• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Liber la cultura de cânepă în regim gospodăresc! Care sunt condițiile cerute de MADR pentru exploatarea acestei plante pe suprafețe mici

  Roxana Dobre -

  Ministerul Agriculturii vrea să încurajeze cultivarea cânepii și în gospodăriile proprii, după cum se arată într-un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea actualei legislații în vigoare, proiect publicat pe site-ul MADR.

  Cânepa este o importantă plantă textilă de la care se utilizează toate părțile plantei, asigurând producții de peste 3000 kg fibre/ha. În ultimii ani a crescut atât suprafața cultivată cu cânepă cât și interesul producătorilor agricoli pentru această cultură.

  În prezent, pentru a cultiva cânepă, producătorii agricoli trebuie să dețină contract de valorificare a producției, ceea ce înseamnă că această cultură agricolă nu este reglementată în sistem gospodăresc, adică pentru obținerea de produse necesare propriei gospodării și anume confecționarea de îmbrăcăminte naturală din in și cânepă, costume populare, covoare, vestimentație școlară, funii.

  ”În același timp, cânepa valorifică solurile mai putin productive iar cultura poate fi extinsă pe un areal vast în ţara noastră, deoarece întâlneşte condiţii favorabile până la altitudini de peste 800 de metri, ceea ce implică şi un avantaj economic”, se arată în documentul citat.

  Odată cu modificarea legislației, producția rezultată va putea fi utilizată exclusiv pentru uz propriu, gospodăresc și tradițional, prin declararea pe propria răspundere a suprafeței, producției estimată și realizată aferente fiecărei părți 3 componente a plantei, respectiv tulpină, frunze, inflorescențe, fructe, semințe cât și a produselor obținute în urma prelucrării.

  Cultura de cânepă și în grădina familială

  Cultura de cânepă ar urma să poată fi înființată în câmp, pe teren amplasat în extravilan și în grădinile familiale pe teren amplasat în intravilan dar nu pe o suprafață mai mare de 15,00 ari. Atenție, însă! Cultura se desfășoară doar sub controlul şi supravegherea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin structurile cu atribuții în inspecții tehnice.

  În plus,va fi permisă cultivarea plantelor de cânepă  în vederea producerii de tulpini, sămânţă, în cercetare agricolă ori pentru producerea de sămânţă certificată, numai cu autorizarea de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin direcţiile pentru agricultură judeţene sau a municipiului Bucureşti. În cazul cultivării plantelor de cânepă și mac în scopul producerii de sămânță certificată vor fi respectate prevederile legislației actuale în vigoare.

  Cultivatorii de cânepă  au obligaţia de a însămânţa terenurile deţinute, numai cu seminţe din soiurile înregistrate în Catalogul oficial al soiurilor şi hibrizilor de plante de cultură din România sau în Cataloagele Comune ale Uniunii Europene, produse de operatori economici înregistrați și autorizați de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin autoritățile oficiale desemnate.

  Micii cultivatori pot obține și subvenții pentru cultura de cânepă, decuplat de producție 

  Ministerul intenționează să promoveze actul normativ în regim de urgență astfel ca potențialii cultivatori să poată primi autorizația pentru cultivare în termenul limită de 10 mai 2016 dar, mai important, aceștia să poată depune și cerere de plată la APIA pentru a primi sprijinul prevăzut pentru această cultură.

  ”Nepromovarea actului normativ în regim de urgență va avea ca efect imposibilitatea asigurării unor venituri membrilor gospodăriilor din spațiul rural, acesta fiind o sursă foarte importantă de venit,  neîncadrarea în termenul de eliberare a autorizației pentru cultivare, respectiv data limită de 10 mai 2016, precum și încadrarea în termenul de depunere a cererilor de plată și implicit pierderea sumelor pentru susținerea fermierilor români, poate avea consecințe nefavorabile atât pe plan economic cât și social prin pierderea subvențiilor acordate fermierilor”, se arată în proiectul MADR.

  Puteți consulta proiectul AICI!

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Fermierul Marius Vicol și-a dus vacile la Primărie! S-a ales cu o amendă și 10 ha de pășune! Aberații în Ordinul antiincendii: Fermierii trebuie să bată toaca și clopotul în lanuri pentru a anunța focul! Fermierii reacționează la Ordinul Antiincendii! ”Nu mai aveți din ce face bani? Distrugeți fermele!”

  Ultimele știri

  Control APIA prin teledetecție 2020: procedura de control, sancțiuni cu reducerea suprafaței la plată! Vaca 121 a luat ”caimacul” în ferma Agroserv Măriuța, cu o producție de 92 litri/zi! Adrian Pintea, APIA: Plata avansului poate începe fără finalizarea controalelor!

  Căutare în articole