Creșterea albinelor

Ce decizie a luat Guvernul privind apicultorii care fac tratamente albinelor

Printre modificările aduse programului Național Apicol ce se aplică pe anul 2016, Guvernul Cioloș a adoptat o prevedere la care trebuie să aibă grijă toți apicultorii care fac tratamente albinelor și care, ulterior, doresc să deconteze cheltuielile din sprijinul acordat de la UE și bugetul de stat.

Începând din acest an, între acțiunile eligibile pentru plată prin PNA intră nu doar combaterea varoozei, dar și combaterea nosemozei, o boală parazitară a stupului denumită chiar ”ucigașul tăcut al albinelor” pentru că este foarte greu de depistat.

Pentru 2016, prin modificările aduse PNA, în cheltuielile eligibile pentru combaterea bolilor vor intra doar medicamentele pentru care se face dovada că au fost achiziționate ”de la furnizori autorizați conform legislației în vigoare”. Acest ”detaliu” nu exista până în prezent în PNA, fiind adoptat luni în ședința de Guvern, la un loc cu alocarea financiară de peste 30 de milioane de euro pentru sprijinul apicultorilor în 2016.

PNA 2016

De precizat că în 2016, furnizorii de medicamente, funduri de stupi pentru control, funduri de stupi antivarooa, mătci, roiuri pe faguri, familii de albine sau de stupi nu pot fi și beneficiari ai măsurii pentru care sunt furnizori în Programul Naţional Apicol pentru perioada 2014-2016

Atenție la achiziția mătcilor!

În cazul achiziției de mătci, noua formă a PNA prevede la condițiile de eligibilitate că ”apicultorul poate să achiziţioneze mătcile, roiurile pe faguri şi/sau familiile de albine prin Program numai în afara perioadei cuprinse între data depunerii oricărei cereri de finanţare pentru acordare de ajutor financiar nerambursabil din măsurile agricole de investiţii finanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi acordarea ultimei plăţi pentru finalizarea investiţiei”. Se modifică astfel litera d de la Capitolul III punctul 3, care prevedea înainte că ” apicultorul poate să achiziţioneze mătcile, roiurile pe faguri şi/sau familiile de albine prin Program până la data semnării oricărui contract de finanţare/decizie de finanţare pentru acordare de ajutor financiar nerambursabil din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), semnat cu o autoritate contractantă, precum şi în perioada de monitorizare a contractului”.

Mai multe despre modificările și bugetul alocat Programului Național Apicol pe 2015 găsiți în articolul: Sprijin de 30,2 milioane de lei pentru apicultori în 2016!

Foto: www.emaze.com


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Prețul Varachet-ului a crescut la magazinele ACA de la 35 la 47 lei. Aici e nevoie de subvenții pentru că apicultorii vor scădea numărul de tratamente pentru a face economii iar răspândirea căpușei Varoa va afecta nu numai apicultorii cu mai puțin de 75 de familii ci întyreaga apicultură românească.

    1. Pana in toamna anului trecut, asociatiile puteau achizitiona Varachet si Mavrirol direct de la Institutul apicol printr-o nota de comanda avizata de medicul vererinar. Acum nu se mai poate. De ce ? Ca sa le iei mult mai scumpe din farmaciile veterinare ? Primul efect al acestei decizii: s-a scumpit Varachetul cu 20% la producator. Urmatorul efect va fi distrugerea apiculturii romanesti. Va pasa domnilor guvernanti ?

Scrie un comentariu