• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA: Cum poate fi modificată suprafața pe care o lucrați astfel încât să nu pierdeți banii!

    Roxana Dobre -

    O parte dintre fermierii români s-au confruntat cu situația în care terenuri care anterior au fost eligibile la plată și care se regăseau pe hărțile Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) să rămână anul acesta fără fără subvenție pe acele suprafețe. Motivul invocat de Nicolae Horumbă, director general adjunct al agenției, este acela că hărțile actualizate nu mai identifică respectivele terenuri sau pur și simplu aceste suprafețe apar cu altă destinație decât cea agricolă.

    În plus, în momentul în care fermierul își digitizează suprafețele în sistemul de identificare a parcelelor agricole își poate mări blocul fizic dacă consideră că pe noile hărți suprafața sa nu mai coincide.

    ”APIA are o bază de date – LPIS, sistemul de identificare a parcelelor agricole unde terenurile în speță au o anumită dinamică iar agenția de plăți odată între 3-5 ani are obligativitatea să-și actualizeze ortofotoplanurile și să pună la dispoziția fermierilor imagini noi la maxim 5 ani distanță. Pe anul 2015 avem imagini noi ceea ce îi ajută și pe funcționari dar mai ales pe fermieri, pentru că își pot digitiza cu ușurință culturile și să vadă cu mai mare ușurință suprafețele pe care le dețin”, ne-au explicat specialiști ai APIA.

    Potrivit acestora, acolo unde fermierii consideră că s-a micșorat suprafața blocului fizic sau nu e în totalitate acordată suprafață așa cum este realitatea din teren se por cere modificări. Cu o singură condiție: acestea să fie fondată astfel ca funcționarii APIA care se deplasează în teren să nu fie puși pe drum degeaba. În caz contrar, fermierul poate suporta sancțiuni!

    ”Fermierii mai fac și confuzii pentru că au impresia că dacă în titlul de proprietate au trecute 10 hectare să spunem, pot cere subvenție fix pentru această suprafață. Dar trebuie să se țină cont că acolo sunt trecute și drumurile, răzoare sau alte elemente neeligibile care în LPIS sunt excluse și atunci apar diferențe.  Deci fermierul ar trebui să excludă din start acele elemente neeligibile ca să nu mai fie nevoit să dea după aceea explicații. În situația în care există o neconcordonță iar fermierul are certitudinea că suprafața eligibilă agricolă ar fi mai mare decât limitele blocului fizic de la APIA, la momentul întocmirii dosarului pe suprafață fermierul are posibilitatea să digitizeze în exteriorul blocului fizic generându-se automat o Anexă 17B, cum se numește tehnic la APIA, anexă care automat te trimite la verificări la serviciul LPIS iar acesta spune dacă este cazul de trimis pe teren sau nu. Adică dacă nu se vede foarte clar pe imagine sau prestatorul a trasat o limită de bloc fizic care nu pare corectă iar fermierul crede că acea suprafață este eligibilă atunci, exact așa cum am spus, poate digitiza peste limita blocului fizic iar o echipă din cadrul Serviciului de control pe teren se deplasează la fața locului și baza noii limite care fermierul consideră că nu este bine trasată în teren face o măsurătoare și poate muta limita blocului fizic mai în exteriorul suprafeței, adică poate mări suprafața blocului fizic la cererea fermierului”, mai spus specialiștii agenției de plăți.

    Atenție însă! Dacă se încheie cererea iar spusele fermierului nu se confirmă,suprafața care este cerută în plus este tăiată fără drept de a mai contesta decizia.

    ”Ceea ce este și normal pentru că nu poți pune pe drumuri inspectorii APIA doar pentru că tu crezi, nefondat repet, că ai putea avea ceva teren în plus. Experiența ne-a arătat că extrem de multe situații nu s-au confirmat pentru că de multe ori fermierii confundă zona eligibilă cu cea neeligibilă, nu au clar trasate cele două limite. Au fost situații în care fermierul chiar s-a trezit cu o suprafață mai mică la control chiar dacă în cerere aceasta era în favoarea lui. Asta pentru că între timp suprafața nedorită, mai ales acolo unde vorbim de acele mici păduri care au intrat între timp în interiorul parcelei și automat au luat din suprafață. Deci, trebuie să se înțeleagă clar că blocul fizic de la APIA nu este bătut în cuie și poate suferi anumite modificări în funcție și de cerințele fermierului. De anul acesta nu ar trebuie să mai fie așa mari probleme pentru că și cei care se ocupă cu interpretarea datelor au evoluat enorm și nu mai sunt probleme. Adică, spre exemplu acum se ia în calcul și acea zonă de umbră care până acum era interpretată va fiind neeligibilă dar acum ei știu că umbra poate fi de la o pădure, pomi, etc”, ne-au mai explicat experții APIA.

    Foto: www.apia.org.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!