• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Motivul pentru care fermierii nu au putut cere la APIA sprijinul excepțional de la Comisia Europeană

    Roxana Dobre -

    În absența subvențiilor, fermierii din sectorul laptelui și al cărnii sperau să încaseze măcar sprijinul venit din partea Comisiei Europene și care totalizează pentru România 11,1 milioane de euro. Acest ajutor excepțional, din care 8,73 milioane de euro pentru fermele de vaci, este în continuare blocat și, deși într-un proiect de act normativ se arăta că data limită pentru depunerea cererilor era 15 martie, centrele APIA nu au putut prelua nici un document de la fermieri.

    Motivul este unul simplu: există doar un proiect de act normativ pentru împărțirea sprijinului de la Comisia Europeană, însă nimic aprobat la nivel de Guvern și, implicit, nimic în vigoare prin publicare în Monitorul Oficial. În această situație, fermierii au făcut degeaba drumuri până la APIA, că funcționarii nu au avut în baza a ce să le preia cererile.

    Schemele de sprijin destinate fermelor de vaci de lapte și de porci au fost explicată chiar de ministrul agriculturii într-o conferință de presă unde s-au prezentat criteriile și cine poate beneficia de banii europeni. Data limită până când fermierii puteau să depună cererile la APIA era de 15 martie 2016, adică mâine, după un proiect de act normativ.

    ”Până când nu apare actul normativ APIA nu poate primi nicio cerere pentru că nu știe la ce să se raporteze. Vin zilnic fermieri să întrebe de această cerere dar noi nu știm practic ce să le răspundem pentru că nu avem nici procedură de aplicare, nimic. Din discuțiile pe care le-am avut la APIA Central am înțeles că săptămâna aceasta se intenționează să se elaboreze acest act normativ astfel încât până la termenul limită de 30 iunie să poată fi depuse cererile, dar să se facă și plata. Termenul limită era de 15 martie dar normal că data nu este realistă dacă noi suntem în data de 14 și nu avem încă publicat actul. Deci să nu se înțeleagă că cei care nu au depus vor pierde banii ci când va apărea actul  normativ cu siguranță va fi avansat un nou termen. Deci fermierii vor fi anunțați în timp util, din punctul acesta de vedere nu trebuie să își facă probleme. Cum avem actul normativ, APIA se poate mobiliza astfel încât să anunțe fermierii pentru o nouă dată limită. Noi trimitem liste la Primării, funcționarul de acolo îi notifică și nu cred că vor fi probleme. Totul este să nu se intre în panică pentru că banii nu s-au pierdut”, ne-au declarat surse APIA din teritoriu.

    Crescătorii de vaci de lapte sperau ca ajutorul să aducă o gură de oxigen sectorului

    Președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Frânc, ne-a confirmat că până în momentul de față niciun crescător nu a depus cererea pentru ajutorul de la CE. Fermierii au făcut degeaba drumuri la APIA pentru că nici funcționarii agenției de plăți nu au știut ce să le răspundă concret.

    ”Trebuia ca actul normativ să intre spre aprobare în ședința de guvern de joia trecută, dar nu a apărut nimic. Absolut niciun fermier nu a depus cererea pentru că nu știm concret ce și cum trebuie să depunem. Dacă nu există actul normativ nici APIA nu are în ce bază să ia cererea. Tot ce știm este că ar putea să intre în ședință de Guvern miercuri dar nu este cert nimic. Când am întrebat la Ministerul Agriculturii ni s-a spus că proiectul este blocat la Ministerul de Finanțe și tot așa. Povești românești, ca să le spunem așa”, ne-a explicat Claudiu Frânc.

    El spune că fermierii sunt foarte nemulțumiți de împărțirea banilor pentru că sumele îi vizează doar pe cei care intră în sistemul național de cotă dar și restul crescătorilor, care sunt mai mici, au fost extrem de afectați. ”Au fost mult afectați și fermierii foarte mici și eu am informații deja din țară că procesatorii au scăzut deja prețurile. Este vorba de Albalact care a anunțat deja că scade prețul cu 15 bani pe litrul la colectare. Și Friesland a notificat fermierii că dacă vor să predea lapte cu 50 de bani le mai ia dacă nu, nu. Deci aceasta este situația din România”, mai spune liderul crescătorilor de vaci de lapte.

    Sumele pot ajunge și la 2.900 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 tone

    Pentru a primi banii respectivi producătorii trebuie să îndeplinească câteva condiții: să fie înscriși în sistemul cotelor de lapte la APIA, să fie în activitate cu un contract încheiat pe minim 6 luni valabil la data depunerii solicitării cu un cumpărător, cel puțin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui iar producția de lapte livrată de beneficiar să fie de minim 5 tone în anul de cotă 2014-2015.

    Suma aferentă fiecărui producător se calculează de către APIA conform cotei individuale de livrări la 31 martie 2015. Suma aproximativă este de 240 de euro pe beneficiar până în 20 de tone, inclusiv, 12 euro pe tona de lapte livrată în plus pentru cei care au livrat până la 200 de tone și 2.900 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 tone.

    În cazul fermelor de porci nu există plafoane pentru plata sprijinului care, peste acest sector, este de 2.372.804 euro. Suma se distribuie crescătorilor de porcine după cum urmează:

    -Echivalentul în lei a 2.072.804 euro pentru activitatea de creștere și îngrășare;

    -Echivalentul în lei a 300.000 euro pentru activitatea de reproducție.

    Suma aferentă fiecărui producător agricol se calculează de către A.P.I.A. în funcție de numărul de porci livrați și clasificați în abatoare autorizate și/sau de efectivul mediu de scroafe și/sau în funcție de efectivul de scrofițe de reproducție livrate și/sau transferate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015, după caz.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till