• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții animale 2016: modificările APIA de care crescătorii de bovine și ovine trebuie să țină cont

    agrointeligenta.ro -

    Cererea unică pentru anul 2016 aduce o serie de reguli noi pentru cei care beneficiază de plăți directe în sectorul zootehnic prin APIA. Crescătorii de animale se bucură de o serie de simplificări birocratice, dar pe de altă parte, din acest an se încasează sprijinul cuplat doar pentru animalele sunt înscrise în Registrul Genealogic.

    Iată care sunt modificările pe care le aduce cererea unică pentru 2016 pentru crescătorii de animale

    1.Subvenția pentru pajiști nu mai poate fi accesată de asociațiile de crescători. Noile reguli stipulează clar că doar ”cooperativele agricole prevăzute la art. 6 lit. e) din Legea nr. 566/2004, precum şi grupurile de producători care desfăşoară activitate agricolă în calitate de fermier activ pe pajiştile aparţinând unităţilor administrativ-teritoriale, cu animalele pe care le deţin, pot depune cererea de plată prin reprezentantul legal, în conformitate cu actul constitutiv şi/sau statutul formei asociative”. Membrii formelor asociative menţionate nu pot depune în mod individual cereri unice de plată în cadrul schemelor de plăţi pentru suprafeţele sau animalele solicitate la plată de către forma asociativă.

    2.În cazul ajutorului național tranzitoriu în zootehnie (ANTZ), la schema decuplată de producţie la specia bovine în sectorul lapte, a fost eliminată condiția înregistrării beneficiarilor în sistemul de administrare a cotelor de lapte la data solicitării ajutorului, având în vedere excluderea cotelor de lapte în noua politică agricolă comună.

    3.Registrul individual al exploataţiei (RIA) este un document obligatoriu conform legislației sanitare veterinare, dar condiția deținerii s-a eliminat din Ordinul nr. 619/2015 cu modificările și completările ulterioare, având în vedere că Regulamentul (UE) nr. 1.307/2013 și OUG nr. 3/2015, prevăd ca ANTZ să se acorde în aceleași condiții cu cele în care s-au acordat Plățile Naționale Directe Complementare din anul 2013. De asemenea, s-a avut în vedere că deținerea RIA nu poate fi verificată prin control administrativ.

    4.Procedura de completare a cererii unice de plată a fost simplificată pentru solicitanții care au obținut dreptul la primă în anii anteriori, în cazul schemei decuplată de producţie la specia bovine în sectorul carne, în sensul că nu se mai prezintă detaliat pe coduri unice de identificare efectivul de animale purtătoare de primă.

    5.Dreptul la ANTZ obținut în anii anteriori, pentru schema decuplată de producție, specia bovine, poate fi cedat, pe baza unei declarații notariale, unei alte persoane, în altă exploatație, înființată ulterior datei de referință pentru care a fost stabilit dreptul, în urma preluării integrale a animalelor purtătoare de primă, cu condiția respectării cumulative a condițiilor de eligibilitate.

    6.Crescătorii de bovine care au înființat exploatații după 31 ianuarie 2013 intră, de anul aceasta, la plata Ajutorului Național Tranzitoriu. Mai exact, pentru anul 2016, prin excepție, este vorba despre exploatațiile noi înființate în perioada cuprinsă între 1 aprilie 2015 și ultima zi înainte de data începerii depunerii cererii unice în anul 2016. Pentru a intra la plată, acești fermieri trebuie să deţină un efectiv minimum de 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data ultimei zile înainte de data începerii depunerii cererii unice pentru anul în curs înregistrate în RNE. Totodată, la data solicitării ANTZ exploataţia să fie înregistrată în RNE în care există cel puţin un animal identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare din speciile bovine, ovine, caprine şi/sau suine.

    7.Crescătorii de bovine și de ovine sunt eligibili de anul acesta la sprijinul cuplat doar pentru animalele înscrise în Registrul Genealogic. Cum bugetul alocat pentru acest sprijin cuplat de producție este fix, această modificare ar putea conduce, cu acordul Comisiei Europene, la o plată mai mare pe cap de animal, având în vedere că nu toți crescătorii și-au înscris animalele. Sprijinul cuplat rămâne să fie plătit crescătorilor de bovine cu cel puțin 10 capete și un efectiv de cel mult 250 de animale eligibile, în timp ce la oieri, se iau în calcul minim 150 de ovine și cel mult 600. De precizat că Federația Romovis a cerut MADR ca pragul de jos să fie actualizat la 100 de capete de ovine pentru sprijinul cuplat.

    8.A fost eliminată din adeverinţa emisă de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit mențiunea „acţiunile prevăzute sunt efectuate la zi”, având în vedere, atât termenul de depunere a cererii unice de plată, cât și faptul că aceste acțiuni se desfășoară pe tot parcursul anului.

    9.Se înscriu în Registrul Genealogic al Rasei, vacile de carne și/sau vacile metise cu rase de carne și/sau taurii de reproducție din rase de carne, iar tineretul mascul şi/sau femel nu este obligatoriu să fie înscris în Registrul genealogic al rasei, întrucât acesta este destinat sacrificării în abatoare autorizate.

    10.S-a eliminat adeverința prin care se recunoaşte statutul de crescător de bovine/ovine/caprine al solicitantului, eliberată de către o organizaţie/asociație a crescătorilor de bovine/ovine/caprine, în cazul ANTZ, schemele decuplate de producţie, specia bovine, în sectoarele lapte și carne, precum și schema cuplată de producție, speciile ovine/caprine. Se consideră că dacă solicitantul este înregistrat cu animale în baza națională de date – Registrul Național al Exploatațiilor – și îndeplinește condițiile de eligibilitate corespunzătoare schemei accesate, acesta este crescător de animale.

    Ca și în anii trecuți, fermierii vor fi programați la APIA pentru depunerea cererii unice de plată. Este important să respectați aceste notificări și să vă depuneți documentele al timp pentru a evita aglomerația din ultimele săptămâni. Potrivit organizațiilor de crescători, fermierii care dețin și efective de animale vor fi programați după cei din sectorul vegetal, așa că există riscul unei presiuni foarte mari pe sistemul informativ, care ar putea îngreuna sau încetini procesul de depunere și înregistrarea a cererilor.

    Conform regulamentelor europene, depunerea cererii unice la APIA va începe de luna viitoare. APIA informează că în perioada 1 martie – 16 mai 2016 va începe campania de primire a cererilor unice de plată fără penalități, iar în perioada 17 mai – 10 iunie cu penalizări de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere.


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!