• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Dialogul surzilor: Fermierii nu scapă de ”blestemul” arendei pe MINIM 10 ani la accesarea fondurilor europene pe 2016

  agrointeligenta.ro -

  Condiția arendei obligatorie pe MINIM 10 ani pare să îi bântuie pe fermierii români care vor să acceseze fonduri europene prin PNDR 2014-2020. Deși anul trecut s-a dus o adevărată luptă pentru a îndupleca autoritățile să elimine acest criteriu de eligibilitate din cele mai accesate submăsuri, spre surprinderea posibililor beneficiari, dar și a firmelor de consultanță, prevederea a rămas în noua variantă consultativă a Ghidului Solicitantului pentru Submăsura 4.1 – Investiţii în Exploataţii Agricole.

  aredna minim 10 ani

  ”Numeroşi solicitanţi ai Submăsurii 4.1 – Investiţii În Exploataţii Agricole au reclamat faptul că nu pot asigura un interval contractual de 10 ani de la momentul depunerii cererii de finanţare. Cei mai mulţi proprietari agricoli rămân reticenţi la un asemenea termen, optând pentru o marjă cât mai redusă a perioadei de arendare; ori nu mai prezintă disponibilitatea încheierii unor noi acte adiţionale de prelungire a contractelor din varii motive: semnarea (relativ)recentă a acestora, şi imposibilitatea revenirii pentru modificarea lor; stabilirea domiciliului în localităţi îndepărtate / alte state etc. Există totuşi un nivel mai ridicat al disponibilităţii în vederea extinderii perioadei contractuale, condiţionat însă de menţinerea criteriului mai accesibil (5 ani de la finalizarea proiectului), impus în ghidurile (ex)măsurii 121 . Această condiţie poate fi de altfel îndeplinită cu succes, o serie de contracte încheiate anterior pe 10 ani putând acoperi în prezent intervalul cumulat al implementării proiectului (1-2 ani), şi al monitorizării post-proiect (5 ani)”, ne-a semnalat Vlad Anastasiu, consultant în cadrul Expert Fonduri Structurale SRL din județul Tulcea.

  Citiți și: Președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, desființează aberația ”10 ani contract de arendă pentru fonduri europene”

  ”Este o condiție nerealistă care blochează un proiect încă din faza analizei privind eligibilitatea lui. Au fost nenumărate semnale, inclusiv din partea organizațiilor de fermieri pentru reducerea acestei perioade minime, însă arenda de minim 10 ani figurează în varianta consultativă a Ghidului”, ne-a mai spus consultantul, arătând că o arendă obligatorie pentru accesarea fondurilor europene ar trebuie să fie de cel mult 8 ani. ”Ar fi vorba de 7-8 ani, în funcție de tipul proiectului. Vorbim de un an sau doi pentru implementare, apoi de încă cinci ani pentru perioada post implementare, cuprinsă și în contractul de finanțare”, explică Anastasiu.

  Specialistul tulcean a arătat că această condiție de eligibilitate nu se justifică nici prin faptul că, în prezent, există contracte de arendă care se pot denunța unilateral de către părți, adică pot înceta în orice moment, fără a fi nevoie de proceduri complicate sau de acțiuni în instanță.

  Anul trecut, Agrointeligența a semnalat pentru prima dată problema arendei de minim 10 ani ca și condiție de eligibilitate la accesarea fondurilor europene. Prevederea a nemulțumit și Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România care a criticat public această ”piedică” din PNDR. Ulterior, situația părea că s-a rezolvat după ce din circulara AFIR de verificare a eligibilității proiectelor a dispărut ”pragul” la arendă. ”Au fost totuși cazuri în care proiecte au fost declarate neeligibile pe acest criteriu, iar acum, dacă noile Ghiduri vor fi adoptate în această formă, este clar că nimeni care nu are contract de arendă valabil 10 ani nu va avea proiect declarat eligibil pe Submăsura 4,1”, spune Vlad Anastasiu.

  Citiți și:

  O condiție aberantă BLOCHEAZĂ accesarea fondurilor europene pentru fermierii cu teren în arendă. Prețul contractelor va exploda! – UPDATE


  Te-ar mai putea interesa

  AFIR a publicat Ghidul solicitantului pentru DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații AFIR: S-au epuizat fondurile europene pentru drumuri agricole și comunale Calendar fonduri europene pentru fermieri în 2024 – ordine depunere proiecte la AFIR Finalizarea proiectului „Creșterea competitivității societății KOMORA ENGINEERING SRL prin achiziția de active corporale și necorporale” Schemă de 20.000.000 euro/beneficiar, prelungită până la 15 ianuarie. Cine beneficiază de bani

  Ultimele știri

  Subvenția APIA care a scăzut la jumătate față de anul trecut Surse APIA: Plata subvențiilor ANT de fapt nu a început! Legumele lui Ciprian Radu au avut hrană destulă datorită Kinactiv Root, de la Chemark G4media: PNL va cere azi demisia lui Barbu sau repunerea lui Ionuț Lupu la șefia APIA Ministrul Barbu cere Consiliului Concurenței să verifice practica produselor marcă proprie