Ați avut probleme cu plata pe înverzire? Uite cum ”tranșează” APIA problema
Roxana Dobre -Plata pe înverzire este o noutate pentru fermieri având în vedere că 2015 este primul an de aplicare a regulilor dar și de încasare a banilor. Foarte mulți dintre agricultori se plâng că nu au știu să aplice regulile obligatorii pentru încasarea celor 59,1277 euro/ha. Potrivit specialiștilor de la APIA, banii nu vor fi pierduți în totalitate, ci se vor aplica penalizări în funcție de ponderea nerespectării regulilor. Toate sancțiunile sunt dictate de un regulament european în vigoare!
Baza de calcul se stabilește conform art. 23 din Regulamentul Delegat (UE) nr. 640/2014:
- Dacă suprafaţa declarată într-o cerere unică de plată, pentru pentru plata unică pe suprafaţă depăşeşte suprafaţa determinată, suprafaţa determinată este utilizată pentru calcularea plăţii pentru înverzire;
- Dacă se constată că suprafaţa declarată pentru schema de plată unică pe suprafaţă este mai mică decât suprafața determinată în cererea unică de plată, pentru calcularea plăţii pentru înverzire se utilizează suprafaţa declarată.
Nu se aplică sancțiuni pentru situațiile în care fermierii, datorită condițiilor climatice nefavorabile, decid:
-Să înființeze culturi pentru zonele cu strat vegetal pe alte parcele din cadrul exploatației, decât pe cele declarate în cererea unică de plată sau în formularele de modificare a acesteia;
-Să înființeze alte culturi pentru zonele cu strat vegetal, decât cele declarate în cererea unică de plată sau în formularele de modificare a acesteia;
Aceste prevederi se aplică numai în situația în care fermierii notifică APIA cu privire la aceste modificări, conform angajamentului semnat la depunerea cererii unice de plată, în termen de 15 zile de la înfiinţarea culturii secundare, dar nu mai târziu de data de 15 octombrie a anului de cerere. Modificările prevăzute mai sus nu vor putea schimba proporția zonelor de interes ecologic din suprafața de teren arabil declarată la depunerea cererii unice de plată și/sau a formularelor de modificare a cererii.
Cum sunt sacționați fermierii care nu respectă diversificarea culturilor
Conform art. 24 din Regulamentul Delegat (UE) nr. 640/2014, reducerea plăţii pentru înverzire, în cazul nerespectării diversificării culturilor se aplică având în vedere următoarele considerente:
-Cultura principală nu trebuie să acopere mai mult de 75 % din suprafaţa totală de teren arabil, dar dacă suprafaţa care a fost determinată pentru grupa de culturi principală acoperă mai mult de 75%, suprafaţa de utilizat pentru calcularea plăţii pentru înverzire se reduce cu 50% din suprafaţa totală de teren arabil determinată, înmulţită cu procentajul de diferenţă. Procentajul de diferenţă este proporţia reprezentată de suprafaţa principalei grupe de culturi care depăşeşte 75% din terenul arabil total determinat în suprafaţa totală impusă pentru celelalte grupe de culturi.
-Principalele două culturi nu trebuie să acopere mai mult de 95 % din suprafaţa totală de teren arabil determinată, dar daca suprafaţa care a fost determinată pentru cele două grupe de culturi principale acoperă mai mult de 95%, suprafaţa de utilizat pentru calcularea plăţii pentru înverzire se reduce cu 50 % din suprafaţa totală de teren arabil determinată, înmulţită cu procentajul de diferenţă. Procentajul de diferenţă este proporţia reprezentată de suprafaţa celor două grupe de culturi principale care depăşeşte 95 % din suprafaţa totală de teren arabil determinată în suprafaţa totală impusă pentru celelalte grupe de culturi.
-Cultura principală nu trebuie să acopere mai mult de 75 % din suprafaţa totală de teren arabil determinată şi cele două culturi principale nu trebuie să acopere mai mult de 95 %, dar daca suprafaţa care a fost determinată pentru grupa de culturi principală acoperă mai mult de 75 % şi suprafaţa care a fost determinată pentru cele două grupe de culturi principale acoperă mai mult de 95 %, suprafaţa de utilizat pentru calcularea plăţii pentru înverzire se reduce cu 50 % din suprafaţa totală de teren arabil determinată, înmulţită cu procentajul de diferenţă. Â
Dacă s-a constatat că un beneficiar nu a respectat, timp de trei ani, obligaţia privind diversificarea culturilor descrisă, suprafaţa de utilizat pentru calcularea plăţii pentru înverzire pentru anii următori se reduce cu suprafaţa totală de teren arabil determinată, înmulţită cu procentajul de diferenţă aplicabil.
Ce sancțiuni se aplică fermierilor care nu îndeplinesc cerinţele privind zonele de interes ecologic
Dacă zona de interes ecologic prevăzută depăşeşte zona de interes ecologic determinată prin luarea în calcul a ponderării zonelor de interes ecologic, suprafaţa de utilizat pentru calcularea plăţii pentru înverzire se reduce cu 50 % din suprafaţa totală determinată a terenurilor arabile. Dacă s-a constatat că un beneficiar nu a respectat, timp de trei ani, cerinţele referitoare la zona de interes ecologic descrisă, suprafaţa de utilizat pentru calcularea plăţii pentru înverzire pentru anii următori se reduce cu suprafaţa totală de teren arabil determinată.
Conform art. 27 din Regulamentul Delegat (UE) nr. 640/2014, reducerea maximă a plăţii pentru ecologizare este suma reducerilor calculate exprimată în hectare. Reducerea maximă nu depăşeşte numărul total al hectarelor de teren arabil determinate.
Pentru informații suplimentare despre plata pe înverzire, vă recomadăm și articolele:
***Înverzirea, plata ce i-a încurcat pe fermieri! Cine se încadrează pentru a încasa cei 59,1277 de euro/ha?
***Subvenții APIA: 882.487 fermieri intră la schema de înverzire pentru 2015. Ce condiții au avut de respectat?
Foto: www.arc2020.eu
Sursa: Proiectul de ORDIN privind sistemul de sancţiuni aplicabil schemelor de PLĂȚI DIRECTE şi ANT-uri în sectoarele VEGETAL si ZOOTEHNIC, aferente cererilor unice de plată depuse la APIA, începând cu anul 2015