Culturi profitabileFermieri de succes

Un profesor român a redescoperit relaţia incredibilă dintre apicultură şi matematică

Ioan Ursu a fost profesor de matematică şi a devenit inventator în apicultură. Ca să întoarcem pe dos o vorbă celebră – este un salt uriaş pentru om, dar un pas mic pentru omenire.

Nimeni nu ştie exact când omul a început să crească albine, dar documentele care au supravieţuit istoriei arată că egiptenii de acum 4500 de ani lăsau butoaie cu miere lângă comorile faraonilor iar grecii micenieni de acum 3500 de ani considerau apicultura o ocupaţie nobilă. Aceleaşi civilizaţii au contribuit la dezvoltarea matematicii, însă scrierile sanscrite au consemnat pentru prima oară şirul de numere care avea să explice modul de reproducere al albinelor. Șirul, denumit Fibonacci după numele matematicianului medieval care l-a sistematizat, este algoritmul pe care îl urmează în natură albinele sau iepurii când se înmulţesc respectiv melcii, floarea soarelui, anghinarea sau conurile de brad când se formează.

Algoritmul este foarte simplu – fiecare număr se formează prin adunarea cu predecesorul său – astfel că începutul şirului este 1 1 2 3 5 8 13 21 34 55 89 144 233 377… şi tot aşa.

Abia în ultimii 300 de ani, apicultura a redevenit o ştiinţă – studiată de biologi, matematicieni şi filozofi – iar relaţia cu algoritmul matematic a fost înţeleasă pe deplin.

În România, apicultura a rămas încă din preistorie o activitate de bază, însă baza ştiinţifică a fost relativ şubredă. Azi, România este unul din primii zece exportatori de miere din lume iar producătorii locali pătrund uşor chiar şi în hipermarketuri. Însă majoritatea celor 50.000 de apicultori sunt obligaţi să înveţe “văzând şi făcând”.

Dar există şi excepţii. Ioan Ursu este profesor de matematică şi, după ce a ieşit din sistemul de învăţământ, iubit de elevi dar respins de un sistem putred pentru că “nu respectă programa”, cunoştinţele l-au ajutat să ardă etapele învăţării şi să ajungă – practic – profesor de apicultură.

Cum a ajuns Ursu la miere

Ioan Ursu este vedetă pe youtube, sub numele “proful de mate”, cu sute de videoclipuri care conţin lecţii de matematică sau cursuri practice de apicultură, dar şi consideraţii despre ce-i lipseşte societăţii româneşti şi cum se poate ea schimba. Cele mai populare filmuleţe au chiar şi câteva zeci de mii de vizualizări fiecare.

El a inventat şi stupul bio, care rezolvă problema varozei, o boală care face ravagii printre albine. Ursu este convins că apicultura ar putea deveni o sursă importantă de venituri pentru populaţia din mediul rural. În mod normal, investiţia poate fi recuperată chiar din primul an, spune Ursu.

Ursu îi sfătuieşte pe începători să se documenteze bine mai întâi şi abia după aceea să se apuce de treabă. Ideal ar fi să înceapă cu cinci stupi, ceea ce presupune costuri de circa 5.000 de lei (cheltuieli pentru achiziţia stupilor Bio şi a albinelor), la care se adaugă 500 de lei pentru documentare (cursurile video).

Albinele trebuie luate de la persoane cunoscute pentru a se elimina riscul bolilor, spune Ursu, înainte de campania de recoltare la salcâm. După aceea, se trece la recoltat de tei, iar între cele două campanii există un gol de o lună, timp în care albinele se înmulţesc. Stupul bio inventat de Ioan Ursu face posibil ca de la o familie de albine să se ajungă la trei, practic se porneşte de la cinci familii şi se ajunge la 15 familii până la recoltatul teiului. Numai într-un sezon, se obţin 10 familii în plus, ceea ce înseamnă venituri de 5.000 de lei. În ce priveşte producţia, într-un an bun se scoate 40-50 kilograme de miere pe familie, respectiv 250 kilograme la cinci familii. La un preţ de livrare de 15 de lei pe kilogram, rezultă alţi 3.750 de lei.

Ioan Ursu speră să facă însă mai mult pentru apicultori. Se gândeşte chiar la o asociaţia a celor care sunt dornici să folosească tehnologia lui. Vrea să îi înveţe cum să producă miere, dar să îi şi unească într-o asociaţie care să le preia producţia. Primul pas a şi fost făcut, Ursu urmează să predea cursuri la Școala Postdoctorală de la Academia Română.

Mai precis, să facă cunoscută „Noua tehnologie apicolă în contextul eco-economic şi bio-economic având la bază BioStupul” din perspectiva „Bionică”.

Nu se mulţumeşte doar cu atât, vrea să obţină un sprijin şi din partea Ministerului Agriculturii pentru cei care vor să se apuce de apicultură, mai precis să le subvenţioneze dobânda creditului pentru investiţie. Trebuie susţinuţi doar primul an, pentru că anul următor creditul poate fi acoperit cu uşurinţă din vânzarea celor zece familii obţinute în plus de la cei cinci stupi, spune profesorul.

Stupul Bio, sfârşitul varozei

Ursu a brevetat stupul bio la oficiul pentru invenţii şi mărci (OSIM) şi a găsit şi un constructor la Rădăuţi. Recent, invenţia românului a fost prezentată şi la Săptămâna Verde de la Berlin.

Ca să ajungă la stupul bio, a trebuit însă să-i moară vreo 60 de familii în 2010 din cauza varozei, un parazit care decimează stupine întregi. Invenţia lui Ioan Ursu este un mijloc de luptă împotriva varozei, însă permite şi obţinerea unei producţii mai mari de ceară natural sau miere bio, stupul având ataşat şi o mini crescătorie de regine.

Ursu a exploatat faptul că parazitul varroa preferă larvele de trântori. Unul dintre secretele stupului “minune”, cum îi spune proful, este reprezentat de buzunarul ataşat, care permite un acces rapid şi continuu la rama falsă ce conţine puiet de trântor cu varoză. Buzunarul ataşat poate fi separat cu ajutorul unei diafragme, iar apicultorul vine lângă familia de albine cu o ramă falsă, o ramă goală care va stimula producţia de ceară şi puiet de trântor.

Rama falsă este despărţită de un grătar care constituie elementul principal al invenţiei. În stup încap circa 14 rame dispuse astfel. Două rame lipite lasă un gol ce permite trecerea albinelor de pe o ramă pe alta. Pentru albine şi pentru regină, această grilă permite accesul rapid la rama falsă de pe orice ramă din cuib. Regina de pe orice ramă ajunge pe rama falsă şi depune ouăle de trântor.Varoza se va concentra pe această ramă, care poate fi scoasă cu uşurinţă din stup. După câteva astfel de cicluri, varoza se va diminua considerabil, spune Ursu.

Ce spun alţi apicultori
Ioan Ursu este un personaj controversat nu doar în învăţământ ci şi în apicultură. Lecţiile sale online au fost iniţial bine primite, dar de când a început să-şi vândă invenţia, unii apicultori spun că ar fi apucat-o apucat-o pe un drum greşit şi că face calcule excesiv de optimiste.

“Poate d-l Ursu sa demonstreze într-un an ceea ce spune? Dacă poate să facă acest lucru, atunci îmi cer scuze, dar daca nu…. În matematică 1+1 fac întotdeauna 2. În apicultură trebuie introduse mai multe variabile care vor schimba rezultatul”, spune într-un mesaj trimis redacţiei apicultorul Ioan Chiş, care povesteşte că a pornit cu doi stupi în 2004 şi a ajuns acum la 60.

“Acum câţiva ani, când am descoperit internetul şi filmele d-lui Ursu, aveam ce învăţa acolo. Acum câţiva ani dl. Ursu prezenta filme tratând într-un mod realist apicultura. Din pacate, de câţiva ani încoace, mai exact de când a început cu “stupul 3 în 1″ tehnologiile prezentate de către dl. Ursu nu sunt viabile în apicultura modernă”, susţine crescătorul de albine Ionel Vieru, care îl categoriseşte pe Ursu drept “şarlatan”.

“Râmele de trântori funcţionează ca şi capcane de varroa o perioada relativ scurtă de timp şi doar o parte din populaţia de varroa se va afla pe aceste rame. În restul timpului, acest stup va fi o bombă, o sursa de varroa pentru stupinele din preajmă”, detaliază comentatorul Mircea Ardelean.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


101 comentarii

 1. dupa cum spunea modestul Costantin Hristea in cartea sa Stuparitul nou, cuibul,familia de albine trebuie stimulate sa se dezvolte asa cum o fac ele de vreo 50 de milioane de anisor…fratilor, cumparati cartea, cititi-o si apoi treceti la treaba cu chibzuiala…restul sunt povesti…

  1. E o mare minciuna 50 kg/stup. de la 20 kg la 50 e diferenta mare, iar povestea cu 3 familii intr-un stup plecand de la 1 singura e o aberatie. mai avea putin si zicea ca produce si 30 rame cladite pe an cei 3 stupi intr-unul singur :))

 2. O familie de albine consuma intr-un an 90 kg miere si 30 kg polen.Ori de aici trebuie pornit.Multe din invataturile profesorului sunt pure fantezii.
  Cand apare si mirajul banilor MOCA ai coanei UE.Fenomenul se amplifica,un pumn de albine egal stup.
  Cati stupiai?
  In lada asta am 5
  Sa fim seriosi !

 3. desi sint tinar la 38 de ani , ma ocup de apicultura de vreo 20 si ceva de ani si tot acelasi lucru facea si tatal meu. dea lungul timpului lucrind cu albinele am incercat diferite tipuri de stupi . modelul prezentat de ioan ursu asa zis biostup , din punctul meu de vedere este o mare sarlatanie ce vizeaza pe incepatori in apicultura, promitid venituri astronomice, neconforme cu realitatea apiculturii in rominia.de la un timp nici ioan ursu nu mai intelege ce vrea sa demonstreze cu acest model, tot timpul aducund modificari, acum ajungind sa adaposteasca 6 familii de albine in aceeasi lada , care fiind foarte slabe nu pot beneficia corespunzator de culesurile viitoare.o mare vina in acesta poveste o au si trusturile media care promoveaza in necunostinta de cauza acest sarlatan devenind complice. apicultura este altceva fata de ce incearca ioan ursu sa explice ,iar acele venituri de care pomeneste ioan ursu nu pot fi atinse de catre nici un apicultor in rominia, cu orice model de stup ar lucra. asadar atentie incepatori ca puteti investi niste bani pentru care truditi din greu, in niste iluzii care ulterior pot deveni mari dezamagiri

 4. Ma ocup de albine de ceva timp, si am reusrit sa invat pe pielea mea si pe banii mei unele aspecte apicole, cum ar fi:
  1:Cu varroua nu te joci, dovada ca si domnului profesor i-au murit 60 de familii candva.
  2:Pentru a face apicultura performanta trebuiesc stupi de capacitate mare, care sa elimine manopera.Aceasta lada tip Ursu este o lada mare, dar care de fapt este o suma de trei lazi foarte mici, care nu asigura necesarul familiilor de albine in ceea ce priveste dezvoltarea, implicit potentialul acestora.
  3:Dupa cum spuneau unii colegi, aceasta lada datorita complexitatii modului de lucru, nu este potrivita pentru incepatori, mai degraba pentru avansati, dar acestia di urma prefera sisteme de stupi consacrate deja.
  4:In urma cu cateva zeci de ani un apicultor a inventat acest tip de stup.Apicultorul se numea Antonescu, iar stupul se numeste stupAntonescu.In timp s-a dovedit a fi un stup neviabil.Deci ceea ce face acest domn profesor este cel mult o inovatie , nicidecum o inventie, sau poate cadoar a brevetat ceea ce a gandit altul cu cateva zeci de ani inainte.

 5. As vrea sa vad si eu care dintre voi vine cu ceva metode sau inventii noi care sa va ridice in lauri, caci niciunul din care ati scris pe forum nu ati precizat mai nimic ci doar comentarii la acest profesor inventati si voi ceva si practic pentru bani veti face la fel nu cred contrariul ca veti da cu piciorul la ceva care aduce profit. Aici cine are timp de scris tot felul de comentarii proaste la adresa persoanelor care si ei incearca marea cu sarea sunt niste oameni simplii care nu stiu ce inseamna timpul si profitul.

 6. Cu regret remarc faptul ca lumea apicola este total dezamagita si indignata de ideile d-lui profesor minune. Am studiat indelung clipurile d-lui profesor si pot sa spun ca rezultatele ipotetic obtinute sunt demne de luat in calcul. Mai ramane de gasit o specie de albina care sa respecte intrutotul ideile d-lui profesor. Pana atunci pot sa fac public faptul ca am descoperit specia rezistenta la varroua . Aceasta specie nu numai ca este rezistenta la varroua , este chiar imuna la acarian , fapt care face ca paduchele sa fie total inexistent in aceste coloni. Aceasta specie are totusi un incovenient , nu produce miere . Aceasta specie este apis viespana podeanca , descoperita de mine in podul casei .
  D-le profesor , va rog sa va indreptati atentia asupra speciei indicate de mine si poate reusiti sa o determinati sa faca si miere.
  Cu mult respect ,un visator ca si d-voastra.

 7. Am crezut ca exista un dialog intre noi(ceilalti apicultori) si domnul profesor. E aflati ca nu este asa. Orice comentariu pus la dumnealui pe youtube sau pe blog este sters sau nu este publicat. Eram si eu curios ce gandeste, cum isi sustine unele afirmatii. Cred ca este printre putinii daca nu singurul care umbla in ghemul de iernare le scoate rame le pune le descapaceste dupa diafragma umbla cu fum ca in plina vara. Mentionez ca nu am adus injurii in nici un fel, nu am jignit si nici nu am pus intrebari cu anumite conotatii. Din tot ce prezinta dumnealui inclin sa cred alaturi de ceilalati colegi ca totul este o inselatorie si un circ. Filmul acela cu stupina sechestrata mi se pare demn de filmele de comedie. Oricum nu este singurul care face din apicultura un circ mai sunt si altii care fac experiente pe banii si familiile altora. Cu stima
  PS: ce a scris colegul de mai sus este foarte adevarat nu mi se pare normal sa ti se atribuie un brevet la ceva ce a fost inventat deja. Consultati cartile mai vechi si veti vedea ca la tehnici de crestere in stupii orizontali se regasesc axiomele domnului profesor

 8. Deranjant este ca si-a brevetat asa zisa inventie, o inventie care nu ii apartine, in cartile de specialitate, se regaseste aceasta idee de a merge cu 2 familii intr0 singura cutie. Cine a brevetat cutia, nu a facut nici un fel de documetare??? Se mai poate retrage brevetul?? Unde ne putem adresa pentru a i-se retrage brevetul ???

 9. Domnilor apicultori:
  sunteti egoisti,invidiosi si conservatrori.
  cum apar inovatii valoroase,care nu sunt facute de voi,cum sariti la beregata omului!
  voi si doar voi si cartile voastre de apicultura detineti adevarul suprem in picultura!
  cum apar idei noi,produse noi,cum sariti pe bietul om care incearca si el sa manance o bucata de paine de pe urma prostiei unora!
  asa ati atacat si produsul ala care le facea pe albine sa roada paduchele,la fel pe doctorul ciprian negru sau neagu-maximus care va propunea la vanzare matci neiperecheate la pret de 1gr de aur,precum si tratatul sau de apicultura dactilografiat la caractere mari si rare-maculatura,asa il atacati si pe profesorul de tamplarie cu a sa valiza.
  din punct de vedere marketing,ca valiza ursu si ale sale dvd-uri sa fie vandute la pachet cu 1 litru de lichid care face albinele sa roada paduchii,cartea lui ciprian negru si o matca virgina provenita din stupina lui maximus,sub numele de 6 in 1,iar achizitia acestui pachet revolutionar pentru apicultura sa fie suportata de guvern,dintr-un fond special constituit din taxa pe prostie!

 10. buna seara tuturor.anul trecut urmarind filmuletele de pe net al dn-lui ursu ,m-am decis sa cumpar vol 1 si 2 de video manual asa zisa ^scoala de apicultura^, eu fiind la inceput de aceasta taina a apiculturii.insa cand am urmarit toate dvd-urile am constatat ca numai apicultura nu invat ci doar un manual de utilizare a acestui stup 3 in 1.parerea mea este ca acest stup nu este viabil si eficient pt ca se stie ca poate ^functiona^ doar la familiile puternice,iar in romania intr-un sezon secetos si ploios numai puternice nu sunt.iar rama oarba ar fi eficienta doar in momentul cand s-ar ridica esalonat asa cum am descoperit aici http://www.youtube.com/watch?v=e6YxE7lQM4M si aici http://www.youtube.com/watch?v=2z5dGlD5Cos.NU VREAU SA MA CHEMATI CARCOTAS,CHEMATI-MA CARCOTAS PATIT.EU AM CUMPARAT DVD-URILE VOI CUMPARATI LAZILE ^MINUNE^.VA MULTUMESC

 11. Domnule irimia, de ce nu apare unul cu nume prenume si adresa, care sa sparga gura invidiosilor si carcotasilor si sa spuna ca este posesor de stupi 3 in 1 model ursu, si facut productii de miere record si a si triplat efectivul de albine? Sa-i puna cu botul pe labe pe toti invidosii si haita care a comentat aici. Poate le vine guvernantilor idea sa impoziteze de 3 ori o lada la asa o productie.

 12. @faraoane
  Pe forumul de apicultură de unde s-au îmboldit să vină aici.

  @kissi
  “Specialiştii” este unul, italianul Gino Pitarresi, negustor de stupi! din Făget. Ia uite cât e el de bine documentat despre pericolul rămânerii în urmă cu tehnologia pentru… tâmplar. “Există un apicultor italian care propune de peste 10 ani o soluţie oarecum logică de îmbunătăţire a ramei clăditoare clasice… Deşi echipamentul astfel propus nu este deloc revoluţionar, fiind simplu şi ieftin, el nu s-a impus pentru că nu a reuşit să convingă”, jubilează Pittaresi.

 13. Pana in urma cu vreo doua zile, exista pe net un filmulet facut si incarcat de domnul Ursu, in care el le explica apicultorilor cum se ia un roi natural stabilit pe o creanga de salcam.
  Cand am vazut acel film, am ras cu lacrimi. Este un film genial, un adevarat material didactic despre cum NU trebuie sa procedezi niciodata in acea situatie. Problema este ca domnul Ursu dorea sa ne demonstreze exact contrariul si a iesit ceea ce a iesit… iar pe langa faptul ca a dus totul de rapa si a tras o fuga demna de cartea recordurilor, nici nu a realizat faptul ca se face de ras publicand acel film.
  Ce alte minuni a apiculturii credeti ca ar mai putea genera?

 14. D-le Popovici…
  Ati achizionat tehnologia “stupul-minune”?
  Daca da, va rog sa ne prezentati si noua rezultatele obtinute pe o perioada de control de 2-3 ani macar….miere, polen, roiuri, matci obtinute.

  In acest moment “profu’ online” are familiile de albine aduse la stadiul de nuclee de imperechere, ca rezultat al aplicarii ”tehnologiei stupului-minune”.
  Pe dansul nu-l mai intereseaza albinele si produsele albinelor…el deja a gasit nisa de visatori la castiguri fabuloase cu minim de efort. Va fi interesant cand visatorii vor fi treziti la realitate de rezultate. Nu-l vad bine pe Dom’ profesor.

 15. Problema tuturor carcotasilor bolnavi de mai sus care nu stiu decat sa arunce cu pietre la gramada, este ca domnul Dan Puisoru (pe care ei il venereaza ca pe un Dumnezeu al Apiculturii) a validat din plin acest stup care prin arhitectura lui faciliteaza pe cale naturala lupta impotriva varroa prin plasarea ramei claditoare perpendicular pe cuib prin intermediul grilei brevetate – (aici e toata inventia). Filmul cu domnul Puisoru este pe blogul profului online despre apicultura si poate fi vizionat de toti. Vizionare placuta domnilor carcotasi fara pic de creier.

  1. George Popovici, te intreb cite familii de albine ai..?
   Te astept pentru discutii pro sau contra pe oricare forum de apicultura din Romania.
   Amintesti de dl. Dan Puisor. Apicultorii nu-l venereaza pe dl.Dan Puisor, ci il respecta pentru ca este un apicultor profesionist de succes.
   Vrei sa afli parerea dl-ui Dan Puisor despre stupul minune, nimic mai simplu. Il gasesti pe formurile de apicultura si cerei parerea personala apoi te asteptamn iar aici .
   Si ca un reper de ajutor in a afla parerea respectatului Dan Puisor, afla ca nu are in stupina nici un stup modelul “inventat de dl Ursu” –oare de ce..?

  2. Sa intelg ca acel film de aproape 2 ore este complet trucat si tot ce spune domnul Puisor este complet fals? Credeti ca domnul Puisoru ar fi sustinut acest stup daca era o aberatie? Il credeti in stare de asa ceva? Multe raspunsuri sunt acolo dar pun pariu ca nimeni dintre cei care critica nu au vazut filmul.

  3. Gheorghe Popovici a scris:
   “Vizionare placuta domnilor carcotasi fara pic de creier.”

   Lipsuri la TOATE capitolele ,se pare ca sunt la dumneata.

   Hai , uimeste audienta cu potenta dumnitale.Dupa cum …expui problemele (caturi peste caturi si lipsa de acces in cuib) se pare ca esti cultivator de …Varza.

   Si ne mai miram!

   Am crezut ca trebuie sa radem mai pe la urma.Mai incolo adicatelea.
   Dar e musai sa ne antrenam de acum.

 16. multe chestii pe youtube ma distreaza mai tare ca mr bean. si stupul asta ma distreaza la fel. prin anii ’90 adrian paunescu (sa-i fie tarana usoara) blocase televiziunile cu produsele miraculoase din obtinute de un mare “inventator” roman din paie,coceni, etc.
  au aparut repede cativa “fazani” care si-au facut cu multi bani case in teleorman. la prima ploaie s-au umflat si le-a luat naiba.
  a venit caritasul, a venit fni-ul si s-au gasit si acolo destui fazani.
  domilor de ce nu-i lasati fazanii si tov prof, oare nu s-a inflamat invidia in voi?
  daca ziaristii facuti pe banda rulanta nu stiu ce este aceia o documentare inainte de a servii fantasmagorii pe unde nu te astepti.
  acum haide faceti pace, lasati fazanii sa-i ciuguleasca si lui din palma, ca la place.

  1. Cine vorbeste ?
   Clocitoarea chinezeasca, centrifuga orizontala-perpendiculara-stralucitoare din inox dar nefunctionala, oportunistul care “din 1085 pina in prezent” lucreaza cu drag si spor la Donalam in laminor, fara intreruperi, fara ezitari, fara realizari.
   Macar tovarasul profesor, (domn te crezi doar tu peste albinele pe care la macelaresti sistematic, avid de cistig si faima) a scris pe tabla niste formule pe care cel mai bun in matematici la liceul din Lehliu si cel mai mare specialist in proiectare IT, Inventor, telecomunicatii si alte chestii de la Donalam ar fi putut avea macar bun simtul sa le comenteze in locul aberatiilor despre Paunescu, Teleor-man si alte banci la care are datorii de-i sar capacele pentru investitiile paguboase facute in “meserie”, dar mai ales in viata.

  2. salut balicador!
   LG nu te-am jignit niciodata, nici pe tine si nici familia ta. este josnic ce faci. incearca sa-ti tii coloana dreapta macar la batranete.

 17. Nu stiu apicultura asa ca nu ma pronunt despre metoda dar domnul Ursu imi creaza o mare simpatie. Pentru ca si eu sint numit uneori mincinos sau cu capul in nori si la mine sigur nu e cazul. Nu vreau sa ma laud ca sigur nu sint mai destept ca altii. Sint un inginer care nu mi-am mai gasit loc de munca si m-am apucat de agriculotura. N-am inventat roata ba din contra aproape tot ce stiu am citit pe net dar in engleza. Dar am aflat repede ca agricultura chiar este o stiinta si 1+1 chiar este egal cu 2. Daca iese altceva inseamna ca n-ai fost atent pe undeva si trebuie sa cauti unde. Eu am solar de legume de patru ani si am productii de care vecini si cunoscuti de-ai mei spun ca sint imposibile. Sint toti oameni gospodari si muncitori, se documenteaza, se sfatuiesc, dar fac mereu cam aceleasi greseli. Cea mai mare este ca fac treaba dupa ochi. Eu am un plan anual si tin tot timpul evidenta plantelor in Excel. Am tipul, numarul, stadiul, stropirile, tot. Actualizez în fiecare saptamana cu starea vremii si asa vad exact ce mai trebuie sa fac. Numai de aici ridic productia cu vreo 10-20%. Toti la care le-am spus zic ca e mare bataie de cap si ca sigur n-o sa se merite. Daca macar unul incerca ii mai aratam dupa aia si alte metode. Sper daca ma apuc sa scriu o carte si sa o vand ca n-o sa ma faca sarlatan.

  1. Domnule Catalin Gheorghe,
   Va salut.
   Asa este , in agricultura si zootehnie, sau in industrie ori servicii, buna organizare si planificare e una din cheile camarilor cu …profit.
   Si in apicultura este nevoie de organizare si restul.
   Apicultura insa are …o chichita (sau o suta)Are deci , un cumul de factori incontrolabili.De aici si frumusetea meseriei.Apicultorii se bazeaza mult pe Dumnezeu,fler, sansa sau …”Ghici”
   Nenea Ursu este un om …aritmetic.NU se pupa cu apicultura.E ca nuca’n perete.

   Da…ce o sa ne mai radem!!

  2. d-le Catalin Gheorghe
   ma bucur sa aud ca apreciati calitatile actoricesti
   ale d-lui Ursu,d-voastra neintelegand subiectul a-ti vizionat materialul ca pe un film artistic.
   ..problema apare cand actorul incearca sa vinda recuzita(stupul minune) si nu ieftin.
   oricum profu-online cum i se mai spune, o sa ramana in istorie ca un personaj din faimoasa galerie otv alaturi de tolea ,magda ciumag,fernando de la caransebes s altii

 18. de aici: http://www.desteptarea.ro/profesorul-ursu-a-fost-demis/
  Profesorul Ursu a fost demis

  Publicat pe: 18/03/2008 Autor: Deşteptarea Comentarii: 0 Comentarii

  Consiliul Profesoral de la Colegiul Tehnic de Comunicatii “N.V. Karpen” Bacau a decis cu larga majoritate ca prof. Ioan Ursu sa i se desfaca contractul de munca pentru abateri privind Legea invatamantului preuniversitar si Statutul cadrului didactic. In noiembrie 2007, doua clase de la aN.V. Karpen” au facut greva si au refuzat sa intre la ora de matematica. Liceenii il acuzau pe prof. Ursu ca-i numeste “rebuturi” si ca nu le preda materia prevazuta de programa scolara, ci materia de a VI-a. Dar cel mai tare i-a suparat pe tineri faptul ca profesorul ii filma, la ore, si posta imaginile pe un site. Prof. Ursu a recunoscut, dar a precizat ca elevii sunt foarte slabi si ca nu e vina lui. La Consiliul profesoral, Ioan Ursu nu a vrut sa participe din cauza ca nu a fost lasat sa filmeze sedinta. Directiunea l-a mutat la alte doua clase, dar masura nu a dat roade: Ioan Ursu a refuzat sa incheie mediile noilor sai elevi. S-a infiintat o comisie formata din profesori si doi inspectori scolari, care a facut cercetari si a constatat ca Ioan Ursu a incalcat legea. “Noi i-am trimis vineri, prin posta, decizia de desfacere a contractului de munca, pentru ca prof. Ursu era invoit, a declarat Ovidiu Cojocaru, inspector general al ISJ. Un alt exemplar l-am inaintat directorului Colegiului Karpen, ca sa i-l dea personal”. Profesorul destituit are dreptul sa conteste decizia, dar e greu de crezut ca va avea castig de cauza data fiind majoritatea cu care a fost votata demiterea sa. aE prima data, de cand sunt inspector general, cand unui profesor i se desface contractul de munca si nu e usor, mai ales ca preda matematica, la fel ca mine, a declarat Ovidiu Cojocaru. Eu am puterea sa recunosc ca prof. Ursu a avut rezultate bune cu ani in urma, dar nu poti trai din asta. Prima obligatie a unui profesor e sa parcurga materia ritmic. Trebuie sa respectam legea”. Scris de Silvia Patrascanu

 19. Daca dl Ursu, facea filme pe net, dezinteresat, fara a perecepe sume imense de bani incepatorilor in ale apiculturii l-as fi catalogat doar “nebun de apicultura”… Dar dl Ursu cere bani multi celor care vor sa afle si sa aplice tehnologia minune,….si eu il consider SARLATAN , un MARE SARLATAN.

  Eu nu as putea sta sa vad cum cineva incearca sa pacaleasca pe alti semeni …cum, nu pot sta nici cind vad pe strada cum un nelegiuit incearca sa fure banii, munca, unui nevinovat.

 20. [url]http://www.agrointel.ro/4780/un-profesor-roman-a-redescoperit-relatia-incredibila-dintre-apicultura-si-matematica[/url]

  ..publicatia respectiva a facut deja completari la articolul initial, pe baza comentariloor dvs…vedeti la finalul articolului.

  Impreuna am cistigat “o batalie” impotriva reclamei mincinoase a dl-ui Ursu…mai avem pina aratam intregii lumi fata adevarata a tehnologiilor URSU.

  Imi doresc sa fie doar inceputul unei luari de pozitie colective, impotriva celor care pun apicultura si apicultorii intr-o lumina falsa…. de aceea unde gasiti articole in care se fac fabulatii marca Ursu sa ne anuntam si sa luam act sa aratam lumii ce inseamna apicultura adevarata.

  Daca dl Ursu, facea filme pe net, dezinteresat, fara a perecepe sume imense de bani incepatorilor in ale apiculturii l-as fi catalogat doar “nebun de apicultura”… Dar dl Ursu cere bani multi celor care vor sa afle si sa aplice tehnologia minune,….si eu il consider SARLATAN , un MARE SARLATAN.

  Eu nu as putea sta sa vad cum cineva incearca sa pacaleasca pe alti semeni …cum, nu pot sta nici cind vad pe strada cum un nelegiuit incearca sa fure banii, munca, unui nevinovat.

 21. Stimată redacţie,
  salut binevoitoarele dvs. intenţii de diseminare informaţională şi apreciez eforturile colectivului redacţional însă nu apreciez sub niciun aspect reclama pe care o faceţi gratuit domnului Ursu,reclamă percepută de mine ca fiind mincinoasă (şi se pare că nu numai de către mine!!).În calitate de economist afirm fără echivoc despre cifrele susţinute de acest domn că nu sunt sustenabile prin tehnologia propusă de el şi,implicit, sunt simple fabulaţii aritmetice.Ca cercetător (Institutul de Economie Agrară-I.N.C.E.-Academia Româna) nu găsesc în afirmaţiile dumnealui niciun suport ştiinţific demonstrabil şi corect argumentat pentru că nu documentează prin date clare pe bază de eşantion/populaţie reprezentativ(ă), pe serie lungă de timp (minim 11 ani), şi nici gradul de influenţă al factorilor care concură la obţinerea acelor date.Deasemeni, observaţiile făcute de mine în decurs de 23 de ani de apicultură, nu converg la o concluzie care să accepte modelul promovat de acest individ.Ca şi sugestie, celor care vor să se implice in albinărit şi sunt la început de drum, afirm să nu se complice cu astfel bizarerii pentru că riscul e de 100% şi „o palmă mai sus” deoarece metoda lui nu elimină varroa ci doar reduce, din acest motiv tratamentele sunt oricum necesare.Riscul este nu doar de a pierde familiile proprii (şi banii investiţi) dar, mai ales, de a propaga parazitul către alte exploataţii apicole producănd daune din culpă.Sper că , pe viitor, să procedaţi într-un mod mai profesional în activitatea de investigare, eventual, apelănd la opinii de specialişti consacraţi fie din practica apicolă, fie din domeniul ştiinţific, respectiv, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură (I.C.D.A.)

 22. Buna ziua tuturor
  Nu sunt cel mai in masura sa dau lectii dar ca un incepator ce sunt am studiat cam tot ce am gasit despre albine inclusiv filmuletele d-lui Profesor care la inceput au fost instructive si tot ca incepator cu minime cunostinte practice (un an) am putut constata o schimbare de discurs al d-lui Ursu din momentul promovarii acestui stup, multe tendinte si accente comerciale. Cat despre capcana de varoa , am folosit cu succes rama oarba in stupi verticali normali pentru o anumita perioada fara a avea pretentia ca am scapat de acest acarian si doar am diminuat pentru acea perioada inmultirea lui.Sunt convins ca toti stuparii cu experienta stiu si au folosit aceasta rama oarba in stupina cu stupi standardizati, asa ca nu este o noutate si nu trebuie stupi speciali pentru asa ceva.Singurul avantaj al acestor stupi este ca pot fi iernate bine trei familii slabe intr-un stup, dar sunt si alte metode consacrate cu investitii minime. Cat despre productiile de miere si rata de inmultirea stupilor AVIZ INCEPATORILOR,nu va imbatati cu apa rece.

