• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermieri sancționați de APIA pentru un document ce trebuia abrogat încă din 2007! Laurențiu Baciu, LAPAR: ”Numai la noi se putea întâmpla așa ceva!”

    Gabriela Gimbășanu -

    Problema amplasării depozitului de pesticide la 200 de metri distanță de fermă pare să-și fi găsit rezolvarea în cadrul unei ședințe ce a avut loc astăzi la ministerul Mediului și unde agricultorii susținuți de reprezentanții MADR au explicat necesitatea eliminării acestei prevederi care a făcut deja ”victime” în rândul fermierilor.

    Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România, a fost prezent în cadrul întâlnirii, iar lucrurile descoperite acolo nu au făcut altceva decât să-i întărească convingerea că în România totul se face de mântuială. Astfel, fermierul ne-a dezvăluit că acel Cod de Bune Practici  – elaborat mai mult ca să aibă rol de ghid pentru fermieri în vederea pregătirii  intrării noastre în UE, document care prevedea inclusiv o anumită distanțare la poziționarea amplasamentului depozitului de pesticide, ar fi fost valabil doar pe perioada SAPARD-ului, adică până în 2007, dar pentru că cineva nu și-a făcut treaba, documentul și restricțiile lui au funcționat până azi, întrucât el a fost trimis spre aprobare și ulterior către Comisia Europeană.

    Am avut azi o întâlnire la ministerul Mediului pe problema cu Codul de Bune Practici. Am constatat acolo că acel Ordin cu bunele practici, deși era depășit, dar încă era în vigoare, el fiind valabil în timpul SAPARD-ului și a rămas în vigoare de atunci și până acum. Numai la noi se putea întâmpla așa ceva! A rămas ca să se facă toate demersurile pentru abrogarea acestui document și totodată trebuie făcute toate demersurile necesare la DIGI Mediu, la Bruxelles pentru că noi l-am raportat și acolo deși el nu mai era practic în vigoare. Acum trebuie să ne scoatem într-un fel și să cerem nu știu ce derogări și nu știu ce scuze că am fost păcătoși, pentru a-l putea scoate de acolo”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

    Baciu ne-a declarat că la ședința de astăzi, fermierii au găsit înțelegere la cei de la Mediu și foarte multă disponibilitate. ”Disponibilitate am văzut și la cei care au fost prezenți, mă refer la ministerul Agriculturii și la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie și Agrochimie, unde luările de poziție ale tuturor erau foarte constructive și în favoarea fermierilor. Au recunoscut că vorbim despre o anomalie și unde trebuie să punem umăr cu umăr să o îndreptăm. Am primit promisiunea ca tot materialul va fi gata în maxim două săptămâni, după care urmează susținerea lui în fata Comisiei Europene”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

    Potrivit liderului LAPAR, chiar dacă Codul de Bune Practici va fi abrogat în cel mai scurt timp cu putință, fermierii verificați de APIA și care, pentru că nu au respectat direcțiile pentru amplasarea depozitelor de pesticide au fost deja ”taxați” cu 5% din valoarea subvenției pe care urmau să o încaseze, vor rămâne cu sancțiunea, pentru că abrogarea nu se va aplica retroactiv.

    ”Cei care au primit sancțiunea vor rămâne fără banii respectivi, sunt niște victime ale serviciilor proaste prestate de instituțiile statului către fermieri. La ei nu se mai poate face nimic, practic pierd niște banii pentru că cineva nu și-a făcut treaba”, a mai spus liderul Baciu.

    Foto: www.agrari.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    O subvenție nouă și condiții actualizate pentru APIA – aprobate de Guvern! HG aprobată astăzi pentru fondurile europene din agricultură Ion Liviu Lăpădătescu – noul Country Manager și Administrator INNVIGO România