• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Crescătorii de porci acuză Finanțele că blochează plata banilor europeni: ”Se plimbă un act normativ ce poate fi finalizat într-o zi!”

    agrointeligenta.ro -

    Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România acuză Ministerul Finanțelor Publice că, prin proceduri de tergiversare, blochează plata sprijinului acordat de Comisia Europeană fermelor de suine din țara noastră. În semn de protest, fermierii au transmis o scrisoare deschisă adresată atât ministrului de la Finanțe, cât și premierului Dacian Cioloș și ministrului agriculturii Achim Irimescu.

    Iată textul integral al scrisorii deschise semnate de Consiliul director al APCPR:

    ASOCIAȚIA PRODUCĂTORILOR DE CARNE DE PORC DIN ROMÂNIA – APCPR își exprimă indignarea asupra modului în care Ministerul Finanțelor Publice tergiversează aprobarea HOTĂRÂRII de GUVERN pentru distribuirea sumei stabilite în anexa la Regulamentul (UE) nr. 1.853/2015 al Comisiei de acordare a unor ajutoare excepționale cu caracter temporar fermierilor din sectorul creșterii animalelor, publicat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru consultare publică în data de 01 februarie 2016.

    De două săptămâni Ministerul Finanțelor Publice plimbă proiectul de act normativ, cere tot felul de explicații și modificări puerile, când cel mai simplu era să se întâlnească elaboratorii din personalul de execuție și să rezolve problema într-o singură zi.

    În luna septembrie 2015, pentru a sprijini sectoarele europene de lapte .i carne de porc, Comisia Europeana a anun.at acordarea unor ajutoare excep.ionale, aprobate prin Regulamentul Delegat (UE) nr. 1.853/2015 al Comisiei din 15 octombrie 2015 de acordare a unor ajutoare excep.ionale cu caracter temporar fermierilor din sectorul cre.terii animalelor, prin care se aloca un total de 420 mil. EURO, României revenindu-i o sumă totală de 11,1 mil. EURO ( 8,8 mil. EURO pentru sectorul de lapte , 2,3 mil. EURO pentru sectorul cărnii de porc ).

    Sectorul de creșterea porcilor din România se află într-o situație disperată fără precedent din cauza crizei generale a sectorului european al cărnii de porc determinat de embargoul rusesc la importurile de carne de porc din Europa. Ca urmare, importul de carne de porc a crescut cu 9,5 % în anul 2014 comparativ cu anul 2013 și cu 11 % în anul 2015 comparativ cu anul 2013, piața românească fiind sufocată de oferta de carne la prețuri foarte mici din comerț intracomunitar. Producătorii de porci au fost constrânși să scadă prețul de vânzare a porcilor, vând în pierdere și sunt vulnerabili în toate planurile: credite neachitate, încălcarea termenelor de plată la datoriile bugetare și a regulilor de vânzare la nivelul costurilor, neachitarea furnizorilor, nerespectarea programelor de producție la investițiile din fonduri europene, nerespectarea angajamentelor privind aplicarea standardelor superioare de bunăstare ș.a.m.d., toate împingând către faliment.

    În luna februarie 2015 și în luna ianuarie 2016, Comisia Europeană a activat măsura „stocajului privat” prin care, pentru o perioadă de timp, se stochează oferta suplimentară de carne de pe piață și costurile stocării sunt suportate din fonduri europene. Măsura nu a ajutat producătorii români care nu dispun de capacități de depozitare a cărnii congelate. În același timp, producătorii români de porcine nu pot face nici export pe alte piețe din cauza restricțiilor sanitare – veterinare, deși cazuri de pestă porcină clasică nu au mai fost în România de 7 ani și condițiile tehnice sunt realizate. Incapacitatea autorităților sanitare – veterinare de a susține producătorii români în plan extern a determinat această situație.

    În timp ce fermierii români sunt disperați și nu știu ce să mai facă, autoritățile europene încearcă să mai găsească și alte soluții și alte state membre au acordat crescătorilor de porci ajutoare naționale, MINISTERUL FINANȚELOR PUBLICE DIN ROMÂNIA ESTE CALM , ORB ȘI SURD.

    Fermierii s-au săturat de declarații de bune intenții când porcii nu au ce mânca, nu poți arunca purceii fătați pe drum, executorii sunt la ușă și toate autoritățile dau din umeri și vin……. ÎN CONTROL.

    Cerem public ca autoritățile responsabile să comunice, cu termene concrete, ce măsuri au prevăzut pentru salvarea sectorului de creșterea porcilor din România.
    ÎN ABSENȚA UNOR RĂSPUNSURI CONCRETE VOM FI OBLIGAȚI SĂ IEȘIM ÎN STRADĂ ȘI SĂ PICHETĂM INSTITUȚIILE PUBLICE RESPONSABILE PÂNĂ CÂND ACESTEA SE VOR TREZI ȘI VOR CONȘTIENTIZA SITUAȚIA DISPERATĂ A FERMIERILOR ROMÂNI CRESCĂTORI DE PORCINE.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale