• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cârnații de Pleșcoi își caută recunoașterea în UE: O asociație formată din șase firme a depus caietul de sarcini ce va pleca la Bruxelles

  Gabriela Gimbășanu -

  După Magiunul de Topoloveni, Telemeaua de Ibănești și Salamul de Sibiu, un alt preparat românesc se pregătește să intre în rândul produselor europene protejate în Uniunea Europeană. Este vorba despre ”cârnații de Pleșcoi” pentru care Direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a analizat documentaţia depusă pentru înregistrarea şi protejarea denumirii, documentație care ar urma să fie trimisă ulterior la Comisia Europeană.

  Șase companii sunt inițiatoarele demersului

  Conform caietului de sarcini, Asociația pentru Promovarea Cârnațiilor de Pleșcoi a fost cea care a depus documentația la MADR pentru promovarea produsului românesc. Grupul solicitant este format din șase companii: S.C. Comsoradi S.R.L – procesator Cârnaţi de Pleşcoi; S.C. Tri 94 Prodcom S.R.L. – procesator Cârnaţi de Pleşcoi; S.C. Valmar 05 S.R.L. – procesator Cârnaţi de Pleşcoi; S.C. Produse Tradiționale Gabioti din Pleșcoi S.R.L. – procesator Cârnaţi de Pleşcoi; S.C. Soradi Danalex S.R.L. – comerciant Cârnaţi de Pleşcoi; S.C. Danalex Com 97 S.R.L. – comerciant Cârnaţi de Pleşcoi.

  Conțin minim 55% carne de oaie și maxim 45% carne de capră/vită

  Conform specificațiilor din caietul de sarcini, cârnaţii de Pleşcoi sunt cârnaţi afumaţi din carne de oaie/capră şi vită, cu gust picant. Proporţia de carne oaie, este de minim 55%, iar cea de vită de maxim 45%. În perioada de toamnă – iarnă, carnea de oaie poate fi înlocuită cu carnea de capră în proporţie de maxim 10% fără a modifica proprietăţile organoleptice.

  Carne se obține prin dezosare manuală

  Calitatea adecvată a cărnii pentru prepararea cârnaţilor de Pleşcoi se obţine prin dezosarea manuală, care permite înlăturarea completă a tendoanelor în cursul alegerii cărnii. Carnea este tocată şi amestecată cu condimente şi apă sau opţional supă de oase. Ingredientele folosite pentru condimentare sunt: sare, usturoi, ardei iute roşu, cimbru, boia de ardei iute, boia de ardei dulce şi piper. Compoziţia preparată se introduce în membrane naturale de oaie cu diametrul de 18-22 mm. Porţionarea se face manual la dimensiuni de 15-18 cm, iar afumarea se realizează cu fum natural din lemn de esenţă tare.

  Orice persoană fizică sau juridică legitim interesată, stabilită în ţară, poate declara opoziţie faţă de cererea de înregistrare a unui sistem de calitate, printr-o declaraţie întemeiată corespunzător, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2a la Ordinul nr. 1762/2015, în termen de 60 de zile de la data publicării documentaţiei pentru înregistrarea unui sistem de calitate pe site-ul www.madr.ro, în format eletronic, pe adresa Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi pe adresa de e-mail: dopigp@madr.ro.

  Următoarea etapă după finalizarea perioadei de opoziţie la nivel naţional, constă în transmiterea cererii la Comisia Europenă în vederea solicitării înregistrării şi dobândirii protecţiei la nivelul Uniunii Europene.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Instalarea Tinerilor Fermieri 2020. Proiectele se depun din 15 iulie, sprijinul maxim – 50.000 euro/fermă! TRANSFORMER – cel mai nou ameliorator de sol! De ce este acest produs UNIC PE PIAȚA DIN ROMÂNIA! Azot în formă lichidă de la Agro-Est Muntenia. Azofol, produsul câștigător pentru plante!

  Ultimele știri

  Președintele IOHANNIS a promulgat LEGEA MIROSURILOR! Ministrul Oros: Prețul grâului nu va fi influențat de secetă! Fenomenul a afectat doar zona Mării Negre Fonduri europene pentru ferma de legume: exemplul de succes al tânărului Ionuț Moldovan

  Căutare în articole