• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cererea unică 2016: 10 lucruri pe care TREBUIE să le faci pentru a nu pierde nici un euro din subvențiile APIA

    agrointeligenta.ro -

    APIA deschide de marți, 1 martie, campania de depunere a cererii unice de plată. Pe lângă completarea electronică a acestei cereri și pregătirea documentele ce trebuie apoi prezentate de către fermieri, sunt câteva detalii importante care fac diferența între un beneficiar care încasează ușor toate subvențiile ce i se cuvin și unul care face multe drumuri până la APIA și, în final, chiar riscă să piardă din bani.

    Iată care sunt câteva elemente importante de care trebuie să țineți cont la solicitarea subvențiilor agricole pe 2016:

    1.Pregătirea este esențială! Vorbim în primul rând despre pregătirea actelor, iar înainte de veni să depună cererea, APIA recomandă fermierilor să se prezinte la Primărie pentru verificarea situaţiei din Registrul Agricol a terenului utilizat, iar, dacă sunt animale în exploataţie, să se prezinte la medicul veterinar concesionar pentru verificarea situaţiei din Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE). Tot în această fază, fermierii trebuie să se asigure că pot prezenta la APIA și un act de identitate valid (deci verificați să nu fi expirat) și dovada unui cont bancar activ.

    2.Respectați programarea la APIA! Ca și în anii trecuți, fermierii primesc notificări, adică invitații pentru a depune cererea unică de plată într-o anumită zi, într-un anumit interval ora, chiar și la un anumit funcționar. APIA recomandă fermierilor să se conformeze acestei programări făcute de instituţie pentru a evita aglomerarea din ultimile zile de depunere și pentru a nu îngreuna procesul de primire a cererilor unice de plată. Nu uitați că anul acesta, din cauza modulelor informatice, s-a anunțat că în primă fază vor fi chemați la APIA agricultorii și abia după 15 martie vor putea depune și cei care solicită sprijin pentru sectorul zootehnic.

    3.Cererea unică se depune în fiecare an! Pentru a beneficia de sprijinul aferent schemelor/ măsurilor de plată, fermierul trebuie să depună anual la APIA cererea unică de plată şi să îndeplineasca condiţiile de eligibilitate conform legislaţiei comunitare şi naţionale. Se va depune o singură cerere, chiar dacă fermierii deţin suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe.

    4.Depuneți cererea unică în termen pentru a evita penalizări. Deși lista de documente ce trebuie depuse la APIA sunt numeroase, iar cererea unică este stufoasă, fermierii trebuie să aibă în vedere termenul limită pentru depunerea actelor, respectiv închiderea cererii. Termenul limită de depunere a cererii de plată este 16 mai 2016 inclusiv, fără penalităţi şi 10 iunie 2016 cu penalitati 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere.

    5.Cererea unică este depusă la APIA doar dacă există un cod de înregistrare. Altfel, dacă fermierul nu deține un număr de înregistrare de la APIA, înseamnă că nu a depus cerere şi nu beneficiează de sprijin finaniciar. Producătorii sunt rugați să solicite responsabilului de dosar numărul de înregistrare. Este dovada că s-a depus o cerere unică de plată pentru campania curentă.

    6. Depuneți cererea la centrul APIA de care aparțineți. Cererile unice de plată sunt depuse la centrele judeţene ale APIA pentru fermierii care solicită o suprafaţă mai mare de 50 ha teren agricol şi la centrele locale ale APIA pentru fermierii care solicită o suprafaţă mai mică de 50 ha teren agricol. În campania 2016 declaraţiile în sectorul zootehnic se depun la centrul judeţean /centrul local la care fermierul este arondat.

    7.În campania 2016, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA-Online, însă finalizarea și închiderea cererii unice de plată în IPA Online se face în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea cererii, după verificarea acesteia și a mesajelor din controlul parcelelor digitizate, și corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic. Totodată, împreună cu funcționarul se face verificarea datelor aferente schemelor de plată pentru sectorul zootehnic (dacă se solicită şi sprijin pentru sector zootehnic) au fost operate în sistemul informatic pe baza listelor de animale / documentelor de identificare/ documentelor de mişcare prezentate de către fermieri.

    8.Fermierii sunt rugați NU UITE că trebuie să solicite sprijinul aferent schemei de plată/măsurii de sprijin dorite şi să semneze toate paginile cererii unice de plată.

    9.Suprafeţele declarate în cererile unice de plată pentru care nu se depun documentele care fac dovada utilizării terenului până la data-limită de depunere a cererilor unice de plată sunt neeligibile!

    10.Păstrați legătura cu funcționarul care se ocupă de cererea dvs. Fie că este vorba de acte care mai trebuie aduse sau de neconformități, o comunicare bună cu APIA vă va fi de mare ajutor și nu uitați că oricând puteți solicita informații suplimentare și ajutor atât în completarea cererii unice, cât și privind lista completă de acte doveditoare.

    Alte articole recomandate:

    Subvenții APIA 2016: Lista documentelor ce trebuie depuse odată cu cererea unică de plată

    Subvenții APIA 2016: Cum se face dovada calității de ”fermier activ”

    Subvenții APIA 2016: Ce trebuie să faci dacă ai pierdut parola contului tău din IPA online

    31 mai – data până la care fermierii pot aduce modificări fără penalități la cererea depusă la APIA

    Descarcă AICI formularul-tip al cererii unice de plată pe 2016 și instrucțiunile pentru completarea lui

    Foto: www.createacabin.co.uk


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Patru noi focare de pestă porcină africană, toate confirmate într-o singură comună DSVSA: Focar de rabie la vaci într-o gospodărie. Boala se transmite și la om Carta Albă a Agriculturii din România. Fermierii vor creșterea subvențiilor și dezvoltarea sistemelor de irigații