• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • LECȚIE ÎNVĂȚATĂ pentru un fermier din Galați care a avut PROBLEME LA APIA!

    Roxana Dobre -

    Fermierii se plâng că deseori pierd banii de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) din cauză că deciziile luate de APIA Central nu se respectă în unele cazuri și în teritoriu! Într-o astfel de situație, se pare că nici conducerea APIA de la București nu poate lua măsuri de sancționare atât timp cât beneficiarul nu formulează, ÎN SCRIS, o solicitare sau o reclamație, după caz. 

    Agrointeligența a prezentat recent – pe 15 iulie, cazul unui producător agricol din Galați, Ilie Stanciu, care a mers la Centrul Județean APIA Galați pentru a-și exercita dreptul de a aduce modificări la cererea unică depusă pe anul 2016, în conformitate cu cele anunțate la începutul lunii trecute de directorul APIA de la acea vreme, Florin Faur. Astfel, agricultorul care a vrut să facă aducă modificări la cerere a aflat de la funcționarul care se ocupa de dosarul său că schimbarea solicitată nu poate fi procesată în sistem!

    Se pare, însă că atunci când este vorba despre a soluționa problema, vorbele se risipesc în vânt și atât timp nu e înregistrat nimic scrie – cerere, reclamație, incidentele sunt șterse cu buretele întrucât este vorba despre cuvântul fermierului împotriva cuvântului funcționarului APIA! Aceasta este concluzia ce reiese din punctul de vedere solicitat pe 15 iulie și primit de Agrointeligența de la APIA Central care, prin mijloacele pe care le-a avut la dispoziție, a verificat situația și a cerut, la rândul său, un raport de la Centrul Județean Galați.

    Referitor la cazul la care dumneavoastră faceţi referire în adresă şi în urma informaţiilor primite de la Centrul Judeţean APIA Galaţi, vă informăm că fermierul Ilie Stanciu, a depus cerere unică de plată în campania 2016 la Centrul Local Târgu Bujor pentru o suprafaţă totală de 5,02 ha. De la data depunerii cererii şi până în prezent, fermierul menţionat nu s-a prezentat la Centrul Local Târgu Bujor şi nu a solicitat modificarea cererii unice de plată (!!! – n.r.). Mai mult decât atât, fermierul nu este implicat în suprapuneri sau supradeclarări şi nu a fost notificat pe parcursul procedurii de control administrativ preliminar de funcţionarul responsabil de dosar, se arată în răspunsul trimis de APIA Central și semnat de diectorul instituției, Nicolae Horumbă.

    Cum pot face modificări fermierii

    În cadrul aceluiași răspuns asumat de șeful APIA se mai arată că cererile unice de plată au fost supuse unor verificări preliminare încrucişate iar rezultatele verificărilor preliminare încrucişate au fost notificate fermierului de către APIA în termen de 26 de zile calendaristice de la data-limită de depunere a cererii unice de plată.  În termen de maximum 35 de zile calendaristice după data-limită a depunerii cererii unice de plată, fermierul notificat de APIA putea, într-adevăr să modifice cererea unică de plată în aplicaţia IPA online, fără penalităţi.

    Având în vedere că, pentru campania 2016, data limită de depunere a cererilor unice de plată este 10 iunie 2016, controlul administrativ preliminar succede datei de 10 iunie 2016. Rezultatele verificărilor preliminare încrucişate se notifică fermierilor de către APIA până la 6 iulie 2016 (inclusiv), conform prevederilor art.11 alin (2°) din OMADR nr.619/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Până la data de 15 iulie inclusiv, fermierii notificaţi pot modifica cererea unică de plată în aplicaţia IPA-Online, fără penalităţi. Prin urmare, notificările se generează automat în aplicaţia IPA-Online ca urmare a controalelor preliminare încrucișate numai pentru cererile unice de plată depuse în termen în anul 2016. Fermierii notificaţi de APIA pot modifica cererea de plată în aplicaţia IPA-online până cel târziu la data de 15 iulie 2016”, mai aduce clarificări APIA într-un răspuns primit de Agrointeligența pe data de 22 iulie. 


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!