• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Iată etapele prin care trebuie să treacă un proiect pe fonduri europene depus la AFIR

  Roxana Dobre -

  Indiferent de tipul de finanţare (nerambursabilă sau rambursabilă), de provenienţa fondurilor (europene sau naţionale) sau de forma de organizare a solicitantului finanţării (PFA, Î.I, S.R.L. Instituție publică sau O.N.G.), proiectul parcurge, de la apariţia ideii de proiect şi până la stingerea obligaţiilor contractuale.

  Iată care sunt etapele prin care trece un proiect pe fonduri europene nerambursabile prin PNDR

  Etapa de Identificare se referă la identificarea ideii de proiect şi a celei mai potrivite soluţii de finanţare. În această etapă, solicitantul va analiza mediul în care societatea pe care o va înfiinţa îşi va desfăşura activitatea.

  Etapa de Pregătire începe imediat ce a fost identificată linia de finanţare. Din acest moment începe pregătirea proiectului conform precizărilor din Ghidul Solicitantului. În această etapă este necesară şi înregistrarea juridică a activităţii. După finalizarea procedurilor la Oficiul Registrului Comerţului, întreprinzătorul va începe scrierea Planului de Afaceri şi va obţine avizele, autorizaţiile sau documentele solicitate de către Finanţator.

  Etapa de Evaluare este declanşată de depunerea proiectului la Finanţator, conform cerinţelor exprimate în Ghidul Solicitantului. Conform procedurilor menţionate în Ghidul Solicitantului, în această etapă se stabileşte conformitatea şi eligibilitatea proiectului. Doar proiectele declarate eligibile vor putea fi evaluate tehnico-economic, urmînd să primească un punctaj. În funcţie de acesta, proiectul este selectat pentru finanţare, sau respins (de fapt, denumirea este proiect neselectat pentru finanţare). Ultima activitate a etapei de Evaluare este semnarea Contractului de Finanţare.

  Etapa de Implementare începe imediat după semnarea Contractului de Finanţare, atunci când solicitantul de fonduri nerambursabile devine beneficiar al acestora, chiar dacă efectiv, în acest moment, nu a primit încă nicio sumă de bani. În această etapă, beneficiarul este obligat să pună în practică Planul de Afaceri, într-un termen de timp realist, fără a depăşi termenele maxime permise de către Finanţator.

  Pentru a se considera un proiect de succes, beneficiarul va trebui să realizeze şi acea parte neeligibilă a investiţiei, din surse proprii. Dacă nu va face acest lucru, nu va putea finaliza proiectul şi nu îşi va putea deduce cheltuielile eligibile.

  În etapa de Monitorizare, beneficiarul fondurilor nerambursabile păstrează, conform Contractului de Finanţare, o serie de obligaţii. Abaterile de la indicatorii asumaţi vor fi penalizate de către Finanţator, existând riscul rezilierii contractului şi al returnării integrale a Ajutorului Financiar Nerambursabil încasat.

  Unele dintre activităţile de mai sus au termene de realizare foarte bine stabilite, depăşirea lor nefiind posibilă. Alte activităţi au o durată determinată, mai degrabă, de experienţa Consultantului, de gradul de implicare al colectivului de elaborare a proiectului, sau de complexitatea documentaţiei solicitate.

  Sursa: Avocatnet.ro


  Te-ar mai putea interesa

  AFIR a publicat Ghidul solicitantului pentru DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații AFIR: S-au epuizat fondurile europene pentru drumuri agricole și comunale Calendar fonduri europene pentru fermieri în 2024 – ordine depunere proiecte la AFIR Finalizarea proiectului „Creșterea competitivității societății KOMORA ENGINEERING SRL prin achiziția de active corporale și necorporale” Schemă de 20.000.000 euro/beneficiar, prelungită până la 15 ianuarie. Cine beneficiază de bani

  Ultimele știri

  Ministerul Agriculturii: APIA a început plata subvențiilor ANT! Primele sume care intră în conturi Fermierii fotbaliști așteaptă următoarea ediție a Campionatului Național de Fotbal Fertillia Un fermier și-a găsit câinele aproape mort, lovit de hoțul care a intrat în curte și a furat o oaie FGCR a împlinit 30 ani de activitate cu peste 127.000 de garanții acordate Daniel Buda: Cerealele, oleaginoasele, uleiul și mierea din Ucraina – pe lista restricțiilor la import