 23. Domnul Ursu este comerciant, face o campanie de promovare pentru a vinde acel stup. Aici nu vorbim de apicultura, vorbim de cum incearca domnia sa sa vanda stupul (adica lada de lemn – pentru necunoscatori). In plus dansul spune si multe ineptii legate de apicultura.

 24. Cred ca ar fi foarte interesant care ar fi rezultatul unei evaluari psihiatrice facute corect, a acestui domn ON LINE ….Aici e toata problema. Nu vreau sa zic ce e hot sau altfel cu s-a zis mai sus, inca mai cred cu naivitate in oameni. In ce priveste metota si stupul … e contaraindicat a fi urmatit in filme de incepatori si cei saraci cu duhul. Cazi victima sigura daca nu ai discernamant.

  1. 3 ,,tineri” in ale apiculturii din Timis au comandat acest stup- capcana (nm). Nu i – am vazut si am cerut la unul din ei sa – l puna la pastrat in cotetul de gaini in loc de cuibar. Odata am vazut un video si de atunci prefer sa las omul in lumea sa. A doritt sa vina sa prezinte si prin gradina noastra si am spus, nu. Nu poti sa prezinti oamenilor lucruri neadevarate nu poti sa le vinzi iluzii.

 25. cat de repede prinde prof-on-line prozeliti prin presa!
  oare, printre jurnalisti chiar nu se gaseste unul care sa se priceapa la aceasta nobile meserie? pacat de cei ce vor pune in practica cele afirmate de acest profesor, (mai este profesor???)caci vor pierde destui bani pe iluzii! dar da bine la rating!
  am vazut comentariile unora dintre cei mai mari apicultori din romania si sunt de acord cu ei ca acest stup este o mare teapa!
  mult succes ucenicilor acestui ratacit printre apicultori!

  dragusin lucian

 26. domnilor,
  aveti o foarte interesanta situatie dpdv sociologic, unu care scoate capul e tras inapoi in cazan de coledzi.
  fenomen care se spune ca-i tipic romanesc dar care de fapt e valabil pentru orice societate tribala.
  oameni de buna-credinta altfel, care asteapta insa ca altii sa aiba buna-credinta de fix acelasi fel.
  deci daca eu ii invat pe altii gratis, ala care cere bani sigur e un hot si un sarlatan.
  spuneti ba ca sigur nu se poate, ba ca se poate dar cu efecte colaterale, ba ca trebuie dovedit.
  atentie, nu exclud ca e posibil, chiar foarte posibil, sa aveti dreptate.
  sau macar unii dintre domniile voastre, ca un nespecialist ar putea crede ca va usor contraziceti.
  dar nu despre dreptate e vorba aici, e vorba ca a incalcat etica nescrisa a tribului.

  1. Domnule, daca farsa aceasta continua, dupa ce se sparge acest balon de sapun, veti spune ca stuparii au fost complici prin tacere si ca Romanii sunt lipsiti de simt civic.
   Acum insa afirmati ca “tribul” il trage inapoi in “cazan”.

   Daca vezi un furt in desfasurare, iei atitudine sau te faci ca nu vezi? Cum e corect?

   Ce interes ar avea acesti stupari care trag un semnal de alarma?

   Chiar si titlul articolului este un neadevar. Dovada?
   http://www.maths.surrey.ac.uk/hosted-sites/R.Knott/Fibonacci/fibnat.html#bees
   sau http://en.wikipedia.org/wiki/Fibonacci_number

   lucrurile prezentate sunt arhicunoscute de multa vreme si din acest punct de vedere poate fi considerat PLAGIAT, din moment ce nu aduce nimic nou, dar sunt prezentate ca fiind o mare descoperire.

   Pe cand un titlu: Un biciclist roman a redescoperit roata?

  2. D.le Mihnea Petrache,afirmati ca “nu despre dreptate e vorba aici,e vorba ca a incalcat etica nescrisa a tribului”
   Personal nu am idee la ce va referiti,sau insinuati,dar nu de etica vreunui trib este vorba ci de “etica albinei”
   Mai este o doamna ce zice ceva de mafie :)…Nu vedeti decat conspitatii si interese ascunse?…nu pot decat sa zambesc…
   Aceasta aversiune cu remarci negative la adresa acelui “stup minune” vine ca reactie la nonsalanta unor neadevaruri,cu care este prezentat ca fiind stupul cel mai cel,care revolutioneaza apicultura,dupa descoperirea ramei mobile incoace,sau a stupului sistematic sau a centrifugii…(idei ce reies din alte filmulete ale d.lui Ursu…)
   Cunoscatorii in ale apiculturii,STIU ca nu este decat o publicitate agresiva a unui produs ce nu si-a dovedit(ramane de vazut in viitor daca va fi posibil…) “calitatile”.
   In apicultura nu exista (inca)stup minune,nicaieri in lume.Exista cel mult,”stupul ideal mie”.
   Noi ne-am dorii sa “scoata cineva capul”,sa aduca lucruri noi(tehnica apicola si utilaje) in apicultura.
   Inventia d.lui profesor,nu afecteaza cu nimic pe cei ce stiu si fac apicultura.Ei o ignora.
   Insa trebuie tras un semnal de alarma catre cei vor sa inceapa apicultura.Ei intradevar…”si-o pot fura…”
   Ca sa intelegeti cat mai bine ceea ce spunem,am sa incerc un exemplu:
   Stupul minune a d.lui Ursu,este ca si o caroserie de masina.In care vrea sa puna un motor folosit cu randament maxim si in alte caroserii.Dar nu “randamentul imaginat” de dansul,folosind acelasi combustibil si acelasi drum ca toata lumea.
   Deci “motorul” este familia de albine.Aceeasi de sute de mii de ani…
   Familia de albine este un organism biologic in continua transfomare pe parcursul unui an.Nu poate fi vorba de o constanta in performantele ei de la zi la zi,asa ca ce sa mai vorbim de la an la an…care nu sunt doi la fel.
   Cei nefamiliarizati cu albina,considera ca stupul odata detinut,produce an de an…ca vaca sau oaia.MARE EROARE
   In rest,numai bine tuturor!

  3. Domnule Mihnea…
   De acord cu dumneavostra vizavi de mentalitatea si solidaritatea cu caracter tribal. Este adevarat ca NOUL este privit cu scepticism. Insa in cazul de fata este vorba despre altceva.

   Domnul in cauza pozeaza in profetul care a descoperit secretul suprem in domeniu.
   Orice descoperire stiintifica trebuie insa demonstrata si verificata. Mai mult, trebuie urmarite si eventualele efecte colaterale.
   In ideea de a fi mai convingator, domnia sa a aplicat sistemul respectiv propriei stupine. Rezultatele sunt jalnice. Poate dansul are resursele financiare care sa-i permita asumarea efectelor negative ale experimentelor sale. Dar ce ne facem cu aceia care isi pun poate putinii banuti la bataie, in speranta ca totul este verificat si demonstrat in practica?!

   Unii spun ca ar fi bine intentionat, ca ar fi ”un frumos visator nebun al apiculturii romanesti”.
   Personal ma indoiesc. Omul stie bine ce vrea si i s-a dat tot concursul: oficialitati, fonduri, presa.

   Bineinteles, fiecare poate vinde ce doreste. Daca are cumparatorii, de ce nu? Poate vinde si gheata la Polul Nord sau nisip in Sahara.
   E o vorba…”lumea e plina de fraieri, totul e sa-i gasesti”.

