Energie şi biocombustibiliINTERESANTViaţa la ţară

Încălzire cu costuri zero: Cum se construiește un panou solar din cutii de bere

Costurile încălzirii pe timp de iarnă sunt o povară pentru mulți fermieri, mai ales pentru cei care doresc să asigure animalelor un confort termic chiar și când afară este ger și pe timpul zilei. Mai mulți cititori ne-au semnalat că ar fi recomandat să căutăm și să scriem despre metodă pe care ei au văzut-o aplicată la vecinii unguri, respectiv panoul solar din cutii de aluminiu, de conserve, de bere sau de suc.

Sistemul de încălzire cu panoul solar din cutii de bere este simplu de construit, putându-se folosi materiale pe care mulți dintre gospodari le au prin curtea din spate sau prin șopron. Astfel, este nevoie în primul rând de o casetă de lemn, apoi de un placaj pe care să se fixeze cutiile, de o sticlă sau de un plexiglas și de vopsea neagră mată.

panou solar de incalzire din cutii metalice

Un astfel de panou pentru încălzire poate fi realizat în doar 10 ore, spune un site cu sfaturi și instrucțiuni și care oferă și o listă cu materiale necesare:
– O ramă de geam vechi sau, preferabil construirea unei casete din lemn – dimensiunea ei va determina și numărul necesar de cutii de aluminiu. În imagine s-a folosit o ramă de 120 m X 60 cm, pentru care sunt necesare 72 de cutii goale de bere sau de suc
– 4 placaje, dar care să nu fie din lemn de plop sau de pin
– Izolație pentru placaje – carton
– Spumă izolatoare
– Un tub pentru aerisire
– O bucată de plexiglass sau de sticlă
– Bandă adezivă (pentru asamblare și ultimele finisări)
– O placă de pal
– Vopsea neagră sau spray
– Un ventilator de la un computer
– Gură de aerisire
– Suruburi și cuie
– Unelte.

Prima etapă este colectarea cutiilor de aluminiu pentru că vă puteți apuca de proiect doar atunci când aveți suficiente. Ele trebuie să fie complet goale, în stare bună – neîndoite, găurite sau crăpate.

Se recomandă ca pe parcurs ce adunați cutiile, să le sablați suprafața (poate folosind șmirghelul) pentru ca vopseaua neagră să se prindă mai bine.

Cutiile trebuie să asigure circulația aerului, așa că se taie un capăt și celălalt se găurește cu ajutorul unei bormașini. Apoi se fixează pe rânduri în caseta de lemn.

La capătul casetei, pentru fiecare rând de cutii se face un orificiu care apoi se acoperă cu o plasă pentru a limita intrarea prafului, dar pentru a permite aerului să circule.

La celălalt capăt al cutiei de lemn se face un orificiu în placaj și se fixează un ventilator de calculator, conectat la o aerisite. Pe aici va ieși aerul cald pe care ni-l dorim în miez de iarnă, produs cu ajutorul energiei solare, fără nici un cost! De fapt, aproape nici un cost, pentru că micul ventilator trebuie să aibă o sursă de energie electrică, însă prețul energiei poate fi considerat zero dacă luăm în calcul că aceeași energie o folosim la calculator acum, când citim acest articol 🙂

1

2

3

4

Clipboard01

6

7

Iată un video (în limba engleză) care arată pas cu pas cum se construiește un panou solar cu cutii de conservă


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


25 comentarii

 1. O solutie mai simpla de a decupa fundul si capacul este polizandu-le, cu ajutorul unui polizor de banc. Merge foarte rapid (am aplicat eu solutia asta). Iar la capete cred ca merge prins un furtun flexibil (de hota) D=63 mm pentru a face un traseu continuu pentru aerul cald. Altfel nu prea au eficienta iarna.

 2. Da! Pare ieftin si usor,dar pentru omul de la casa nu bloc si sa aiba rabdare sa stranga materialul reciclabil.Poate mrge si fara ventilator,aerul circula prin convectie si etc. Imi lace oricum idea.

 3. Da functioneaza !!!! dar nu cu atata suprafata…. asta incalzeste cam o camera cat o baie mica ,si pana e soare. Am fost membrul unui ,,grup,, (aprox.- 2500 membrii) timp de 4 ani ,,SÖRKOLLEKTOR,, adica ,,colector de bere,,,care s-a inchis deoarece adminul l-a facut cu taxa .Nu e chiar asa de simplu cum se scrie aici , apar multe probleme !!!! daca chiar intereseaza pe cineva ma poate contacta dupa nume la facebook,si raspund in privat. eu acum construiesc unu de 12m2 si cu inmagazinarea cáldurii.

