• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Preţul cepei ameninţă să răstoarne iar rezultatul alegerilor din India

    agrointeligenta.ro -

    În India nu doar mâncarea are iz de ceapă ci şi politica – atât de mult, încât, banala legumă a stat la originea căderii a trei guverne în ultimi treizeci de ani. Iar acest lucru s-ar putea întâmpla din nou.

    India asigură o cincime din producţia de ceapă a lumii (al doilea producător, după China) varietăţile de ceapă indiene fiind cerute, pentru particularităţile lor de gust, nu doar în bucătăria tradiţională indiană ci şi în cea a mai multor ţări din apropierea Oceanului Indian precum cele din zona Golfului şi cea a Tigrilor Asiatici, legate de mii de ani de comerţ maritim, la acestea adăugându-se diasporele acestor popoare extinse până în America de Nord şi Europa Occidentală (doar în Marea Britanie spre exemplu, indienii reprezintă 2,3% din populaţie, 1,5 milioane de persoane).

    Cifrele privind producţia sînt foarte apropiate de cele ale consumului intern (direct şi indirect) fapt care face ca orice creştere a exporturilor să creeze dezechilibre pe piaţă – producţia 15 miloane tone metrice, consum intern total (direct şi indirect) cca 12,5 milioane tone metrice, export 2 milioane tone metrice.

    Diferenţa destul de mare (de la 25% – la 150%) dintre preţul primit pe piaţa proprie şi cel pe care îl primesc aproape în oricare dintre ţările din jur în mod tradiţional interesate de sortimentele de ceapă indiană (unde acestea au un loc bine determinat în bucătăria tradiţională – deci o piaţa asigurată), îi determină pe fermieri să îşi dorească să exporte cât mai mult pentru a-şi spori câştigurile.

    În ultimii ani lobby-ul făcut de fermierii indieni pe lângă guvernul central pentru creşterea cotei de export s-a intensificat pe fondul unor pierderi de cote de piaţă în regiune datorate invaziei de produse „substitut” provenite din Pakistan şi China.

    În bucătăria indiană ceapa se regăseşte în aproape tot ce este pus pe masă pentru a fi mâncat. Ceapa în oţet (sirkawala piaz) este un „nuanţator de gust” la fel ca sarea şi piperul, ceapa sub formă tocată dă gustul inconfundabil iute aromat al sosurilor celor mai diverse pregătite în bucătăria indiană iar tăiată „julien” apare ca garnitură în diferite salate.

    Ca atare, ceapa zdrobită cu pumnul (muthi piaz), mâncată cu o lipie, este cel mai ieftin „fel” de mâncare care poate fi procurat pe străzile oraşelor indiene, devenind astfel un reper pentru oamenii simpli în aprecierile lor privind „performanţa” guvernanţilor.

    Acest statut de „legumă a săracului” se datorează recomandărilor de natură culinară ale religiei hinduse (peste 80% dintre indieni fiind hinduşi). Dacă în canităţi mici (consumată drept condiment şi nuanţator de gust) ceapa este recomandată pentru proprietăţile sale diuretice, antiseptice şi antiinflamatoare, în cantităţi mai mari ea devine afrodisiacă „generând” dorinţa (rajas) care îl îndepărtează pe individ de starea de puritate pe care o caută – pînă în secolul XX văduvele hinduse nu aveau voie să consume ceapă în niciun fel ele trebuind să rămâne pînă la moarte caste în onoarea soţului defunct.

    Aceasta face ca în perioadele de pregătire a marilor sărbători hinduse, indienii să elimine aproape total ceapa din dieta lor zilnică.

    Această asociere cu rajas – dorinţa de care hindusul vrea să se elibereze pentru a ajunge la pace interioară şi apoi la rupere de lume şi iluminare – plasează ceapa la baza scarei valorilor pe care o au alimentele în hinduism.

    Din acest motiv orice creştere a preţului cepei determină, în mod potenţial, o creştere a tuturor preţurilor la alimentele (produse de origine vegetală sau animală) plasate superior pe această scară creată în baza credinţei hinduse.

    Acest lucru explică de ce simpla scumpire a cepei poate genera panică în rândurile indienilor conducând la proteste şi alimentând valuri de nemulţumire care pot conduce chiar la prăbuşirea guvernelor.

    În ultimii treizeci de ani, trei guverne s-au prăbuşit după ce creşterea preţului cepei a generat reacţii negative din partea populaţiei – în 1980 guvernul central iar în 1998 guvernele din statele Rajastan şi Delhi.

    Nu ar fi exclus ca şi în 2012 situaţia să se repete mai ales că în acest an au loc alegeri locale în câteva state foarte importante în condiţiile în care preţul cepei a crescut de peste trei ori în numai 3 luni – 35 de rupii (48 eurocenţi) per kilogram la începutul lui februarie (2013) faţă de 10 rupii la începutul lui noiembrie (2013).

    În 2012 recolta de ceapă a fost de 17,5 milioane tone metrice, un record.

    Specialiştii estimează însă că anul acesta recolta va fi cu 10% mai mică decât anul trecut, ceea ce va duce la o scumpirea a varietăţilor indiene – scumpire care, dacă fermierii vor obţine o majorare a cotei de export, extrem de necesară pentru a-şi acoperi pierderile din preţul mai mare primit „afara”, ar putea fi şi mai accentuată pe piaţa locală.

    Aceasta ar putea genera un puseu inflaţionist foarte puternic.

    Musonul de vară ar putea redresa situaţia, dar la fel de bine ar putea să o şi înrăutăţească.

    Guvernul se va confrunta cu alegeri pentru autorităţile locale în 10 state pînă la finale anului iar scrutinul naţional va avea loc anul viitor.


    Te-ar mai putea interesa

    Ciclonul a ajuns în România! Primele imagini cu norii ”în valuri” și județele unde vor ”lovi” Plăți APIA 2024. Cursul la care se calculează subvențiile pe hectar și animale Bursa cerealelor. Prețuri la zi pentru porumb, floarea-soarelui, grâu și rapiță în portul Constanța

    Ultimele știri

    Mămăligă cu brânză și smântână. Cât costă o porție de MBS la restaurantul Parlamentului Subvenție la plată începând de astăzi. 180 de milioane de euro, în conturile fermierilor Smithfield România devine Comtim România!