  4. Domnule Petrache, insinuati erori.
   Nu va cunosc nu ma/ne cunoasteti dar daca noi cei care traim din apicultura, nu spunem adevarul, atunci cine sa-l spuna ?.Cine sa traga un semnal de alarma ?. Cei care nu cunosc apicultura decit ca albina inteapa si mierea-i dulce ?.
   D-vs, in domeniul in care activati, daca observati comiterea unei inselatorii, nu luati atitudine ?.
   Nici macar daca inselatoria ajunge la culmi ?.
   Ei bine, iata ca noi am spus adevarul SI aici, unde nu poate sterge postarile profesorul Ursu. S-a intervenit si pe canalele sale youtube dar acolo a sters toate adevarurile si a lasat doar laudele aduse de entuziasti.
   Nu avem nimic de cistigat personal si direct, vor avea de cistigat viitorii apicultori daca vor tine cont de cele scrise aici si pe forumurile de specialitate, unde chiar exista informatie apicola gratuita.
   In primul rind, albinele vor avea de cistigat, intilnind prin pastorale, mai putini stupi “minune” infestati cu Varroa.
   Pentru mai multe detalii si argumente, aveti la dispozitie forumul STUPARITUL unde se poate clarifica orice detaliu.
   Va asigur ca nu o sa intrati in trib ori intre mafioti. Termeni atribuiti gratuit si cu tinta total gresita, pentru simplul fapt ca s-a spus adevarul.

 27. Am urmarit destul de atent “povestea profului online”. Si inainte de “stupul minune” si dupa….
  In filmuletele de inceput erau lucruri frumoase si instructive pentru hobbysti. Cineva a vazut potentialul de scos bani din treaba asta. Si asa a inceput “povestea”.
  De cand cu “stupul minune-inventia secolului”, totul a luat o turnura propagandistica, de promovare agresiva cu iz evident comercial.

  Au argumentat mai sus apicultori cu greutate, care fac performanta si sunt recunoscuti in comunitatea apicola romaneasca pentru disponibilitatea lor in a indruma pe aceia cu dragoste fata de albina.

  Absolut tot ce se pretind a fi “sclipiri de genialitate in apicultura”- marca “profu’ on line”, sunt de fapt informatii preluate din teoria apicola si aplicate de multa vreme in domeniu.
  Dansul doar a gandit un plan prin care sa umfle banutii necunoscatorilor.

  Principala conditie ca sa ai succes in acest domeniu este sa ai respect si dragoste fata de aceste gaze. Domniei sale i se potriveste fabula “gastei cu ouale de aur”. Face exact acelasi lucru…omoara gasca.

  Mierea este dulce dar se face foarte greu.
  Mirajul castigurilor spectaculoase isi va gasi intotdeauna victime.
  Si aici intra in scena “geniul apiculturii romanesti-profu’ on line”. Si arata cum se poate face miere chiar si fara albine…secretul e sa-i cumperi cutiile si pachetul de dvd-uri. Ca rezultatele promise se vor lasa asteptate…nu-i bai. Domn profesor va fi in America, cu banii naivilor.

  Aviz amatorilor. Daca apicultura ar fi atat de simpla iar profiturile vehiculate ar fi garantate si atat de mari, toti romanii ar fi apicultori.

 28. DRAGILOR ALBINA ESTE INCA SI VA FI SALBATICA ATAT CAT VA EXISTA CA SPECIE NU CUTIA O DOMESTICESTE
  daca este cules albina baga miere si in cizme dar daca famila nu are cules si mai este bolnava poti sa i dai si steroizi sa faca muschi ca miere nu aduna
  asa ca pe cat se poate cutia nu sperie bolile din apicultura familia sanatoasa nu moare de frig daca are ce i trebuie sI TRAIESTE f bine si intr o butura

 29. ” Dana Dobrescu 31 ianuarie 2013 22:06 Felicitari domnule Ursu, se pare ca ati zgandarit si mafia din apicultura la fel de rau ca pe aia din invatamant. ”

  Pana in prezent nu am vazut nici o demonstratie practica a fiabilitati acestui sistem ci doar o lada goala.

  De acea lansez o provocare totul sau nimic.

  Aparatori acestei tehnologii in frunte cu Domnul URSU sa infiinteze o mica stupina de 5-10-20 familii in acest tip de lazi intr-o zona oarecare din tara.

  In aceasi zona ” Mafia din apicultura ” sa puna mana de la mana si sa faca si ei o mica stupina acolo.

  Stupi ambelor stupine sa fie sigilate ca sa nu se influenteze rezultatul final, si doar in prezenta unei comisii sa se lucreze la acele familii,sa se consemneze toate rezultatele obtinute apoi la sfarsitul anului apicol sa se traga linie si sa se vada rezultatele Stupina clasica versus Stupina Minune .

  Iar daca nu se obtin rezultatele scontate cu lada minune Domnul Profesor de Matematica sa inceteze aceasta promovare si sa se retraga din mediul online apicol.

  Acceptati provocarea Domnule Profesor Ursu ?

 30. Cum se poate numi calculul facut de dl.Ursu ,,practic se porneşte de la cinci familii şi se ajunge la 15 familii până la recoltatul teiului. Numai într-un sezon, se obţin 10 familii în plus, ceea ce înseamnă venituri de 5.000 de lei. În ce priveşte producţia, într-un an bun se scoate 40-50 kilograme de miere pe familie, respectiv 250 kilograme la cinci familii. La un preţ de livrare de 15 de lei pe kilogram, rezultă alţi 3.750 de lei” Nu sarlatanie? Poate dl Ursu sa demonstreze intr-un an cea ce spune? Daca poate sa faca acest lucru, atunci imi cer scuza , dar daca nu…. In matematica 1+1 fac intotdeauna 2. In apicultura trebuie introduse mai multe variabile care vor schimba rezultatul.Daca nu ai cules la tei cat iti da rezultatul? Daca nu ai nici la salcam cat mai da? Iar din 5 familii sa faci 15 familii(nu roi) si sa mai si productie de miere, astea sunt fabulatii.

  1. calculele fac parte din capitolul probabilitati se studiaza dar se aplica mai greu rezultatu …. gen 6/49 (doar 6 scapa in primul an )

 31. Da pe bune ca e haios.
  La domnul Ursu se aplica manuse vorba: ” Iuteala de gura si nebagarea de sama” Pe bune!
  Zic de faptul ca e haios , de pe partea buna a “galcevei”.Ma tem insa, de baietii astia tineri ce poate mai au o bruma de banut si se gandesc ei fein sa o puna d’un tun in apicultura.
  Ce si-o ia in freza domn’ Ursu! Atunci sa vezi comedie!

 32. Ramele de trantori functioneaza ca si capcane de varroa o perioada relativ scurta de timp si doar o parte din populatia de varroa se va afla pe aceste rame. In restul timpului, acest stup va fi o bomba, o sursa de varroa pentru stupinele din prejma.
  *Exista macar un singur institut de cercetare apicola care sa confirme rezultatele d-lui Ursu?
  Exista macar un singur stupar posesor a minim 100 de stupi care sa confirme?
  Rama oarba este de multa vreme folosita de stuparii din intreaga lume, nu este descoperirea d-lui Ursu si se cunoaste ca in acest fel se diminueaza partial populatia de varroa, doar in perioada in care albinele cresc puiet de trantor.
  Este condamnabila popularizarea unei metode care va duce la inmultirea parazitului si decimarea stupinelor.

  Sirul lui Fibonacci se reflecta doar in numarul de parinti si raportul tati/mame (trator/regina) al matcii, nicidecum in inmultirea albinelor, aceasta observatie este prezentata aici doar pentru a face impresie. Pentru a parea ceva senzational.

  Faptul ca `mnealui este “vedeta pe youtube” este la fel de valoros ca si celebritatea OTV-ului si a gainii care face pui vii.

  Productiile de miere promise, sunt aberante. Nu exista nicio zona melifera care sa asigure nectarul necesar unei astfel de productii, cu exceptia unei stupine deplasata intreaga vara la cules in pastoral, intr-un an bun si aceasta productie va fi atinsa doar de o parte din stupi. Aceste deplasari presupun multa munca si cheltuieli mari, de care d-lui nu pomeneste, la fel cum nu pomeneste de factorul climatic si de faptul ca acesti ani sunt de fapt exceptii.

  Mafia din apicultura??? Cine are de castigat din aceasta sarlatanie? Cine cere sume exorbitante pe un CD si o cutie de lemn vanduta la pret de mobila?

  Exista cursuri gratuite ale stuparilor care au confirmat prin rezultate. Aici se vand doar promisiuni pe bani multi.
  Poate cineva sa confirme ca a obtinut rezultatele promise de d-l Ursu?