 4. Cutiile de bere se gauresc si se lipesc atunci cind nu se pune geam, pentru ca aerul sa circule prin ele. Sub geam se pun cutiile cilindrice vopsite in negru pentru ca o parte din razele soarelui sa cada perpendicular pe o parte din suprafata curba, pentru ca soarele isi schimba pozitia aparenta fata de suprafata panoului. In fapt, cutiile se pun pentru a mari eficienta panoului, el merge si fara cutii si fara ventilator( consuma energie degeaba)

 5. Importanta e suprafata cutiei(a geamului)si izolarea termica(strat dublu de geam si celuloza pe rama). Cutiile de bere au rolul de a capta lumina soarelui perpendicular pe suprafata, nu trebuie lipite.Nu trebuie nici ventilator, aerul cald urca singur sus, in incapere. Acelasi efect se obtine si daca avem o draperie de culoare neagra in spatele ferestrei. E prea mica suprafata de captare a unei asemenea cutii ca sa incalzeazca o camera iarna, daca vrei sa te incalzesti ai nevoie de multe zile insorite iarna si o suprafata de captare mare(se realizeaza un panou peste peretele dinspre sud, se dau gauri in perete sus si jos, aerul rece din camera intra pe jos in panou si iese in camera pe sus)

 6. Daca majoritatea comenteaza pe aici in stilul Gica Contra, uite reteta:
  -cumpari un desfacator de conserve din ala cu roti dintate si cheie (cheie de care rotesti), e pe la 20 de lei (Fakelmannm, ca e mai bun calitativ)
  -aduni cutiile de bere, le clatesti cu apa in interior si le depozitezi pina se aduna numarul dorit
  -cu deschizatorul de conserve cumparat mai sus, tai capetele cutiei de bere si decupezi partea de sus si apoi partea de jos (merge usor, e aluminiu – detalii pe YouTube – cauta: build air solar heater beer cans)
  -obtii un fel de tub din cutia de bere (nu mai ai fundul si capacul)
  -repeti asta la fiecare cutie de bere
  -cumperi un tub de silicon din ala rosu care rezista la temperaturi ridicate
  -ungi capetele cutiei de bere
  -pui cutie peste cutie si astfel obtii un tub lung de cutii de bere (daca vei pune 2 curii de bere una peste alta vei vedea ca se imbina perfect)
  -pui tub lung linga tub lung in rama cu pricina (ca in pozele de mai sus), vopsesti si faci totul ca mai sus
  Astfel stau cutiile de bere una peste alta si nu se desfac.
  Cat despre costuri si faptul ca “la ce dotari / scule iti trebuie, nu e chiar cost 0”, pt a construi si pt a utiliza panoul, se presupune ca stai la casa (eu la bloc nu vad cum pot utiliza acest panou), iar daca stai la casa si nu ai sculele mentionate mai sus (nu chiar un atelier de timplarie, dar sa ai acolo un minim, o bormasina, un fierastrau etc), eu zic ca e grav, inseamna ca de fiecare data cand ai o problema minora la casa, platesti “specialistul” sa vina sa rezolve. (de obicei stai cu omul pina rezolva problema, deci pierzi vremea fiind cu el acolo (unii spun ca il platesc pe mester sa lucreze ca ei sa nu piarda timpul), mesterul isi aduce niste scule care la mesterii romani sunt cele mai ieftine ca asa e la noi, deci poti si tu sa iei ceva sa ai acolo si sa faci chestiile simple, cel mai trist e ca lucreaza la fel de prost ca si cum ai face tu treaba, doar ca e pe banii tai – sigur, sunt si mesteri buni, dar eisunt exceptii)

  1. Dimpotrivă ,fundul perforat are rol de a capta energia înmagazinată în lateralul cutiei (partea expusă la soare ) și pe care mai apoi să o distribuie eficient .Transferul de căldură se face mult mai abil dacă la interior introducem niște lână de oțel ,formăm astfel un radiator ,care cu siguranță va amplifica cădura distribuită de cutiile cu fund perforat . Cutiile goale fără fund nu au randament ! Încearcă dar vei pierde ,e vorba de fizică de clasa a 8 -a !

 7. Da cum gauresti cutia cu bormasina? Si cum stau cutiile de bere? Ca daca se misca panoul pana la ficsare lui pe pozitie nu se deplaseaza cutiile de pe locul pozitionat.Ceva totusi sa omis cu privire la asezarea cutiilor si circulatia aerului prin acest dispozitiv.Filmul nu arata totul de la inceput pana la final,finalul este incomplet.

  1. cutiile se lipesc cu silicon,care se gaseste la aproape orice magazin de profil.colectarea aerului cald se poate facela una din extremitatile casetei,unde sunt prevazute gauri exact ca in poza,printr-un jgheab confectionat din teava de pvc.nu e greu,un pic de imaginatie.

 8. Nu este vorba despre ambalajul din aluminiu al cutiilor de bere. Imaginile arata clar ca s-au utilizat conserve din tabla. Cum sa gauresti cu bormasina o cutie de bere!?

  1. @Adrian “Cum sa gauresti cu bormasina o cutie de bere!?” Raspuns: Cu spiralul/burghiul.
   Cauta pe Youtube exemple de astfel de proiecte (sunt de prin 2011-2012); sunt folosite toate tipurile de cutii (bere, cola, etc) principala caracteristica fiind materialul (aluminiu sau aliaj).
   Sistemul nu este altceva decat un “schimbator de caldura” in varianta DIY.

Scrie un comentariu