• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Este vremea să plantați zmeurul! Sfaturi de care trebuie să țineți cont pentru obținerea unei culturi productive!

    Roxana Dobre -

    Zmeurul este cu siguranță una dintre cele mai profitabile culturi iar pentru spațiile mici nu trebuie să lipsească din grădina oricărui gospodar. Deloc pretențioasă, cultura se înființează de obicei toamna după căderea frunzelor, întrucât asigură refacerea sistemului radicular și pornirea în vegetaţie primăvara mai timpuriu, dar se mai poate planta și primăvara după dezgheţ, înainte de pornirea în vegetaţie.

    Cultura se pretează la orice tip de sol, dar recolte maxime se obţin pe soluri fertile, calde şi reavene. Drajonii de zmeur se plantează cu 2-3 cm mai jos faţă de nivelul la care s-au dezvoltat în pepinieră. Dacă se sădesc mai adânc, plantele se vor dezvolta mai greu şi vor emite drajoni puţini şi de slabă calitate. Planta se aşează cu rădăcina răsfirată, care se acoperă apoi cu pământ, iar solul se tasează uşor în jurul plantei.

    ”După plantare ar fi ideală niște mraniță (bălegar de grajd) cam o lopată la tulpina plantei sau complexe NpK. Când temperaturile cresc ar fi ideale niște aplicări foliare (Atonik) care revigorează foarte bine planta”, ne-a explicat  Gabriel Achim, fermier ce deține o pepinieră care se întinde pe 2,5 hectare, situată la ieșire din orașul Fundulea.

    Atenție mare și la pregătirea terenului înainte de plantare acesta trebuie să fie fără pic de buruiană!

    Distanţa pe rând între plante este de 40-50 cm, iar între rânduri, în funcţie de sistemul de conducere:

    – Cultura în benzi cu spalieri – 2,5 – 3 m;

    -Cultura sub formă de gard fructifer – 2,5-3 m;

    -Cultura sub formă de evantai – 1,5 – 2,5 m, iar distanţa pe rând 1-1,2 m;

    -Cultura pe araci – 1,2 m.

    Tăierea zmeurei după plantare este esențială

    Tăierea se face la 1,8 -2 cm înălțime iar tulpina se leagă lejer deoarece aceasta se dezvoltă și nu trebuie să fie strânsă. ”Pentru a tăia zmeurul, trebuie să purtați mănuși protectoare, pentru a ferii mâinile de spini. Folosiți unelte de tăiere ascuțite și curate, pentru binele plantei. Recomand ca planta să fie supravegheată săptămânal vara deoarece frunzele îi sunt mâncate de așa numiții fluturi verzi. Pentru a evita acest atac este recomandat să fie stropită cu insecticid sistemic Actara, Novadim”, ne-a mai explicat Gabriel Achim.

    Deoarece nu este o plantă pretențioasă la apă, zmeura se poate dezvolta și fără irigații dar, mai ales în zilele caniculare de vară, este indicat ca aceasta să fie udată generos de două ori pe săptămână. Diferența se vede imediat la producție astfel că plantele care primesc apă au o producție cu 30% mai mare.

    Cultura bio, aproape imposibil de controlat pe suprafețe mari

    Plantările sunt făcute în același fel și la culturile bio dar pentru suprafețele mari nu este indicat să ”pariați” pe bio, este de părere Gabriel Achim.

    ”Este aproape imposibil pe o suprafață mare să produci o cultură bio dacă nu o stropești și vin dăunatorii, mai ales în verile secetoase se poate întâmpla să termine cultura în maxim o săptămână. Riscul este mare iar inamicul numărul 2 este albina care ia polen de pe o cultură abia stropită cu substanțe chimice după care vine și se așează pe floarea plantei tale. Noi am încercat dar am renunțat la producția bio dar, repet,  pe 100 -200 de m2 se poate ține sub control o astfel de cultură”, mai explică fermierul.

    Care este investiția la hectar

    Pentru plantarea zmeurului este nevoie de 6.700-8.000 plante/ha, în funcţie de distanţa de plantare între rânduri (2,5-3 metri), cu preţ per plantă de 3 – 3,5 lei. Deci, preţul plantelor este în jur de 22.000 – 25.000 lei pentru fiecare hectar de zmeură înființat. O cheltuială importantă la cultura zmeurului este montarea unui sistem de susţinere care poate fi din spalieri de lemn, de beton, de fier. Costul acestuia variază mult, în funcţie de materialele utilizate, şi poate fi de 10.000 – 15.000 lei/ha.

    Alte cheltuieli se fac cu pregătirea terenului, instalaţia de irigare, fertilizare, plantare şi întreţinerea plantaţiei în primii doi ani. Aceste cheltuieli pot să ajungă la 12.000 – 15.000 lei. Deci se ajunge la o investiţie de 45.000 – 55.000 lei.

    La zmeur se poate realiza o producţie de 7 – 8 tone în medie pe hectar, iar producţia maximă se obţine din anul al treilea. O plantaţie durează şapte – nouă ani de producţie, în funcţie de sol şi lucrările de îngrijire.

    Atenție! Achiziționați material săditor doar din pepiniere autorizate și asigurați-vă că plantele sunt sănătoase!

    Foto: www.pexels.com


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații