  Cu reprezentanţii sectorului bovin discuţiile au vizat legea cooperaţiei agricole, susţinerea facilităţilor fiscale pentru cooperative, cadrul legislativ de realizare a fondului mutual, soluţii pentru a veni în sprijinul crescătorilor de bovine în ce priveşte preţul scăzut al laptelui, situaţia plăţilor în sectorul de creşterea a bovinelor precum şi situaţia camerelor agricole, în vederea identificării unei variante ca acestea să devină funcţionale.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Lista raselor pentru care crescătorii de animale pot folosi logotipul „100% rasă autohtonă”! Azot şi patru biostimulatori într-un singur produs de excepție: Nutrino Pro de la Agro-Est Muntenia! Recomandările FMC pentru perioadele de stres termic și hidric ale culturilor de cereale păioase

  Ultimele știri

  107 hectare cu porumb au ars într-un incendiu stins după 12 ore! ULTIMA ORĂ! Decizie la APIA pentru fermierii cu culturi distruse și animale omorâte! Donau Saat a dezvoltat un program 100% românesc de ameliorare a florii-soarelui!

  Căutare în articole