Rasele de taurine pentru care crescătorii pot primi subvenția pentru vaci de carne în România
Roxana Dobre -Crescătorii de animale sunt așteptați începând din 20 aprilie la centrele teritoriale ale APIA să depună cererea unică pentru zootehnie pe anul 2016. De anul acesta pentru încasarea sprijinului cuplat fermierii care au între 10 și 250 de capete sunt obligați să aibă animalele înscrise în Registrul Genealogic, în caz contrar nu pot opta pentru această formă de sprijin.
Rămân în schimb cu Ajutorul Național Tranzitoriu care nu este condiționat de numărul de animale și de vreun tip de producție. În ceea ce privește creșterea vacilor de carne, APIA a modificat lista raselor pentru care se poate depune subvenție astfel că unele rase au fost scoase de la plată.
Iată lista cu rasele de carne conform Anexei nr. 6 din O.M.A.D.R 619/2015, cu modificările şi completările ulterioare pentru care se poate solicita sprijin cuplat pentru categoria taurine din rase de carne şi metişi cu rase de carne:
Aberdeen-Angus
Limousine
Charolaise
Galloway
Highland
Aubrac
Wagyu
Romagnola
Bãlţata Româneascã – direcţia de exploatare carne
Hereford
Blonde dAquitaine
Salers
Sura de Stepã
Rasele care nu mai apar pe listă ca fiind eligibile pentru anul de cerere sunt: Blanc Bleu Belge, Brună și alte rase de tip Schwyz (Braunvieh, Brown Swiss), Chianina, Marchigiana, Piemonteza și Pinzgau.
Ce documente trebuie să depună fermierii la APIA
- Copie de pe paşaportul fiecărui animal pentru care se solicită SCZ, existent în exploatație la data depunerii cererii unice de plată;
- Copie document care atestă ieşirea din exploataţie (emis in conformitate cu prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 40/2010), pentru fiecare animal pentru care se solicită SCZ, inexistent în exploataţie la data depunerii cererii;
- Adeverinţa eliberată de asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea Registrului genealogic al rasei, care certifică rasele de carne şi metişii acestora, prin verificarea datelor din certificatele de origine, buletinele de însămânţări artificiale/adeverinţele de montă naturală, precum şi înscrierea în Registrul genealogic al rasei, avizată de către ANZ după caz.