Burse şi preţuri

Orzul va fi cultivat pe suprafeţe suplimentare pentru refacerea stocurilor şi re-echilibrarea pieţei

Scăderea stocurilor de orz deţinute de marii exportatori internaţionali până la nivelul cel mai redus din ultimii 17 ani a determinat suplimentarea suprafeţelor dedicate acestei culturi pentru obţinerea unei producţii mai mari care să contribuie la re-echilibrarea pieţei.

Orzul este folosit ca nutreţ pentru animale, ca materie primă în producţia de bere, dar şi băuturi distilate, precum şi ca ingredient în produsele “sănătoase”, fiind a patra cereală ca importanţa cultivată la nivel mondial sub aspectul cantităţii şi suprafeţei.

Din 2010 preţul orzului pe pieţele internaţionale este într-o continuă creştere pe fondul scăderii suprafeţelor şi a recoltelor proaste care au contribuit la scăderea stocurilor la nivel mondial.

O evoluţie asemnătoare a mai fost cunoscută recent între 2007 şi 2008.

Potrivit datelor International Grain Council (OGC) în 2013-14 suprafaţa cultivată cu orz va atinge 53,1 milioane hectare, cu 0,7 milioane mai puţin ca în sezonul trecut.

Menţinerea preţurilor, în ultimii trei ani, la un nivel ridicat şi pe o tendinţă ascendentă a redus din competitivitatea producătorilor de bere forţaţi să conserve preţurile pentru a-şi menţine vânzările în condiţiile în care criza economică a impus scăderea generală a consumului. Datele problemei s-au complicat după seceta din această vară când crescătorii de animale au venit cu un interes sporit pentru orz după ce producţia de porumb şi de soia a scăzut iar mare parte din ce a fost recoltat a fost califcat ca neutilizabil datorită cantităţii mari de pesticide reţinute în plantă şi a infestării cu toxine produse de ciuperci (ambele efecte ale secetei).

Aceste evoluţii ar fi creat condiţiile unei dezechilibrări de proporţii a pieţei orzului care ar fi creat efecte bumerang la nivelul producţiei în anii viitori ca urmare a diminuării activităţii din sectorul de provenienţă a cererii.

Creşteri de suprafeţe sînt aşteptate în toate marile ţări producătoare din emisfera nordică, în funcţie şi de condiţile meteorologice, din această iarnă.

Cel mai mare exportator, Ucraina, va reveni, potrivit estimărilor la o suprafaţa de 4 milioane de hectare, după scăderea de anul trecut. În

Cel mai important exportator potrivit datelor din 2011 ale Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie este Ucraina. Cel mai important producător la nivel mondial, niunea Europeană va păstra acelaşi nivel, 12,4. În America de Nord cea mai importantă creştere va fi asigurată de Canada, care va adăuga 0,2 milioane hectare, ajungând la 3,2 milioane hectare.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!