• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bonuri valorice în locul subvenției la motorină – propunerea LAPAR pentru simplificarea procedurilor de decontare a accizei

    agrointeligenta.ro -

    Zilele acestea fermierii români sunt cu ochii pe conturile de la bancă, așteptând să intre cât mai repede subvenția pe motorină formată din diferența de 48% din trimestrul III și banii de pe trimestrul IV. Tocmai pentru că își primesc acest sprijin foarte greu, fermierii vin cu o propunere de simplificare a procedurilor. Astfel, LAPAR a solicitat în urmă cu trei săptămâni conducerii ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale înlocuirea subvenției pe motorină cu bonurile valorice, bonuri pe care fermieri ar urma să le primească la început de an, în contul cantității pentru care se acordă sprijinul.

    ”Ca să nu mai așteptăm această subvenție la motorină, cel mai bine ar fi ca în momentul în care luăm motorina de la furnizor, pentru acciza de 1,79 lei pe care noi o primim, la cantitatea respectivă să putem să-i dăm bonuri valorice pe care respectivii să le depună atunci când ei ar plăti acciza la ANAF. Practic, în locul banilor să depună aceste bonuri valorice. Așa am rezolva multe probleme: nu mai așteptăm nici noi, nu mai așteaptă nici ei să primească acești bani când are și când dorește să ni-i dea MADR-ul sau ministerul de Finanțe. Am înainta deja această propunere acum trei săptămâni la o discuție la minister și cei de acolo ne-au spus că s-au gândit și ei la o astfel de variantă și ne așteaptă la o discuție să vedem cu putem rezolva această problemă”, a declarat pentru Agrointeligența Ilie Dan, președintele Asociației Producătorilor Agricoli Ilfov, organizație membră a Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

    Bonurile ar urma să fie eliberate de MADR la începutul anului

    Sarcina eliberării bonurilor valorice ar cădea tot în ”cârca” ministerului, dar potrivit propunerii liderului fermierilor acest lucru trebuie realizat doar odată pe an, imediat după ce agricultorul depune cererea pentru decontul de motorină.

    ”Ne-am gândit ca aceste bonuri valorice să fie eliberate de cei de la ministerul Agriculturii în contul valorii ce reiese din cantitatea pe care ei o decontează. În momentul în care mi-a venit o cisternă de motorină de 5-10 tone de motorină, înmulțit cu 1,79 lei, rezultă 17.900 lei, iar pentru această sumă eu îi dau celui ce îmi aduce motorina bonurile valorice eliberate de cei de la MADR la începutul anului. Această sumă o achit trimestrial, pentru că nici eu nu achiziționez întreaga cantitate de motorină odată, mă aprovizionez pe măsură ce am nevoie. Cel care îmi aduce motorina ia bonurile valorice și în loc să plătească în luna următoare acciza la motorină la ANAF depune bonurile respective pentru decontare. Sistemul ar urma să funcționeze exact pe același principiu cum funcționează taxarea inversă la cereale”, explică fermierul, modul în care va funcționa sistemul de bonuri valorice.

    Avantaje multiple atât pentru fermieri cât și pentru APIA

    Avantajele acestui sistem sunt multiple atât pentru fermieri, cât dar și pentru conducerea ministerului și pentru APIA.

    ”Este foarte simplu: o să reușim să încasăm toți banii în bonuri valorice fără să mai așteptăm luni de zile să primim subvenția. Am terminat și cu plimbarea aceasta să duci adeverința la APIA, să îți depui cererea, fermierii nu ar mai fi plimbați pe drumuri pentru un drept al lor. Practic, reducem 4 drumuri la APIA dacă se primesc bonuri pentru că nu va mai trebui să depunem trimestrial cererea pentru subvenția la motorină – depunem o singură cerere de plată. După ce facem cererea de plată pentru cantitatea de motorină care ni se cuvine în luna decembrie, după 2-3 săptămâni ar urma să ni se dea aceste bonuri. Prin acest sistem nici APIA nu mai trebuie să mobilizeze oameni – odată cu primirea cererilor și apoi cu centralizarea lor și efectuarea plăților. În acest fel le rămâne mai mult timp să se ocupe de plata subvențiilor și poate așa nu mai avem întârzieri”, a mai spus fermierul.

    Sistemul a funcționat puțin altfel și acum câțiva ani

    Sistemul propus de cei de la LAPAR funcționează altfel decât sistemul pe bază de bonuri de acum câțiva ani, fiind inspirat mai mult din sistemul de taxare inversă folosit la cereale.

    ”Acum câțiva ani, în loc să decontăm noi acciza la motorină, că practic nu vorbim de o subvenție, ci de o diferență de acciză, atunci noi luam motorina și cei care ne aduceau motorina în limita cantității prevăzute de legislația în vigoare, depuneau la Direcția Agricolă un decont și primeau prin Direcția Agricolă banii pe care îl primi noi acum de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Atunci s-a întâmplat aceeași situație ca cea de acum, a întârziat plata la început 3 luni, după aia 6 luni, ca în final furnizorii să refuze să își imobilizeze banii pentru o perioadă atât de lungă, până primeau decontul de diferența de acciză de la MADR. În aceste condiții s-a renunțat și la acest sistem. Ulterior au apărut și bonurile valorice, dar sistemul era altfel construit decât l-am gândit noi”, a declarat pentru Agrointeligența Ilie Dan, președintele Asociației Producătorilor Agricoli Ilfov.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Pericol acum la rapiță: putregaiul alb al tulpinilor. Soluția de la Bayer: fungicidul Propulse