Creșterea animalelor

Sprijin financiar pentru fermele de reproducție: România importă anual circa 1,5 milioane de purcei

Crescătorii de porci vor primi în perioada următoare echivalentul în lei a 2.372.804 euro, bani veniți de la CE. 300.000 euro se împart crescătorilor care au ferme de repoducție iar 2.072.804 euro se distribuie crescătorilor care dețin ferme de creștere și îngrășare. Potrivit proiectului de lege care se află în dezbatere publică pe site-ul MADR, din analiza bazei de date privind clasificarea carcaselor, a rezultat că în perioada ianuarie – august 2015 s-au livrat pentru abatorizare 2.618.700 porci, la care pierderea medie lunară a variat între 138,32 lei /cap porc și 69,16 lei/cap porc.

Citiți și: Subvenție pentru fermele de porci: LISTA documentelor ce se depun la APIA până pe 15 martie pentru a încasa sprijinul temporar de la CE

De asemenea, trebuie menținut sectorul de reproducție cel puțin la nivelul actual, deoarece România are o necorelare între capacitatea de producție, de creștere și îngrășare și cea de reproducție, importând anual circa 1,5 milioane purcei pentru fermele de creștere și îngrășare.

Având în vedere că scrofițele de reproducție reprezintă prima verigă în procesul de înlocuire a cel puțin 30% din numărul de scroafe, acestea trebuie susținute financiar deoarece asigură fluxul normal și performanța în reproducție.

Suma aferentă fiecărui producător agricol se calculează de către APIA în funcție de numărul de porci livrați și clasificați în abatoare autorizate și/sau de efectivul mediu de scroafe și/sau în funcție de efectivul de scrofițe de reproducție livrate și/sau transferate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015, după caz.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu