• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții doar pentru pășunile îngrădite? Dr. ing. Teodor Marușca: Nu sunt animalele acolo, pierzi subvenția și stai și la ”mititica” pentru fals în declarații

    Roxana Dobre -

    Subvenția pe pășune a fost în ultimii ani o adevărată ”vacă de muls” pentru așa-ziși crescători de animale care au profitat de banii europeni fără, în unele cazuri, să aibă vreun picior de animal în fermă. Fie vă vorbim de bovine sau ovine, sumele încasate de la UE au fost colosale iar cazuri în care fermierii de drept nu au avut unde să își scoată animalele la pășune din cauza acestor nedreptăți. Dar, cum ulciorul nu merge de multe ori la apă, în ultima vreme controalele APIA au început să se intensifice iar numărul celor care trebuie să dea banii înapoi nu este deloc mic.

    Ministrul agriculturii a înaintat chiar la un moment dat varianta de a elimina aceste subvenții tocmai pentru a înlătura și tentația crescătorilor pentru bani necuveniți. O altă variantă, înaintată de directorul general al Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Pajişti din Braşov, dr. ing. Teodor Marușca este aceea de acordare a subvențiilor doar celor care îngrădesc pășunile.

    ”Acești bani trebuiau din start direcționați pentru îmbunătățirea acestor pajiști. Nefăcându-se lucrări de curățire de vegetație lemnoasă nevaloroasă, nefăcându-se lucrări de supraînsămânțare acolo unde covorul ierbos era degradat sau de reînsămânțare, nefăcându-se lucrări de fertilizare a pajiștilor…pajiștile din nefericire cresc de la sine. Se zice că Cel de Sus are grijă de ele. Nu este adevărat. Pajiștile sunt o cultură, sunt o civilizație întreagă. În apusul Europei privim cu admirație cât de verde este covorul ierbos al pajiștilor bine întreținute. Cu acești bani trebuia să se facă tarlalizarea întregii suprafețe de pajiști ca să se pășuneze rațional. Deci nu numai problema îmbunătățirii covorului ierbos, ci trebuie folosite rațional, nu de-a valma. De asemenea, drumurile de acces, mai ales în zona montană. De ce nu am vorbi despre alimentările cu apă pentru animale. (…) Banii pe care noi îi primim acum cu atâta larghețe, să se utilizeze pentru pajiști. Părerea mea ar fi să nu se mai acorde subvenție decât pentru pajiștile îngrădite. În orice moment să se poată număra animalele care sunt acolo. Că nu te poți tu duce inspector APIA să el vezi, dar ai o dronă și din locul unde ne aflăm puțin mai încolo e Poiana Brașov, trimite o dronă până în Poiana Brașov, face câteva poze, vine înapoi și atunci știu câte animale sunt pe teren. Nu sunt animalele acolo, atunci îl chem la mine și îi spun domnule, te-ai angajat, îți iau în primul rând subvenția, că nu ți-o mai dau, pentru fals declarații false, să stai și la mititica un pic, la beciul domnesc cu se zice acuma. Așa ar trebui lucrat cu ei și câteva exemple de acest gen răspândite în toată țara și cred că s-ar face ordine”,  a declarat pentru emisiunea Viața Satului (TVR 1), Teodor Marușca.

    Crescătorii de ovine nu par însă prea încântați de varianta propusă de directorul Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Pajişti din Braşov. Motivul? Lipsa banilor! ”Dacă pe o suprafață de pășune am sta să îngrădim o sută de hectare, atunci ce credit ar trebuie să luăm noi pentru a cumpăra materiale și mai ales pentru mâna de lucru. Sigur că și noi am vrea, dar de unde bani? Când noi acum ne descurcăm pe zi ce trece tot mai greu”, a comentat Ion Câmpean – crescător de oi.

    Foto:thehungergames.wikia.com


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”