• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cum legăm roșiile: metode de palisare recomandate de profesioniști

  agrointeligenta.ro -

  Legarea roșiilor, a răsadurilor de tomate, se numește palisare și reprezintă operațiunea de susținere a plantelor pentru a crește în sus și ridicarea lor de pe sol, ceea ce face ca și producția și calitatea legumelor obținute să fie mai bună. Tehnica se aplică și la alte culturi, astfel că vorbim despre palisarea ardeilor, palisarea vinetelor, palisarea castraveților, palisarea fasolei.

  În cazul roșiilor, legarea răsadurilor plantate se poate face prin trei metode: palisarea pe ață, palisarea pe araci și palisarea pe spalieri.

  palisarea rosiilor cu ata

  Palisarea pe ață a roșiilor se poate face mai ales în sere și solarii, fiind o procedură mai complicată pentru o cultură în câmp sau grădină. Astfel, ”baza” tehnicii o reprezintă structura solarului care trebuie să fie unul solid pentru a susține plantele și rodul lor ulterior.

  clips pentru palisare legumelor

  rosie

  La palisarea cu ață, specialiștii arată că sunt trei metode de fixare a aței – cu un inel special (clips – vezi foto sus), prin legarea aței la baza plantei sau prin legarea aței cu un țăruș care se înfige în pământ lângă fiecare plantă.

  ”Oricare ar fi metoda aleasă, conducerea tomatelor pe ață se face prin răsucirea periodică (1-2 ori/săptămână) a tulpinii în jurul aței. Palisarea pe ață se poate utiliza pentru culturile de tomate, castraveți, fasole, ardei, vinete„, explică oficialii Marcoser.

  Un secret al palisării cu ață îl reprezintă calitatea acesteia. Ața folosită pentru legarea roșiilor NU trebuie să fie foarte subțire pentru a nu exista riscul ca planta să se ”taie” sau să se rănească prin contact. Mai mult, profesioniștii recomandă ca ca ața utilizată pentru palisarea răsadurilor de legume trebuie să fie stabilizată UV (să conțină aditivi UV) pentru cel puțin perioada unui ciclu de cultură.

  Pentru solarii mai mici, dar și pentru culturi de grădină sau în câmp, recomandarea specialiștilor este ca palisarea legumelor să se facă pe araci. Aracii se înfing în pământ cât mai aproape de plantă, această operațiune realizându-se cu mare atenție deoarece se pot răni sau distrug rădăcinile plantelor. Din acest motiv, se recomandă ca imediat după ce s-a terminat de înfipt aracii, să se administreze prin apa de irigare, un fungicid sistemic, care să micșoreze riscul îmbolnăvirii plantelor.

  Prin legare periodică (recomandat întotdeauna sub buchet) cu ață, planta este susținută foarte bine de arac. Avantajul utilizării aracilor pentru susținerea tomatelor îl constituie faptul că nu afectează integritatea structurală a solarului, iar unele operațiuni (de exemplu, stropitul) sunt mai ușor de executat în condițiile în care avem de a face cu o densitate mare de plante.

  Palisarea pe spalieri este cea de-a treia metodă și destul de frecvent folosită. Spalierii – egali ca înălțime (preferabil) se fixează la capetele straturilor de roșii, cu distanță de cinci metri între ei. Pe stâlpi se fixează o sârmă care să treacă pe deasupra rândurilor de răsaduri plantate, iar de pe sârmă, în jos, va pleca o ață (nu foarte subțire – din nou!) care se prinde cu grijă fie de baza plăntuței, fie de un țăruș înfipt lângă ea.


  Te-ar mai putea interesa

  Cele mai ieftin sistem de irigare prin picurare. Confecționarea pas cu pas Răsaduri de tomate plantate în ianuarie. Când vom mânca primele roșii românești în acest an Când se fac tăieri la pomi. Perioada optimă în funcție de specie Tăieri la vița de vie iarna – perioada optimă, reguli și tipuri de tăieri Pomii fructiferi îngheață deși iarna este blândă. Cauze, soluții

  Ultimele știri

  Reguli simplificate la subvențiile APIA. Oficialii de la Bruxelles cer mai puține controale în ferme Guvernul a aprobat noi granturi pentru micii fermieri afectați de criza Ucraina Slovacia menține restricțiile de import pentru produsele ucrainene, în ciuda deciziilor UE Peter Tamas Nagy se alătură echipei ANZ în funcția de director general adjunct Guvernul a aprobat subvenția de 200 de euro la hectar. Cererile se depun până pe 20 mai