  Printre stupari circula o vorba:
  “Nu lada face mierea”

  Au exista si exista stupari extraordinari, care impartasesc cunostintele lor in cel mai generos mod cu putinta si au dovedit practic ceea ce s-au straduit sa ne invete.

  D-l Ursu nu dovedeste practic nimic, doar vorbe, in schimb pe aceste vorbe cere sume exorbitante si vinde blana ursului din padure.

  1. Bomba adevarata de varroa este la stupii clasici cu caturi peste caturi si unde apicultorul nu poate ajunge in cuib la timp pentru a extrage rama capcana. Stupul profului Ursu te lasa sa ajungi la timp fara sa ridici caturile si fara sa deranjezi prea mult familia pentru ca accestul se face prin zona roinitei.

   Cand sezonul trantorilor se termina, se poate folosi in locul ramei capacana o rama din cuib pe care se afla regina in carantina. Acum atractia pentru varroa o va constitui puietul de albina pentru ca doar pe aceasta rama sunt ouale. Aceasta rama se va extrage la momentul potrivit, se va da drumul matcii in familie si rama va fi deparazitata in alt stup. Pe blog se vorbeste foarte clar despre asta.

   Multi dintre cei care critica acest stup cu inversunare nu inteleg ca in realitate este un stup normal (pe care il folosesc si ei), dar mult imbunatatit si mult mai flexibil. Cine vrea sa inteleaga, intelege, cine nu, da cu pietre la gramada. Doar suntem Romani nu?

  2. In orice stup orizontal clasic ai accea la rama claditoare mult mai usor decat in stupulprofului Ursu! Nu uita ca lada profului este o struto-camila, adica un orizontal cu cat si cu un nucleu atasat! Mai avea sa ii lipeasca si o centrifuga si apoi astepta ca mierea sa curga singura in borcan.
   La stupul profului nu trebuie sa ridici catul pentru a ajunge in cuib? Unde vezi dumneata imbunatatirea aia mare si flexibilitatea, eu vad doar complicare inutila.
   Am o intrebare: esti apicultor? Daca esti, inseamna ca ti-ai luat teapa cumparand stupii profului, ca prea ii lauzi! Sau te-a rugat el sa postezi, pentru a-i face imagine?

  3. Domnule Ardelean Mircea ce bine ar fi ca pe langa dumneavoastra ar fi citeva seci sau sute de tineri! Ma rog ca DOMNUL sa le indrume pasii celor tineri acolo unde este invatatura si miere, iar un semn divin sa – i opreasca cand drumul lor este aratat de fariseii in ale apiculturii.

 33. Domnilor,
  incercati o minima documentare inainte de a prezenta in paginile publicatiei dvs astfel de idei “miraculoase”…
  Avem de-a face cu un sarlatan de cea mai joasa speta, acest Ursu, in incercarea de a-si vinde lada-minune sustine cu o inocenta dezarmanta idei complet inaplicabile in apicultura !
  Incercati numai sa-i lasati un comment la unul dintre filmuletele postate de dumnealui pe YouTube… in doua zile strerge tot ce nu-i convine, raman doar osanalele.
  @Dana Dobrescu, “prof” Ursu zgandereste intai de toate cea mai elementara logica…

 34. Acum citiva ani am descoperit primele filme ale dl.Ursu pe internet. Erau filme de calitate fiind respectat pentru acele filme.

  De vreo 3 ani incoace, din pacate, calitatea apicola a mesajul transmis de catre dl. Ursu a suferit o deteriorare accentuata. Reclama agresiva a tehnologiilor de calitate indoielnica si neverificata, care dinsul afirma ca le-a descoperit, pretul pe care il cere incepatorilor in apicultura ma fac sa afirm ca dl Ursu este un sarlatan.
  Ascendenta dl-ui Ursu s-a datorat lipsei de reactie a mediului apicol serios din Romania.
  Invit pe aceasta cale ca toti cei care doresc sa imbratiseze apicultura sa viziteze formurile de apicultura existente pentru a afla si cunoaste apicultura adevarata.

  1. Stimata Dana Dobrescu,
   Imi permit sa va intreb.
   -Cite familii de albine detine-ti si de cind va ocupati cu apicultura ?..asta daca sunteti o persoana reala.
   Comparati filmele dl-ui Ursu de acum 5-6 ani cu filmele de acum cind dl. Ursu plimba o cutie goala de colo-colo…. cum bine sublinia un alt antevorbitor .

   Va invit pe Formurile apicole serioase din Romania si va ve-ti face o imagine completa asupra dl-ui Ursu.

  2. Mda…da si marmota invelea ciocolata.Mda.
   Cumparati Doamna 100 de astfel de stupi si vorbim dupa 9 luni.
   Cat despre Mafia pomenita, sa avem pardon.Apicultorii prin constructie sunt oameni singuri.De unde mafie?
   Treaba feina in toata chestea asta, e ca vor fi unii ce vor rade cu gura pana la urechi.Sigur.
   Depinde in care tabara vei fi.Doamna.

  3. va salut cred ca ar trebui sa le explicati mai bine celor ce nu cunosc ca albina poate sa adune si 90 kg de miere intr o vara si apicultorul daca poate sa extraga 15 kg in ani cu ploi si diferenta reprezinta consumurile care nu se vad de la distanta

  4. D-na Dana Dobrescu , oamenii astia [stuparii] chiar ca sunt mafioti , aici aveti dreptate . Si haiduci as zice io – din mai pin in septembrie omoara timpul prin toate coclaurile patriei , asa la picior pe sub codri de salcim , tei , etc ……Cind e prea cald se roaga de ploaie , cind ploua prea mult se roaga de soare …..dar probabil fac asta sub acoperire , de fapt piecare stuar este un ¨ Padrino ¨ si are sub tutela sa milioane de sclave care lucreaza pentru el 24/24 h …..

 35. Da si sa nu facem confuzia cea mai grava .
  Stimabilul nu e profesor de apicultura cum voit lasa uneori sa se inteleaga , ci a fost profesor de matematica pana ce a inventat si acolo un sistem atat de minunat de predare incat a fost dat afara din invatamant.

 36. Va salut domnilor,
  Documentarea de mai sus, a fost bine facuta.Persoana ce a adunat si prezentat datele este de buna credinta.Pacat insa ca nu s-a gasit un cunoascator al apiculturii in ansamblul ei.Era potrivit poate, sa se consulte, sa se culeaga si parerea celor din fruntea apiculturii Romanesti.Avem statiuni de cercetare, institut pe domeniu apicol, asociatii de profil alcatuite din apicultori ce au dovedit in timp.
  Asa, aici (mai sus) avem un documentar despre un Domn ce cauta sa implementeze un proiect apicol perdant din start.Apicultorii consacrati, ce traiesc din munca cu albina, ce cunosc in intimitate aceasta vietate, cunosc acest gen de “viziune” si de asemenea cunosc si lipsa de aplicabilitate a acesteia.
  Problema mare este cand tanarul intreprinzator, o ia pe aratura.Pentru ca nu vorbim de 3 lei ce se pierd pe un loz necastigator.
  Sa dau 1000 ron pe un loz “deschis” unde scrie negru pe alb…NECASTIGATOR !?!

  Personal, cred ca Domnul Ursu nu este un …sarlatan.Este doar binevoitor si cam prea entuziasmat de ideea lui.De aici si respectivele sume sau pronosticuri cu privire la venituri.
  Acestea fiind spuse, bine ar fi ca persoana ce a alcatuit documentarul sa nu devina partase la prea multe inimi tinere, frante de o idee fara aplicare.

  Numai bine.
  Guist

 37. Da, inca cineva musca intoxicarea marca “profu on line”
  nu pot sa cred ca o publicatie serioasa ca a dvs cu profil agricol publica asemenea aberatii apicole.
  In primul rand cifrele sunt false chiar mai mult decat atat sunt cu reavointa umflate.
  Din 5 familii cumparate primavara nu ai cum sa ajungi intr-un singur an la 15 si sa obtii si atata miere marfa.Asta cu nici o tehnologie din lumea asta.
  Din 5 familii obtii maxim inca 5 roi sanatosi puternici capabili sa ierneze pe ce culeg ei.
  In cel mai hazardat caz poti ajunge la 15 roi slabi pe care va trebui sa ii ajuti toata vara si toamna ca sa ii scoti in primavara.In aceste conditii productia se rezuma la maxim un cules la salcam deci 5*15=25 kg miere.
  Asta doar as le suprafata fara a intra in alte detalii tehnice referitoare la aberatie supraintitulata “stup bio” pe care profu o propune fraierilor la simbolicul pret de 500 lei cand o lada stas costa maxim 200.Un manual apicol in care gasesti tot ce trebuie sa stie un apicultor incepator costa 30 lei.
  Afacerea nu consta in apicultura ci in vinderea “tehnologiei minune” Da profu incearca si reuseste sa faca bani frumosi de pe seama fraierilor . La fel um au facut cei cu struti, melci, prepelite , oi cameruneze etc.

  1. Apicultura trebuie simplificata nu complicata.
   A sevedea videoclipurile lui Dan Margarit.
   Scriu in calitate de producator si comerciant de echipament apicol.
   Marcu Antal

 38. Este adevarat ca am facut un film de prezentare al acelui stup, pe care l-am facut impreuna cu 2 prieteni, Romikele si Orbanstefan64. Stupul a fost fabricat pentru uz propriu, intr-un singur exemplar.
  Spre deosebire de domnul profesor, eu nu vand acel stup. De fapt eu nu vand niciun fel de stup. Nu sunt implicat in comertul cu materiale apicole. Sunt apicultor si atat. Iar ca apicultor, nu sunt de acord cu multe dintre ideile expuse de domnul Ursu.

 39. In ce ma priveste, ca administrator al domeniului apiardeal.ro garantez integritatea celorlalti colegi care au comentat. Acest stup promovat prin mijloace cat ma diferite si agresive, are in spate o tehnologie neverificata in practica apicola multianuala. Nu avem dreptul sa dezinformam potentialii incepatori in aceatsta nobila meserie, apicultura, pentru ca vrem sa eliminam riscul unor deceptii. Poate unele comentarii sunt mai acide, dar realiste

  1. Domnule “Pharaonu75”, aici nu este mediul apicol virtual. Numele dvs. este cel care ne-a determinat să decidem arhivarea comentariilor, pentru că promovaţi pe youtube un stup numit “romichele”.
   http://www.youtube.com/watch?v=UjeUhUXVM0o

   Pentru că în cazul acestor două comentarii măcar contextul e parţial clarificat, am decis să le publicăm.

   De la “Vranceanul”, “kissi” şi “Bio, apicultorul” aşteptăm în continuare asumarea cu nume şi prenume.

 40. Domnule profesor, nu te supara ca-mi sun si eu parerea, dar cred ca ai nevoie urgenta de un control la PCul de mate. Cum e posibil sa-ti moara de varroua 60 familii de albina in 2010?, sau ‘intimplarea’ de la Barlad, sau cum crezi ca ajungi la “perspectiva stupului BIONIC” cu furculita , cutitul sau alte gaturi de peturi si bete, asa cum ne arati in filmulete.De ce [din ce a ramas]din albine nu arati pe viu cum lucreaza ‘minunea de stup’? De ce trebuie ca cineva sa cumpere ‘cursurile video’? nu era frumos sa le dai din dragoste pt. albina la cei dornici sa le ia? Ma opresc si zic ca Dl. Pharaonu: NU E BINE,DOMNU’PROFESOR, NU E BINE!

 41. Dat fiind că apicultura e o piaţă plină de orgolii şi interese pentru care e necesară asumarea unei minime responsabilităţi, pentru acest text vor fi acceptate doar comentariile asumate, cu nume şi prenume verificabile. Cele deja postate au fost arhivate şi vor fi republicate în cazul în care vor fi revendicate de autorii de drept.

  1. Bio, apicultorul..ma gasiti pe adresa http://forum-discutii.apiardeal.ro
   Vieru Ionel numele ..este OK acum ?

   Nu ma ascund dupa un nik.
   Pe nici un forum care trateaza serios apicultura nu este agreata tehnologia prezentata de catre “profu ON LINE” .
   Nu este agreata tehnologia ca nu este tehnologie apicola de succes.
   Ce face “profu ON LINE”, este doar o dezinformare grosolana a ceea ce inseamna apicultura. Indruma persoanele care vor sa se apuce de apicultura pe un drum gresit, datorita reclamei agresive si mincinoase care o face .
   Draga redactie, inainte de va face rating pe fanteziile marca “Ursu” verificati credibilitatea acestui individ care o are in rindul apicultorilor profesionisti din Romania consultind 2 formuri apicole renumite din Romania si anume APIARDEALUL si STUPARITUL si va ve-ti da seama de valoarea apicola a acestui individ.

  2. Nu pot sa nu scriu. Constiinta ma obliga sa revin. Ceea ce se scrie mai su este o afirmatie fara suport stiintific si PRACTIC. Daca in 15 ani iti iese ipotenuza te poti numi inventator in ale albinelor. Pana atunci inducere in eroare. Despre D- ul Ursu ,,apicultor”- ,,inventator”, matematician este bine sa nu – l lasam a trai in visul sau ,,bio”, daunator tuturor apicultorilor de rand. Domnia sa confunda niste reguli matematice cu cele biologice. este o eroare grava de Neadmis. Daca in matematica 1+1= 2 in BIOLOGIA ALBINEI 1+1 (roi, fam., stup) Nu este = cu 2 (DOI).1+1 SUNT DOUA MULTIMI DIFERITE in cazul albinelor, nu se pot contopi in 2 (doi). AICI NU INTELEGE MARELE ,,INOVATOR” d-ul Ursu. Sunt invidios, rautacios? Poate, dar caut realismul, compatibilitatea cifrelor, a realului si favoarea imaginii personale. Priviti ,,inventia” stupului cu 6 ,,familii” pe un rand orizontal care este o mare PLAGIERE, este STUPUL MEHEDINTEAN descoperit de apicultorii ,,banateni” (banateni, olteni, sarbi)! Octaviene draga, te rog intelege – ma tot ce este pus de D-ul Ursu trebuie sters, cenzurat de oameni cu buna credinta, realisti, documentati din experienta lor si a inaintasilor.
   Pentru AS te invit odata sa-ti explic de ce nu sunt de acord. Sunt prea multe cuvinte de asternut.

 42. Se prea poate ca dl. profesor sa fie bine intentionat. Calculele insa sunt fortate si nu reies dintr-o practica indelungata ci in urma unor presupuneri.
  Sistemul poate fi stapanit cumva de un apicultor cu experienta, dar in nici un caz de un incepator.
  Asta e un alt fel de a vinde pielea ursului din padure… 😀

  recomandarea mea pentru incepatori e sa inceapa cu tehnologii consacrate, pe drumuri batatorite de inaintasi, cu investitii minime, altfel vor avea parte de dezamagiri si vor percepe totul gresit.

 43. Cred ca este bolnav si de asta l-au dat afara din invatamant. Acum incearca sa imbolnaveasca si apicultura. Acest sarlatan cred ca nu mai are nici stupi ca i-a omorat dupa tehnologia lui si se plimba cu o lada goala explicand celor care habar nu au, cum se cresc albinele. Intrati pe forumurile apicole sa vedeti cat este de apreciat si cata minciuna este in cea ce spune.

  Ioan Chis

 44. Vad ca domnul ex-profesor de matematica vorbeste despre cifre si calcule, insa nu in matematica, ci in apicultura. Ei bine, in apicultura 1 plus 1 nu fac intotdeauna 2! Iar rezultatele astronomice obtinute din calcule de domnul Ursu sunt contrazise de practica sa apicola. Se plimba peste tot cu o lada goala, vorbeste oricui este dispus sa il asculte, miere nu l-a vazut nimeni sa fi produs, si-a decimat sistematic stupina ramanand cu cateva familii de albine, iar cu calculele de mai sus fraiereste incepatorii pentru a le vinde stupul “minune”.
  NU E BINE, DOMNU’ PROFESOR, NU E BINE!

 45. Dl-ilor, nea URSU este cel mai mare sarlatan care exista in acest moment in apicultura.
  Luati la mina toate FORMURILE serioase de apicultura pentru a cunoaste valoarea ca apicultor a acestui mincinos ordinar.

  Vieru Ionel

  1. da intradevar e un salt urias pentru om , da nu inainte ci inapoi si un prim pas spre disparitia albinei de pe pamant , cand 3 familii de albine se vor intalni in aceeasi scorbura de copac il felicit pe ursu ca a subestimat natura si ia luato inainte, dar pana atunci e cale lunga .

Scrie un comentariu