Carnea de cal a ajuns în 7 restaurante din Bucureşti
agrointeligenta.ro -Ministrul Agriculturii vrea să închidă măcelăriile care procesează carne „falsă”
Oficialii ANSVSA suspectează faptul că mai multe kilograme din carnea de cal descoperită în apropiere de Bucureşti au fost distribuite la fast-food-urile şi la restaurantele din Capitală.
În urma scandalului de cal din Europa, inspectorii ANSVSA au recoltat, în data de 13 februarie, probe de specie, potrivit Digi 24. Potrivit preşedintelui ANSVSA, în buletinul de analiză reieşea că nu era carnea indicată pe etichetă şi anume antricot de vită.
„În depozitul de unde am recoltat proba am verificat şi s-a luat lista de distribuţie şi a reieşit că, din lotul respectiv, a ajuns carne la şapte unităţi de procesare şi de comercializare.
Inspectorii din Bucureşti au constatat că din loturile respective nu mai era carne spre comercializare.
„Trebuie să menţionăm că nu putem spune că acea carne era carne de cal, din lotul de unde am recoltat proba s-a ajuns la şapte unităţi, e posibil ca în acel lot să nu fie în totalitate carne de cal. Este posibil ca numai proba pe care am recoltat-o noi să fie carne de cal. Noi am recoltat alte probe şi aşteptăm rezultatul analizelor de laborator”, a declarat Mihai Ţurcanu, preşedintele ANSVSA, la Digi24.
„Cantităţile erau mici, în jur de 3-5 kilograme la fiecare unitate”, a spus Mihai Ţurcanu. Întrebat dacă e o problemă de etichetare, preşedintele ANSVSA a spus că este una de falsificare.
„Considerăm că este un grup infracţional şi, datorită acestui fapt, noi am sesizat şi organele de poliţie pentru a verifica datele semnalate de noi”, a mai spus Mihai Ţurcanu. El a menţionat că verificări se fac şi la Alba Iulia, de unde provine carnea.
Preşedintele ANSVSA a spus că este exclus ca din acest lot să fie carne exportată în străinătate, pentru că lista de distribuţie cuprindea doar şapte unităţi alimentare din Capitală.
Urmează sancţiuni
Unităţile care procesează cantităţi de carne falsificate vor fi închise definitiv, iar cei care sunt responsabili ar putea plăti din punct de vedere penal, anunţă Daniel Constantin.
”E un pericol pentru faptul că este consumatorul păcălit în această situaţie. Tocmai de aceea cred că avem datoria să dăm un exemplu dur, de această dată. Eu voi şi propune, de altfel, mărirea pedepselor pentru cei care practică astfel de lucruri, dar este momentul să dăm un exemplu dur, ca unităţile care au procesat astfel de lucruri să fie închise definitiv, iar cei care sunt responsabili, administratorii, patronii, să plătească din punct de vedere penal, ca şi exemplu pentru descurajarea celorlalţi”, a declarat miercuri seara la o emisiune TV Daniel Constantin.
Ministrul a precizat că medicii veterinari din ţară vor intensifica, în perioada următoare, controalele mai ales pe zona de desfacere şi pe cea de depozitare.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a iniţiat alertă în sistemul rapid de alertă după ce a descoperit, la o societate din judeţul Ilfov, loturi de carne etichetate drept carne de vită.
În urma dispoziţiilor preşedintelui ANSVSA, de verificare a unităţilor care comercializează, procesează, depozitează şi comercializează carne, în data de 13 februarie 2013 a fost recoltată o probă de ”vrăbioară de vită”, de la o societate comercială din judeţul Ilfov.
Produsul incriminat a fost recepţionat de la un depozit frigorific din judeţul Alba.
În timpul investigaţiilor, administratorul depozitului a recunoscut că etichetau produsele cu etichete false, folosind numele sau datele unor unităţi autorizate.