• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții 2016. Cele 10 modificări de care ar trebui să ții cont pentru a lua toți banii de la APIA

    agrointeligenta.ro -

    Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică o serie de modificări privind subvențiile agricole pentru anul de cerere 2016. Se încearcă o simplificare a procedurilor, respectând însă mai departe câteva reguli stricte impuse de Comisia Europeană care dorește ca banii să fie acordați producătorilor care fac agricultură și, implicit, performanță.

    Nici în 2016, cererea unică de plată nu va fi foarte simplă, însă, comparată cu experiența anului trecut, este posibil ca fermierilor să li se pară că documentația va fi mai ușor de furnizat către APIA.

    1. Identificarea fără echivoc rămâne de bază, deocamdată, așteptându-se un răspuns de la Bruxelles privind eliminarea toleranței la declarare de doar 75 de centimetri. Totodată, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România a cerut ca anul acesta să nu mai aibă bătăi de cap cu un tabel interminabil în care trebuia să treacă fiecare parcelă identificată în sistemul informatic furnizat de APIA. Astfel, fermierii nu mai trebuie să aducă la APIA copia filelor cu datele din Registrul Agricol. Fiecare parcelă, conform înscrisurile din Registrul agricol va fi trecută de autoritățile locale într-un tabel inclus în adeverința pe care fermierii o vor ridica de la Primărie și o vor depune la APIA o dată cu documentele rămase obligatorii – cele prin care se face dovada utilizării suprafeței agricole.

    2. Pentru prima dată, fermierii vor fi notificați din timp dacă există nereguli la declararea suprafețelor prin așa-numitele controale preliminare. Este vorba despre rezultatele controalelor încrucişate preliminare care, din acest an, se notifică fermierului de către APIA în termen de 26 de zile calendaristice de la data limită de depunere a cererii unice de plată. În termen de maxim 35 de zile calendaristice după data limită a depunerii cererii unice de plată fermierul notificat de APIA poate modifica cererea unică de plată în aplicaţia IPA online.

    3. Crescătorii de bovine care au înființat exploatații după 31 ianuarie 2013 intră, de anul aceasta, la plata Ajutorului Național Tranzitoriu. Mai exact, pentru anul 2016, prin excepție, este vorba despre exploatațiile noi înființate în perioada cuprinsă între 1 aprilie 2015 și ultima zi înainte de data începerii depunerii cererii unice în anul 2016. Pentru a intra la plată, acești fermieri trebuie să deţină un efectiv minimum de 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data ultimei zile înainte de data începerii depunerii cererii unice pentru anul în curs înregistrate în RNE. Totodată, la data solicitării ANTZ exploataţia să fie înregistrată în RNE în care există cel puţin un animal identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare din speciile bovine, ovine, caprine şi/sau suine.

    4. Toţi fermierii care solicită Ajutorul Național Tranzitoriu pentru Zootehnie (ANTZ) trebuie să prezinte adeverinţa emisă de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit, care atestă că efectivul de animale existent în exploatația cu cod ANSVSA, la data emiterii adeverinței, identificat şi înregistrat în RNE, este cuprins în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor.

    5. Dreptul de a încasa ANTZ pentru vaci poate fi transferat. Dreptul la primă obținut în anii anteriori, pentru schema decuplată de producție, specia bovine poate fi cedat pe baza unei declarații notariale, cu condiția ca cesionarul să dețină o exploatație cu cod ANSVSA, la data solicitării, în care să existe cel puțin un animal identificat și înregistrat, în conformitate cu legislația sanitar-veterinară în vigoare, din speciile bovine, ovine, caprine și/sau suine.

    6. Fermierii al căror teren face obiectul suprapunerilor au un termen clar de 30 de zile de la notificarea primită de la APIA pentru a rezolva amiabil cine va încasa subvenția. În cazul în care agricultorii nu ajung la o înțelegere și nu există o decizie judecătorească în acest sens, acea bucată de teren se va considera că nu este eligibilă pentru plată.

    7. Începând din acest an, pentru a beneficia de sprijinul cuplat, fermierii sunt obligați să facă dovada că au folosit sămânță certificată la înființarea culturilor. Care sunt documentele pe care APIA le ia în considerare aflați din articolul Subvenții APIA: Începând cu 2016, culturi doar cu sămânță certificată. Care sunt documentele doveditoare se iau în considerare

    8. Asociaţiile crescătorilor de animale vor fi obligate să se transforme în grupuri de producători sau cooperative agricole pentru a încasa anula cesta subvențiile pentru pajiști și pășuni. ”Consider că va avea un impact ce nu trebuie neglijat şi mă refer concret la prevederile care menţionează faptul că Asociaţiile Crescătorilor de Animale înfiinţate în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 26/2000 se vor transforma în grupuri de producători sau cooperative agricole, în cazul concesionării sau închirierii de pajişti permanente. Cooperativele Agricole, conform Legii 566/2004, se înregistrează la Registrul Comerţului”, declara la începutul acestui an directorul executiv al APIA Mureș, Ovidiu Săvâşcă, pentru publicația Zi de Zi. Tot în această categorie de modificare a cererii unice este aceea că formele asociative de proprietate asupra terenurilor cu vegetație forestieră, pășuni etc nu mai trebuie să prezinte hotărârea adunării generale a asociațiilor privind utilizarea fondurilor. Motivația? Formele asociative au un statut bine determinat prin care asociațiile au desemnat în consiliul de administrație și un președinte cu atribuții legale clare.

    9. Crescătorii de bovine și de ovine sunt eligibili de anul acesta la sprijinul cuplat doar pentru animalele înscrise în Registrul Genealogic. Cum bugetul alocat pentru acest sprijin cuplat de producție este fix, această modificare ar putea conduce, cu acordul Comisiei Europene, la o plată mai mare pe cap de animal, având în vedere că nu toți crescătorii și-au înscris animalele. Sprijinul cuplat rămâne să fie plătit crescătorilor de bovine cu cel puțin 10 capete și un efectiv de cel mult 250 de animale eligibile, în timp ce la oieri, se iau în calcul minim 150 de ovine și cel mult 600. De precizat că Federația Romovis a cerut MADR ca pragul de jos să fie actualizat la 100 de capete de ovine pentru sprijinul cuplat.

    10. Depunerea cererilor unice de plată va începe anul acesta din data de 1 martie, așa cum prevede Regulamentul european. România nu mai poate amâna deschiderea sesiunii și, mai important, închiderea campaniei de depunere fără penalizări în termenul legal, adică până pe 15 mai. Cererile se vor mai putea depune apoi, în termen de 25 de zile, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea unică de plată s-ar fi depus până la 15 mai.

    Foto: Shutterstock.com


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!