• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lege în vigoare: 1.000 mp – teren GRATUIT pentru tinerii care vor să își facă o casă la țară. Care sunt condițiile și pașii ce trebuie urmați!

    agrointeligenta.ro -

    Tinerii între 18 si 35 de ani pot solicita primăriilor din mediu rural de care aparțin atribuirea gratuită a unei suprafețe de teren de până la 1.000 mp, pe care își pot construi o locuință proprietate personală. Acest lucru este posibil după ce un act normativ în acest sens a fost publicat în Monitorul Oficial a intrat în vigoare încă din 22 decembrie 2013, meritând să fie cunoscut de cât mai mulți posibili beneficiari!

    Prin Legea nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală a fost reglementat regimul atribuirii, la cerere, tinerilor cu vârsta de până la 35 de ani, a unui teren aflat in domeniul privat al unitatilor administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuințe proprietate personală.

    Actul normativ stabilește ca suprafețele de teren care pot fi atribuite tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală pot cuprinse între 250 mp si 1.000 mp în comune și satele aparținătoare unităților administrativ-teritoriale. Până în 2013, limita maximă a fost de 500 mp.

    Mai precis, prevederile legale stipulează urmatoarele: ”Suprafețele de teren care pot fi atribuite tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personala, potrivit prevederilor art. 1, vor fi cuprinse între 150 m2 si 300 m2 în municipii și sectoarele municipiului București, între 250 m2 si 400 m2 în orașe și între 250 m2 și 1.000 m2 în comune și satele aparținătoare unităților administrativ-teritoriale”.

    Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a primi gratuit teren de la stat

    De această facilitate beneficiază, o singură dată, tinerii care au vârsta de până la 35 de ani și îndeplinesc următoarele condiții:
    • au împlinit vârsta de 18 ani;
    • la data depunerii cererii, precum și la data rezolvarii acesteia nu au avut sau nu dețin în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe proprietate personală, atât în localitatea în care se solicită atribuirea în folosință a unui teren, cât și în alte localități.

    Consiliile locale pot stabili criterii suplimentare față de cele prevăzute mai sus in vederea atribuirii terenurilor disponibile. Spre exemplu, potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial al Primariei Roman, solicitanții vor atasa și acte de studii, certificat de atestare fiscală de la Serviciul de impuneri, adeverință de la locul de muncă sau certificatul de încadrare în grad și tip de handicap, dacă este cazul n.red.). De altfel, majoritatea primăriilor solicita astfel de documente, dispozițiile fiind clarificate prin hotărâre la nivelul fiecărei autorități publice locale.

    Ce documente trebuie depuse și care e procedura de atribuire a terenului

    Cererea pentru atribuirea terenului se depune la sediul consiliului local al unității administrativ-teritoriale în care solicitantul își are domiciliul și va fi însoțită de următoarele documente:

    • copie de pe certificatul de naștere;
    • copie de pe actul de identitate;
    • declarația solicitantului, pe propria răspundere, că nu deține sau că nu a deținut în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe;
    • declarația părintilor solicitantului, pe propria răspundere, că nu detin sau că nu au deținut în proprietate, în ultimii 10 ani, un teren în suprafață mai mare de 500 mp în mediul urban și de 5.000 mp în mediul rural, indiferent de localitatea în care este situat terenul.

    Dosarul cuprinzând cererea de atribuire a terenului și actele se analizează de consiliul local, care se pronunță asupra acesteia, prin hotărâre.

    În cazul în care consiliul local decide aprobarea cererii, punerea în aplicare a hotărârii consiliului local de atribuire în folosință gratuită a terenului pentru construirea unei locuințe se face de către primar, în termen de 15 zile de la data aprobării de către consiliul local, pe bază de proces-verbal.

    Ulterior, beneficiarul terenului pentru construirea unei locuințe proprietate personală este obligat să înceapă construcția locuinței în termen de un an de la data atribuirii terenului și să o realizeze cu respectarea tuturor prevederilor legale în domeniul executării lucrărilor de construcții.

    În cazul nerespectării condițiilor impuse de lege, beneficiarului i se poate retrage, prin hotărâre a consiliului local, dreptul de folosință gratuită asupra terenului atribuit.

    În plus față de facilitățile oferite de stat, reglementările în vigoare stabilesc că tinerii beneficiari pot accesa credite în condițiile Legii locuinței nr. 114/1996 pentru a-și putea construi locuințe proprietate personală pe terenul atribuit.

    După finalizarea construirii locuinței, consiliul local poate hotărî, la solicitarea proprietarului locuinței, vânzarea directă către acesta a terenului respectiv. ”Prețul de vânzare se stabilește prin expertiza tehnică, întocmită de un expert evaluator autorizat și aprobată de consiliul local”, se precizează în Legea nr. 15/2003.


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”