Burse şi preţuri

Preţul grâului ar putea evolua spre nivelul lui 2011

Preţul grâului este de la începutul anului într-o continuă scădere pe fondul prognozelor care indică îmbunătăţirea condiţiilor meteorologice favorabile acestei culturi în cele mai importante zone de producţie ale Statelor Unite.

Statele Unite sînt cel mai important producător (al treilea producător) şi exportator (primul exportator) de grâu la nivel mondial, asigurând 9,4% din recolta globală şi 21,65% din volumul vânzărilor internaţionale (USDA 2012), evoluţia culturii şi a stocurilor din această ţară fiind determinante în stabilirea şi aniciparea preţurilor acestei mărfi.

La bursa de mărfuri din Chicago (Chicago Board of Trade – CBOT) care stabilişte preţul de referinţă la nivel inernaţional pentru piaţa grâului, la începutul acestei săptămâni a fost atinsă cea mai mică valoare din ultimele şapte luni (7,25 dolari per buşel).

Seceta din vara trecută a fost urmată în Statele Unite, de o toamnă la fel de saracă în precipitaţii care a facut ca în luna noiembrie culturile să fie în cea mai proastă stare înregistrată din 1985.

Totuşi, potrivit prognozelor DTN, urmează câteva săptămâni în care condiţiilor meteorologice favorabile culturilor de grâu se vor îmbunătăţi ceea ce promite obţinerea unor recolte bune.

“Precipitaţiile care vor cădea asuprea câmpiilor din sudul Statelor Unite în săptămânile care urmează sînt de natură să ne facă să anticipăm obţinerea unor randamente bune în momentul recoltei” a delcarat, în baza acestor prognoze, Luke Matwews, commodity strategist, în cadrul Commonwealth Bank of Australia, citat de Bloomberg.

În sezonul 2011-12 preţul mediu al grâului a fost de 7,81 dolari per buşel. În sezonul 2012-13, până în acest moment este de 9,21 dolari per buşel.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!