• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii aflați în litigiu cu AFIR vor putea accesa fonduri europene prin PNDR. Cu o condiție!

    agrointeligenta.ro -

    Una dintre prevederile care blocau accesul fermierilor la fonduri europene a fost oarecum soluționată. Astfel, dacă până acum , cei care se aflau în litigiu cu AFIR nu puteau primi finanțare nerambursabilă prin PNDR, de acum încolo, ei vor putea face acest lucru cu condiția să își ”curețe” istoricul datoriilor cu care figurează atât pe programul SAPARD cât și pe FEADR.

    Articolul 6 din Hotărârea de Guvern 226/2015, cea care prevedea categoriile de persoane care nu puteau fi eligibili pentru finanțarea pe PNDR, va fi în totalitate schimbat, potrivit unui proiect de act normativ. Astfel, problematicul articol va avea următorul cuprins:

    Art. 6 – Următoarele categorii de solicitanți/beneficiari pot depune proiecte aferente măsurilor/submăsurilor de investiții derulate prin PNDR 2014-2020, cu respectarea următoarelor condiții, după caz:
    a) solicitanții/beneficiarii/membrii asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, după caz, înregistrați în registrul debitorilor AFIR, atât pentru Programul SAPARD, cât și pentru FEADR, care achită integral datoria față de AFIR, inclusiv dobânzile și majorările de întârziere până la semnarea contractelor de finanțare;
    b) solicitanţii care s-au angajat prin declaraţie pe propria răspundere, la depunerea cererii de finanţare, că vor prezenta: dovada cofinanţării private și/sau proiectul tehnic la data semnării
    contractului şi nu prezintă aceste documente la data prevăzută în notificare, numai în cadrul sesiunii continue a anului următor.”

    Dispare astfel controversata literă d) care prevedea că nu pot beneficia de fonduri europene ”beneficiarii Programului SAPARD sau ai cofinanţării FEADR, care se află în situaţii litigioase cu AFIR, până la pronunţarea definitivă a instanţei de judecată în litigiul dedus judecăţii”.

    Restricția aplicată până acum celor care au fost acționați sau au acționat ei în instanță AFIR a nemulțumit mulți fermieri, mai ales că, de multe ori, la mijlocul litigiilor nu se aflau datorii pe care agenția să le aibă de recuperat. Astfel, unul dintre ”pățiți”, Călin Muscă, administratorul unei ferme de suine la Iratoș și fiul cunoscutului agricultor Dimitrie Muscă, declara luna trecută: ”Punctual, la ora actuală, suntem loviți o parte din fermieri, nu știu cât de mulți, nu am date concrete, suntem loviți de HG 226/2015 vizavi de partea de fonduri și funcționarea AFIR (…) care prin articolul 6, punctul d ne pune pumnul în gură tuturor celor care am avut tupeul să mergem și să tragem de mânecă AFIR: vezi că mai greșești, vezi că nu mi-ai punctat bine un proiect. Caz concret la mine. Am avut depus în 2012 un proiect pe Măsura 123 la vremea aceea, un proiect de 4,5 milioane de euro pentru un abator, cu tot ce ține de această investiție și în momentul când am depus, tipic APDRP, au schimbat Ghidul Solicitantului. Din schimbare, ni s-a cerut apartenența la OIPA de profil în condițiile în care în România, la acea vreme nu exista OIPA de profil”, a explicat tânărul fermier motivele pentru care a decis să își caute dreptatea în instanță.

    ”În momentul când am făcut contestație, când am ajuns la discuții, la acel moment era domnul Turtoi (George Turtoi – n.r.) director general al APDRP, am fost uimit să aflu că a fost o scăpare a APDRP, dar nu au cadru legal să o remedieze. Moment în care m-am adresat instanței pentru că e normal să îmi apăr drepturile. Acum anul trecut când am depus alte două proiecte pe submăsura 4.1 pe o fermă de vacă de carne și pe 4.2 un proiect pentru procesarea cerealelor, un FNC de fapt, m-am lovit de acest HG dat anul trecut în aprilie de fostul Guvern. Nici nu știu dacă a fost o chestie de scăpare sau o chestie voită”, a declarat Călin Muscă pentru emisiunea ”Viața Satului” (TVR 1).

    Administratorul fermei de la Iratoș a arătat că HG 226/2015 nu blocha depunerea de proiecte, însă soarta acestora este clară, având în vedere prevederile care îi vizau pe cei în litigiu cu agenția de plăți. Tânărul fermier sublinia că actul normativ adoptat anul trecut nu face nici o diferențiere între fermierii cărora li s-a cerut să returneze banii din varii motive, deși și aici ar fi o discuție pentru că mulți au căzut victime abuzurilor unor funcționari ai AFIR care au sancționat beneficiarii de fonduri pentru ”suspiciuni de condiții artificiale”, multe din nedovedite.

    Aceleași puncte de vedere au fost susținute de către Călin Muscă săptămâna aceasta la dezbaterile organizate de AFIR pe marginea creării de condiții artificiale, iar ca urmare, miercuri, conducerea agenției și AFIR au venit cu un nou proiect pentru modificarea HG 226/2015 care să permită și celor în litigii să fie eligibili pentru a accesa fondurile europene. Actul normativ se află în dezbatere publică și urmează să fie supus aprobării în Guvern pentru a intra în vigoare.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat