Creșterea animalelor

Medicii veterinari nu vor mai putea taxa fermierii pentru adeverințele necesare subvențiilor APIA!

Fermierii care solicită subvenție pentru creșterea animalelor nu vor mai plăti costul eliberării adeverinței de către medicul veterinar, potrivit Federației Agrostar. Printr-un comunicat de presă, organizația anunță că a reușit să convingă Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale să elimine acest cost suplimentar întrucât acest document este eliberat de medicii veterinari pentru activități care sunt subvenționate de stat sau sunt sub contract, în cazul fermelor mari.

Clarificarea legislativă și, implicit, scutirea fermierilor de această cheltuială va fi făcută în noua formă a Ordinului de ministrul 619/2015 care va include

“Federația Agrostar consideră că aceste adeverințe trebuie eliberate gratuit, deoarece activitățile prestate de către medicii veterinari sunt subvenționate de către stat. Este anormal să soliciți o sumă de bani pentru a elibera o adeverință pentru activități care oricum sunt subvenționate de stat sau sunt sub contract, în cazul fermelor mari”, susține secretarul general al Agrostar, Horațiu Raicu.

Din seria de modificări propuse de Agrostar și acceptate de MADR se numără și aceea ca eliberarea adeverinței necesare fermierilor pentru obținerea subvențiilor, de către primării, să nu mai poată fi condiționată de existența datoriilor la bugetul local. Astfel, Ordinul 619/2015 va prevede clar că ”eliberarea adeverinței nu poate fi condiționată de existența datoriilor la bugetul local”.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost de acord ca aceste modificări pertinente și legale să fie cuprinse într-un Ordin ce urmează să fie emis.

Vă reamintim că astăzi, 17 februarie, la Ministerul Agriculturii a avut loc o întâlnire la care au participat Federația Agrostar, Pro Agro, LAPAR, scopul întâlnirii fiind acela ca, cele trei organizații membre în cadrul Comisiei de Dialog Social din cadrul Ministerului Agriculturii să își poată spune punctul de vedere asupra modificărilor Ordinului 619/2015, modificări inițiate de către Ministerul Agriculturii. Întâlnirea a venit ca urmare a faptului că, în cadrul Comisiei de Dialog social din data de 15 februarie, cele trei organizații și-au exprimat nemulțumirea față de faptul că nu au fost consultate anterior punerii pe ordinea de zi a comisiei a propunerilor de modificare a ordinului.

 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. Din pacate, realitatea este alta. Nu numai pentru adeverinte se iau bani, altfel cum si-ar face parcuri auto personale( la Ganesti, in judetul Galati medicul veterinar are 6 masini scumpe, animalele din sat mor, ciobanii efectiv nu au nici un sprijin, dar medicul vetrinar si angajatele lui o duc ca in sanul lui Avram).Ar trebui verificari serioase, masuri luate cu adevarat in sprijinul crescatorilor…

Scrie un comentariu