• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ”Primul utilaj agricol”: Garanțiile de stat vor acoperi 40-60% din valoarea echipamentului achiziționat

  Gabriela Gimbășanu Gabriela Gimbășanu -

  Programul ”Primul utilaj agricol” are mari șase să demareze din acest an și este o măsură ce ar putea sprijini concret activitatea fermierilor care trebuie să își modernizeze exploatațiile prin achiziția unor echipamente agricole noi.

  În cadrul Conferinței ”Agricultură competitivă în 2016” organizată de săptămânalul Capital, ministrul Finanțelor Anca Paliu Dragu a prezentat noi informații despre acest program. 

  ”Agricultura românească trebuie să fie un domeniu mult mai important pentru România. Într-adevăr încă din primele zile de când am preluat acest mandat, am discutat împreună cu colegii de la Agricultură și cu vicepremierul pentru Economie despre modalitățile în care am putea ajuta agricultura românească. Suntem în acest moment în faza în care creionăm acest program de sprijinire a agricultorilor pentru achiziționarea unui utilaj agricol, îi spune noi ”primul utilaj agricol”. Nu mă refer aici numai la tractoare, au mai fost aceste programe pentru tractoare, vorbim în general de un utilaj agricol pentru că România este împărțită în zone agricole diferite. Agricultorul de la munte are anumite necesități, agriculturoul de la câmpie are alte necesități. De asemenea, dacă ne uităm pe profilul de producție în zona vegetală sunt anumite utilaje necesare, pentru creșterea animalelor avem nevoie de alte utilaje, de hidrofoare, de remorci pentru transportul animalelor”, a explicat ministrul Finanțelor.

  ”M-am gândit să punem pe hârtie un program de susținere financiară prin garanții de stat care să se adreseze agricultorilor care se asociază în vederea achiziționării de utilaje agricole necesare pentru îmbunătățirea performanței și sustenabilitatea fermelor. Acest program dorește să se adreseze persoanelor care dețin ferme agricole, dar și crescătorilor de animale, persoane fizice sau juridice care sunt intenționează sau sunt deja într-o formă asociativă conform prevederilor legale. Ca și utilaje care se pot încadra în acest program ne gândim la o varitate de utilaje. În sectorul vegetal ar putea fi acoperită nevoia de combine, tractoare, motocultoare, utilaje care deservesc la obținerea culturilor. În sectorul animal ne gândim la încărcătoare frontale, remorci de transpot animale, mașini de împrăștiat gunoiul și altele”, a mai spus Anca Paliu Dragu.

  ”Este un program pe care îl lucrăm în strânsă colaborarea cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale care vine cu toate aspectele tehince și ministerul Economiei. Ministerul Finanțelor se uită doar la partea de structurare a produsului pentru oferirea acestor garanții de stat care să meargă undeva la 40-60% din prețul bunului achiziționat”, mai precizat ministrul, adăugând că draftul programului ”Primul utilaj agricol” ar putea fi finalizat în două-trei luni.

  Anca Paliu Dragu nu a putut preciza dacă măsura va avea în vedere un anumit plafon, nici dacă programul va funcționa pentru achiziționarea primului utilaj în fermă sau pentru înlocuirea unui echipament mai vechi în fermă, eventual cu o ”vârstă” de funcționare de peste 10 ani.

  În cadrul conferinței organizată de Capital, ministrul Finanțelor a primit o recomandare ca programul ”Primul Utilaj Agricol” să aibă în vedere mai ales exploatațiile de dimensiuni mai reduse, eventual cele din horticultură.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  STAREA DE ALERTĂ. Noua Declarație pe proprie răspundere pentru a circula între localități din 15 mai! Președintele NEW HOLLAND, la reuniunea AGROCONCEPT: ”Împreună suntem echipa câștigătoare!” Demo APAN în premieră în România. ”Uriașii„ de la Rostselmash și-au dovedit priceperea și forța în lanul de grâu

  Ultimele știri

  Doi hoţi de animale au fost prinşi şi încătuşaţi în câmp în timp ce fugeau cu trei vaci şi doi cai! Adrian Oros: Fermierii ne-au cerut să plătim despăgubirile de secetă până pe 30 iulie! Proiect MADR: Testele pentru genotiparea berbecilor – GRATUITE până la sfârșitul anului!

  Căutare în articole