• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agrometeo 4-8 aprilie: Vreme caldă și ploi puține

    agrointeligenta.ro -

    Meteorologii anunță pentru intervalul 4-8 aprilie o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, izolat cu caracter de aversă, reduse cantitativ, fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului.

    Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 3…20°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C, în majoritatea regiunilor agricole.

    Temperatura maximă a aerului se va situa între 10…27°C, la nivelul întregii ţări, valorile cele mai ridicate fiind posibile în regiunile sudice şi sud-estice.

    Temperatura minimă a aerului va oscila între -4…14°C, în aproape toată ţara, izolat în zonele depresionare din nordul Moldovei şi estul Transilvaniei fiind posibile condiţii de producere a brumei.

    Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va prezenta valori favorabile pentru efectuarea semănatului la culturile de primăvară, precum şi parcurgerii fazelor incipiente la cele înfiinţate în prima urgenţă (lucernă, borceag, mazăre, ovăz, orzoaică, etc.).

    Rezerva de umiditate, în cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a țării.

    Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra pe suprafețe extinse din Moldova, sudul și centrul Transilvaniei, local în centrul și sud-estul Dobrogei și nordul Munteniei. În stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în aproape toată țara.

    În cea mai mare parte a Moldovei, centrul, sudul şi sud-estul Transilvaniei, local în centrul Dobrogei și nord-vestul Banatului se vor înregistra deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată şi puternică).

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    Procesele vegetative ale culturilor agricole se vor desfăşura normal în cea mai mare parte a teritoriului şi mai intens pe suprafeţele agricole din sudul ţării, pe fondul temperaturilor ridicate din aer şi sol. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta bună şi medie la speciile de toamnă înfiinţate în epoca optimă, iar în semănăturile întârziate fenologic, precum şi pe terenurile afectate de seceta pedologică, starea de vegetaţie se va menţine medie şi slabă.

    Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă se vor afla predominant în fazele de înfrățire și alungirea paiului (10-100%). La cultura de rapiţă se va semnala înfrunzirea (11-17 frunze), alungirea tulpinii și apariţia inflorescenţelor (10-100%), precum și înflorirea (10-30%), în special pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

    La soiurile extratimpurii şi timpurii de cais, piersic, cireș, vişin, prun se va înregistra înflorirea în cea mai mare parte a plantaţiilor, precum şi legarea rodului la cais în jumătatea de sud a ţării. Speciile pomicole de seminţoase se vor afla la înmugurire, dezmugurire şi începutul înfloririi (măr).

    În majoritatea podgoriilor, viţa de vie se va afla în fazele de “plâns” şi înmugurire.

    Culturile de primăvară înfiinţate pe suprafeţe restrânse se vor afla în primele faze de vegetaţie, respectiv germinare şi răsărire, continuându-se totodată lucrările de semănat. Lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănat, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor desfăşura în condiţii bune, îndeosebi pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

    Recomandările specialiștilor

    -Continuarea pregătirii patului germinativ şi semănatul culturilor de primăvară (sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, cartof, porumb) pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;

    -Fertilizarea fazială a cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale complexe;

    -Efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor şi tratamente fito-sanitare) la speciile de câmp şi pomi-viticole.

    Foto: deerediary.files.wordpress.com


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!