• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ei sunt fermierii care primesc TOȚI banii pentru înverzire!

    Roxana Dobre -

    Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început la finele săptămânii trecute efectuarea plăţilor finale către fermieri pentru cererile de plată din Campania 2015, suma totală ce urmează să fie achitată în primă fază ridicându-se la 300 milioane euro.

    Schemele care s-au autorizat la plată sunt schema de plată unică pe suprafaţă în cuantum de 79,73 euro/ha, plata redistributivă, plata pentru tinerii fermieri în cuantum de 19,93 euro/ha, plata pentru micii fermieri care au până la 7 ha în cuantum de maxim 1250 euro şi ANT 1 (Schema de ajutoare naţionale tranzitorii pentru culturi pe teren arabil, decuplată de producţie) în cuantum de 19,19 euro/ha. Singura schemă ”de bază” care a lipsit de la plată a fost cea de înverzire, în cuantum de 59 de euro pe hectar adică  fermierilor le va intra efectiv în cont 261,2025 lei/ha.

    Acum la APIA se calculează efectiv ce fermieri vor intra la plata pentru înverzire având în vedere că banii nu intră integral în conturile fermierilor ci doar direct proporțional cu respectarea condițiilor care au fost impuse de APIA, și anume diversificarea culturilor, menținerea suprafețelor de pajiști permanente și protejarea zonelor de interes ecologic (ZIE). Dar sunt și fermieri care primesc suma integral fără să fie penalizați financiar nici măcar un euro.

    Cine sunt acești fermieri? Agricultorii care practică agricultură ecologică nu sunt condiționați cu nimic la plata pentru înverzire iar cei care au întreaga exploatație ocupată cu culturi permanente (vii, livezi) beneficiază implicit de plata  pentru înverzire. Cei care au sub 10 hectare nu au obligații privind diversificarea culturilor iar cei care au sub 15 hectare nu au obligații privind  respectarea ZIE. Dar restul agricultorilor trebuie să respecte 3 practici agricole.  ”Cel mai probabil cei care au sub 10 hectare intră la plată pentru că nu au fost probleme cu diversificarea culturilor, singura problemă a fost întâmpinată la ZIE”, ne-au declarat surse din aparatul central.

    Și, atunci, apare întrebarea de ce fermierii care nu au de respectat condiții de înverzire nu și-au primit banii odată cu celelalte scheme.

    ”Plata pe înverzire se face toată odată pentru toți fermierii. Iar decizia a fost să se mai aștepte astfel încât banii să ajungă în mod corect la fermieri. Și atunci și fermierul este mulțumit pentru că se gândește că decât să piardă toată suma atunci mai bine mai așteaptă și plătește exact banii care i se cuvin. Partea aceasta de calcul la ZIE este foarte complicată. Presupune o ecuație extrem de complexă și un algoritm de calcul foarte, foarte dificil. Mai ales că sunt extrem de multe situații, adică un fermier a respectat 1 la sută, altul 3 la sută și tot așa. Fermierii trebuie să înțeleagă că nu poți face o chestie simplistă și să îi dai drumul”, ne-au mai dezvăluit sursele noastre. 

    Ce presupune diversificarea culturilor – nu trebuie respectată de fermierii care au sub 10 hectare

    Prima practică agricolă impusă fermierului se referă la diversificarea culturilor agricole. Aici există 2 variante în funcție de numărul de hectare pe care le lucrează fermierul.

    – Fermierii care au între 10 și 30 de hectare! Aceștia trebuie să înființeze cel puţin două culturi diferite iar cultura principală să acopere maximum 75 % din terenul arabil.

    – Fermierii care au culturi pentru suprafeţele de teren arabil mai mari de 30 hectare! Aceștia trebuie să asigure cel puţin trei culturi diferite dacă utilizează suprafeţe de teren arabil de peste 30 hectare. Cultura preponderentă trebuie să acopere maximum 75 % din terenul arabil, respectiv două culturi preponderente să acopere împreună maximum 95 % din terenul arabil.

    Zone de interes ecologic – nu trebuie respectate de fermierii care au sub 15 hectare

    Fermierii ale căror exploatații sunt mai mari de 15 ha trebuie să se asigure că minimum 5% din terenul arabil declarat include una sau mai multe dintre zonele de interes ecologic. Vorbim aici de: terase, elemente de peisaj cum sunt garduri vii sau fâșii împădurite, arbori izolați, arbori în grup sau pâlcuri arbustive din zona de câmpie sau arbori în aliniament, iazuri, rigole.

    Tot în categoria zonelor de interes ecologic intră şi zonele tampon situate pe marginea apelor curgătoare sau stătătoare, zonele cu specii forestiere cu ciclu scurt de producție, terenuri agricole împădurite, zone cu strat vegetal.

    Ce pot face fermierii dacă aceste zone mai sus menționate nu există pe terenurile lor? Aceștia pot înființa culturi pe 5 la sută din suprafața totală, fixatoare de azot cum sunt cele de soia, lucernă, mazăre, fasole.

    Când ajung banii la fermieri?

    Potrivit surselor noastre, banii ar urma să ajungă la fermieri în maxim 2-3 săptămâni pentru această schemă.

    ”Este schema care le-a dat cele mai mari bătăi de cap atât fermierilor cât și funcționarilor APIA. Deocamdată nu este clar cum se vor aplica sancțiunile pentru cei 59 de euro, însă este clar că nu toți fermierii vor încasa suma întreagă dar nici nu vor pierde toți banii. Marea problemă este cea legată de ZIE unde ponderea este de 5 la sută și sunt fermieri care au respectat doar 2-3 la sută. De aceea, decizia de la centru a fost să mai așteptăm până dăm drumul la această plată pentru că nu putem face calcule din fix pe o margine de birou. Fermierii trebuie să înțeleagă că regulile sunt mai drastice iar vremurile când nu erau verificați sau primeau bani toți au trecut. În privința înverzirii, preferăm să facem o plată mai întârziată dar corectă decât una pe grabă și pe urmă să cerem banii înapoi. Oricum credem că va fi deranj mare printre fermieri pentru că probabil s-au culcat pe o ureche și au crezut că, deși nu respectă regulile, vor încasa toți banii”, ne-au precizat sursele noastre din conducerea APIA Central.

    Foto: www.bmel.de


    Te-ar mai putea interesa

    Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!