• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 1.500.000 de hectare, excluse momentan de la plată de către APIA! Cum mai pot dovedi fermierii că au dreptul la subvenții?

    Roxana Dobre -

    O suprafață de 1.500.000 de hectare nu se află încă în calculele Agenției de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) care a început din 8 aprilie să vireze subvențiile pe suprafață aferente anului de cerere 2015. Terenurile pentru care însă nu se pot face plăți sunt încă în ”cercetare”, iar agricultorii trebuie să probeze în fața funcționarilor că sunt îndreptățiți să primească sprijinul pe hectar achitat, în cea mai mare parte, din fonduri europene.

    Un număr de 55.000 de fermieri au intrat în eșantioanele de control ale APIA pentru plata subvențiilor pe 2015. Din această cauză, acești producători nu au putut să beneficieze de avansul din subvenție și, în plus, au fost verificați riguros de către funcționarii agenției de plăți.

    Fermieri – cu suprafețe măricele care au intrat anul acesta în eșantionul de control spun că nu știu dacă vor încasa integral plata pe înverzire, o schemă care nu a intrat în prima tranșă de autorizări la plată.

    ”Undeva în județul Brăila unde am eu terenul, satelitul care a făcut recunoașterea culturilor, așa numita teledetecție a confundat mazărea cu lucernă, nu a identificat grâul în cultură absolut deloc porumb confundat cu vii. Rezultă că la sfârșitul așa-zisului APIA lucrează la foc continuu, din totalul de suprafață am avut eligibil 40% din suprafață și după consultarea cu inginerii APIA au mai adăugat 10% din culturi. Rezultă că anul acesta o sa iau mult mai puțini bani pe subvenție decât în anii trecuți”, ne-a transmis unul dintre agricultorii afectați de rezultatele controlului prin teledecție.

    Cum poate fi concret rezolvată concret situația? ”În mod normal după încheierea campaniei de depunere a cererii unice se fac întâlniri cu fermierii, așa-numitul proces de ”follow-up”, când funcționarii APIA clarifică aspectele care nu sunt clare în cererea unică. În ideea în care într-adevăr avem rezultatele de la ”follow-up” destul de târziu și nu mai poți vedea în teren cultura, cum ar fi cea de mazăre în cazul expus de fermierul despre care ați scris dumneavoastră, acesta trebuie să dețină actele doveditoare că a înființat cultura respectivă. Aici mă refer la factura de sămânță de unde să reiasă cantitatea achiziționată și raportată la anul 2015. Spre exemplu, dacă fermierul poate dovedi cu acte că a achiziționat 800 de kilograme de sămânță de mazăre cantitate ce poate ajunge pentru 10 hectare și are această suprafață declarată și cultivată atunci nu sunt probleme. Totul este ca fermierul să poată facă dovada chiar dacă nu se mai regăsește cultura în teren”, ne-au explicat spcialiștii APIA.

    Aceștia spun că programul de teledetecție a fost mult îmbunătățit în ultimul timp astfel că este aproape imposibil ca funcționarii APIA să confunde culturile sau să nu le recunoască. ”Pe noile imagini spre exemplu porumbul se vede cel mai bine dintre toate culturile. Dar la mazăre cu lucernă au mai fost într-adevăr confuzii să le spunem, mai ales dacă vorbim de o lucernă necosită radiația pe cod de culoare poate să semene foarte mult cu mazărea. Dar cazuri sunt foarte rare iar din vizitele scurte pe teren concluzia a fost că 90-95 la sută din ce a confirmat Gauss, compania care se ocupă cu programul de teledetecție, se regăsește și în realitatea din teren. Poate doar la început, anii 2008-2009 au fost greșeli dar acum lucrurile au început să devină foarte clare”, ne-au mai precizat specialiștii de la APIA.

    APIA încă lucrează la dosare

    APIA lucrează încă la dosarele fermierilor care au ”picat” la control iar acestea nu sunt avizate la plată până nu se lămuresc toate neregulile. ”Rapoartele sunt introduse în sistem și acum este în curs rularea controlului administrativ și gestionarea erorilor care rezultă în controlul administrativ al acestor fermieri. Cifra exactă a fermierilor care se află la control prin teledetecție nu o știu exact, dar cred că vorbim despre 55.000 de fermieri care au fost controlați clasic și prin teledetecție la nivel național. Pentru acești fermieri pe cererile lor se lucrează pe controlul administrativ. Acești fermieri dețin aproximativ 1.500.000 de hectare”, a declarat Nicolae Horumbă, director adjunct în cadrul APIA la o conferință de presă recentă.

    Potrivit reprezentantului APIA, neregulile constatate la controale sunt destul de diverse ”pornind de la faptul că unele parcele au fost amplasate greșit și mai ales la teledetecție s-a constat că pe locul unde fermierii și-au declarat suprafețele nu se găsesc culturile și până la nerespectări de ecocondiționalitate”. ”Vorbim despre tot felul de situații și nereguli diverse pe care la momentul acesta nu am disponibile aceste informații. Abia după ce se realizează controlul administrativ, care nu se face automat, ci se gestionează caz cu caz, eroare cu eroare, abia atunci putem face o centralizare și să vă spunem care au fost erorile. Nu este obligatoriu ca aceași 55.000 de fermieri să fi fost la control toți și anul trecut. În fiecare an se extrage un eșantion de control din întreaga populație de fermieri, în funcție de schemele de plată pe care le accesăm. Anul trecut am avut tot atâțea fermieri, pentru că numărul de cereri nu s-a modificat prea tare față de anul 2014. Fermieri deocamdată sunt controlați și în cazul în care se constată neconformități sunt sancționați. Acești fermieri nu au primit banii și noi îi cerem înapoi. Sancțiunea aplicată presupune reducerea sumei în funcție de rezultatele controlului”, a explicat Nicolae Horumbă.

    Mai exact, potrivit unei comunicări efectuate de către APIA la cererea Agrointeligența, eșantionul de control pe teren – campania 2015 cuprinde 56.669 fermieri, din care 7.091 fermieri eșantionați pentru control pe teren prin metoda clasică, 7.686 fermieri eșantionați pentru verificarea respectării cerințelor de ecocondiționalitate și 41.892 fermieri eșantionați pentru control prin metoda teledetecție și fotogrammetrie.

    Rata de eroare, calculată în urma controalelor pe teren și administrative, pentru anul de campanie 2014 este de 2,93%, iar pentru anul de campanie 2013 este de 2,01% .

    Atenție! În cazul în care fermierul este nemulţumit de datele înscrise în Raportul de control, acesta are dreptul să întocmească şi să transmită contestaţie la Centrul judeţean/local APIA în termen de 30 de zile de la primirea raportului de control.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial