• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vasile Iliuță, fermier și deputat: Îi rog pe colegii mei să voteze acordarea de 50 de hectare pentru tinerii fermieri. Vom reface satele românești!

    agrointeligenta.ro -

    Deputatul PNL Vasile Iliuță, membru în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților, consideră că prin votarea inițiativei legislative care va permite acordarea a 50 de hectare din patrimoniul statului tinerilor fermieri, România va oferi un argument puternic celor plecați în străinătate să revină în țară pentru a începe o afacere de succes.

    UPDATE: La ședința Comisiei pentru agricultură, deputații au avizat favorabil proiectul de lege, cu amendamentele ca beneficiarii de terenuri să fie tineri până în 40 de ani care au absolvit studii superioare de specialitate. Urmează ca inițiativa să fie supusă votului final din plen.

    ”Vreau să primească tinerii din terenurile ADS-urilor. La ora actuală statul are și terenuri neproductive, nu se plătește arendă pe acestea, și tinerii au nevoie de pământ. Am inventariat cu ADS 8000 de hectare la nivelul României, dacă aș discuta de județul Călărași sunt 800 de hectare care pot fi preluate de către tineri. Limita de vârstă este sub 40 de ani. Dacă ne uităm astăzi toți tinerii pleacă din țară care merg să se angajeze ca zilieri în exploatațiile agricole spaniole sau italiene. Avem un mare câștig, avem acești oameni care au căpătat o experiență fantastică acolo, și dacă am fi capabili să le dăm câte 50 de hectare am reuși să refacem satele românești. Acolo își va face casă, își va construi exploatația, va putea lua fonduri europene, va fi un argument puternic pentru românii din străinătate să se întoarcă în țară. Îi rog pe colegii mei să sprijine această inițiativă” a spus Vasile Iliuță.

    Șase deputați au propus la sfârșitul anului trecut ca la Legea nr.268/2001, la articolul 4, alin. 1, să se adauge, la atribuțiile ADS și: ”concesionarea sau arendarea terenurilor – maximum 50 ha/fermier – aparținând domeniului public și privat al statului aflate în exploatarea societăților naționale, a instituțiilor și stațiunilor de cercetare și producție agricolă și a unităților de învățământ agricol și silvic, cu prioritate, tinerilor fermieri de până la 40 de ani, în vederea înființării unor ferme model”.

    Propunerea urmează să fie dezbătută astăzi, 15 martie 2016, la nivelul Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, unde se va da și votul pe avizul cu care proiectul va merge apoi în plen.

    Inițiativa a fost depusă în Parlamentul României de către șase deputați ai PNL – Vasile Iliuță, Tinel Gheorghe, Nini Săpunaru, George Scarlat, Costel Șoptică și Dumitru-Verginel Gireadă.

    Exploatațiile agricole după Legea 36 să fie transformate în societăți pe acțiuni

    De asemenea, Vasile Iliuță își propune și o altă modificare legislativă care ar urma în opinia sa, să pună ordine pe piața agricolă și să ajute fermierul român să lupte, de la egal la egal, cu cel străin.

    ”Legea 36 din 1991 este legea care a făcut transferul de proprietate de la fostele CAP-uri la noile societăți comerciale cu profil agricol care au venit și au preluat patrimoniul respectiv. Deja legea nu mai are puterea și valoarea pe care o avea în 1991. Schimbarea pe care eu o văd astăzi este motivată de transferul de generații. Oamenii au îmbătrânit, este nevoie ca cei care au condus acele exploatații să îi lase pe cei mai tineri să se ocupe. Cum am putea face aceasta? Trebuie să le luăm din registrul de exploatații din cadrul judecătoriilor și să le mutăm către Registrul Comerțului.Trebuie să le transformăm în societăți pe acțiuni, cu acționari care să dețină în mod cert niște acțiuni. Creanțele să fie transformate tot în acțiuni și să circule, astfel încât acestea să poată fi tranzacționate. Peste 2-3 ani să știm: avem, spre exemplu, patru membri care au devenit majoritari în societatea respectivă. Astfel, vom putea face față în agricultura românească extrem de competitivă, cu societăți private extrem de active. Vreau să pun pe picior de egalitate fermierul român organizat după Legea 36”, precizat Vasile Iliuță.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru Agnes Jansen după reportajul Agrointeligența: ”Mă pensionez, dar nu rămâneți fără legume!” Cine încasează subvenția APIA pe pășunea comunală. Acte necesare